Ook deze jaarwisseling mensen blind door vuurwerk


Inmiddels 21 slachtoffers in Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengekomen

ROTTERDAM, 20100104 -- Tijdens deze jaarwisseling zijn ook weer vele ogen onherstelbaar beschadigd. "Inmiddels zijn 21 slachtoffers in Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengekomen. Onder deze slachtoffers bevinden zich zeker 8 zeer ernstige gevallen; 3 ogen zijn inmiddels blind," aldus Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en oud-voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

Vuurwerkcampagne Oogziekenhuis krijgt landelijke navolging
De jaarlijkse vuurwerkcampagne `Zien wij elkaar nog in het nieuwe jaar?' van Het Oogziekenhuis Rotterdam krijgt elk jaar meer navolging in het land. Steeds meer ziekenhuizen waarschuwen in hun eigen regio tegen oogletsel veroorzaakt door vuurwerk. Het Oogziekenhuis Rotterdam werkt voor het tweede jaar samen met Vuurwerkpreventie, de leverancier van de Firegoogs vuurwerkbril. Volgens Vuurwerkpreventie zien steeds meer partijen het belang van het dragen van een vuurwerkbril in. Naar hun verwachting worden er dit jaar meer dan 400.000 vuurwerkbrillen worden verkocht in Nederland.

2e landelijke registratie aantal en ernst vuurwerk-oogletsels
Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de tweede maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk). Dit op initiatief van het NOG waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn. Tijdens de vorige jaarwisseling zijn 24 ogen volledig blind geworden waarvan 15 operatief verwijderd worden. Opmerkelijk was dat bijna 57 procent van de slachtoffers omstanders waren, terwijl 43 procent getroffen werd door zelf afgestoken vuurwerk. Ook dit jaar blijkt dat vooral de omstanders het moeten ontgelden wat betreft oogletsel.

Definitieve cijfers van de 2e landelijke registratie worden door het NOG in de 2e week van januari bekend gemaakt.

Nederlands Oogheelkundig Gezelschap





Ingezonden persbericht