Stichting Aids Fonds

Advies voor mensen met hiv die reizen naar de VS

28-12-2009
Vanaf 4 januari 2010 zijn de inreisbeperkingen van de VS opgeheven. Dat betekent dat je op zijn vroegst op 7 januari probleemloos naar het land kunt reizen. Het Aids Fonds en de Hiv Vereniging Nederland adviseren voor de zekerheid een telefoonnummer te noteren (zie hieronder), mochten er in de eerste weken toch nog problemen rijzen.

Grensbewaking is op de hoogte
Inmiddels behoort de Amerikaanse grensbewaking op de hoogte te zijn van het opheffen van de inreisbeperking voor mensen met hiv. Het ministerie DHS (Homeland Security) heeft daarvoor instructies gegeven aan de grensbewaking. De Amerikaanse actiegroep 'Immigration Equality' bevestigt dit. Dus aan de Amerikaanse grens zou je per 4 januari geen problemen behoren te hebben. Echter omdat je 72 uur vantevoren online toestemming moet aanvragen voor je reis naar de VS, kun je op zijn vroegst vanaf 7 januari zonder problemen de VS inkomen.

Vanaf 7 januari op reis
Als je naar de VS wilt, dan moet je van tevoren toestemming aanvragen, door het op het internet de zogenoemde ESTA-formulier in te vullen. Dat moet minimaal 72 uur voor de reis. Op de ESTA-vragenlijst wordt gevraagd of je een infectieziekte hebt die een gevaar is voor de volksgezondheid. Voor 4 januari is een hiv-infectie wel zo'n ziekte, na 4 januari niet meer. Meer hierover vind je in deze berichtgeving van the State Department . Dit betekent dus dat je de lijst op zijn vroegst op 4 januari (Amerikaanse tijd) kunt invullen. Wanneer je dan het internetformulier invult en op de vraag 'nee' invult, sta je in je recht. Je kunt dan 72 uur later dus vanaf 7 januari de VS binnenkomen.

Stel hiv staat op 4 januari nog op de ESTA-vragenlijst? Het aanpassen van websites kost tijd. Het is dus mogelijk dat je 'hiv-infectie' toch op de lijst aantreft. Vul in dat geval nee in en niet 'ja'. De website bevat verouderde informatie, terwijl jij conform de nieuwe Amerikaanse regelgeving antwoord moet geven. Deze wetgeving geeft aan dat hiv vanaf 4 januari niet meer gerekend mag worden tot besmettelijke ziekten die een groot volksgezondheidsprobleem vormen. Dat hiv nog wel in het rijtje staat van besmettelijke ziekten, doet daar aan niet af.

Wat als je "ja" zou invullen?
Zou je na 4 januari 'ja' antwoorden, dan antwoord je niet conform de bedoelingen van de Amerikaanse wetgever. Hiv is immers geen besmettelijke ziekte meer die een groot volksgezondheidsprobleem vormt. Vul je wel 'ja' in dan geef je in feite aan dat je een van de andere genoemde besmettelijke ziekten bij je draagt. Dit zal dus je reis vertragen.

Stel je krijgt toch problemen bij immigratie?
Ook al sta je volledig in je recht, dan kun je op een grensambtenaar stuiten die zijn instructies niet leest, maar die je wel overijverig op hiv-infectie betrapt en je de toegang tot de VS ontzegt. Overkomt je dat? Laat je niet intimideren en je direct op de eerste vlucht naar Nederland zetten. Neem contact op met Immigration Equality:
+1.212.714.2904. Of mail amorris@immigrationequality.org. Zij hebben bijstand toegezegd.