Gemeente Urk

Wethouder Kramer zamelt eerste kunststof in

De gemeente Urk start op 4 januari 2010 met de inzameling van kunststof verpakkingen. Het kunststof wordt elke vier weken huis-aan-huis ingezameld via speciale plastic zakken. Alle huishoudens op Urk hebben de afgelopen week uitgebreide informatie ontvangen over de nieuwe inzameling, een startpakket zakken en de inzameldag. Op maandag 4 januari 2010 om 12.00 uur geeft wethouder Klaas Kramer het startschot door zelf de eerste zakken in te zamelen. Dit vindt plaats aan de Pyramideweg te Urk.

Inzameling

Als de plastic zakken uit het informatiepakket op zijn, dan zijn gratis nieuwe zakken verkrijgbaar. Gedurende het hele jaar is er de mogelijkheid om de speciale plastic zakken te bestellen via www.rova.nl/zakkenbestellen of telefonisch via de Rova. De inzameldata staan in de afvalwijzer en zijn ook digitaal te vinden op www.rova.nl/afvalwijzer. Inwoners worden verzocht om de kunststofafvalzakken op de juiste inzameldag âs morgens voor 07:00 uur aan de weg te zetten op de plek waar ook de grijze en groene container geplaatst worden.

Â

Positief voor milieu én portemonnee

Meer dan 20% van de inhoud van de restafvalcontainer bestaat uit kunststof verpakkingen. Vanaf 2010 moet elke Nederlandse gemeente kunststof verpakkingsmateriaal inzamelen. Het doel is dat in 2012 42% van al het kunststof afval wordt gerecycled. Het ingezamelde kunststof wordt gerecycled tot grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal. Recycling zorgt er daarnaast ook voor dat er minder kunststof in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor een CO2-reductie wordt behaald. Dit betekent een forse besparing voor het milieu. De kosten voor de gescheiden inzameling worden gedragen door de verpakkingsindustrie. De burger betaalt niet extra voor de inzameling van kunststof. Sterker nog, omdat er straks minder kunststof in de restafvalcontainer zit, zet men deze waarschijnlijk minder vaak aan de weg. En minder ledigingen betekent een lagere afvalstoffenheffing.

Â

Meer informatie?

Meer weten over de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen? Kijk op www.rova.nl of www.plasticheroes.nl. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen met de klantenservice van ROVA, tel. (038) 427 37 77 of via info@rova.nl.