FNV


4-1-2010

FNV gaat voor lekker werken in 2010

Vandaag hield de FNV haar traditionele nieuwjaarsreceptie voor de pers. FNV Jong-voorzitter Jeroen de Glas en FNV-voorzitter Agnes Jongerius hielden toespraken over de uitdagingen in 2010. FNV Jong gaat zich onder andere richten op maatwerk voor jonge leden. Jongerius noemde gezond werk en lekker werken als belangrijke thema's voor het nieuwe jaar.

Meer werk en meer loon Voor Jeroen de Glas was 2009 het jaar van de aanpak van de jeugdwerkloosheid. In 2009 werd hiervoor maar liefst 250 miljoen euro uitgetrokken. Ook sprak hij over de campagne `Gewoon Meer Loon'. Door middel van deze campagne voert FNV Jong actie tegen de oneerlijk lage jeugdlonen.

Meer jonge leden In 2010 gaat het jongerennetwerk van de FNV nieuwe vakbondsidealen en activiteiten ontwikkelen. Het doel is om meer jongeren bij de vakbond te krijgen. De Glas noemde dit "een hele uitdaging". "Als wij als vakbond meer jongeren willen aantrekken, dan moeten wij weten in welke situatie jongeren zich tegenwoordig bevinden, wat hen beweegt en waar zij zich mee bezighouden", aldus De Glas.

Maatwerk Maatwerk is voor FNV Jong het middel om meer jongeren aan te trekken. En wel in de vorm van hulp bieden bij het plannen van een loopbaan en ondersteuning bij onderhandelingen over een arbeidscontract. Maar ook in de vorm van afspraken exclusief voor leden over onder meer thuiswerken en een budget voor scholing.

Lekker werken Agnes Jongerius sprak uitgebreid over het belang van je lekker voelen tijdens het werk. Erkenning van en respect voor inzet en vakmanschap, en zeggenschap over de inhoud en de inrichting van werk spelen hierbij een grote rol. De vraag is natuurlijk hoe werknemers daadwerkelijk ruimte krijgen voor meer zeggenschap. Jongerius: "Daar gaan we dit jaar flink mee aan de slag. Met bijvoorbeeld een site over vakmanschap en een onderzoek naar de invloed van te veel regeltjes op de werkvloer."

Gezond werk De FNV gaat ook aan de slag met een onderwerp dat in het verlengde ligt van lekker werken, namelijk gezond werk. Onder meer met voorstellen voor een gezond werkklimaat. Een indeling maken in zware beroepen is volgens Jongerius onmogelijk. Wel bestaan er omstandigheden en randvoorwaarden die het werk in elk beroep lichter of zwaarder kunnen maken. Maar werkgevers kunnen samen met werknemers deze omstandigheden en randvoorwaarden beïnvloeden en veranderen.

AOW Jongerius hield geen uitgebreide redevoering over de AOW-perikelen van 2009 maar hield het eenvoudig. "Want zoals u merkt zijn er meer dingen waar de FNV zich mee bezighoudt", aldus Jongerius. Zij benadrukte wel dat de FNV haar verzet tegen het AOW-plan van het kabinet niet staakt. En ze legde nog eens uit waarom de FNV dit plan zo ontzettend slecht vindt en waarom het plan van de FNV - zelf kiezen wanneer je stopt met werken - veel beter is. De race is nog niet gelopen en de FNV zet in 2010 alles op alles om de schade van het kabinetsplan zo veel mogelijk te beperken.

Toekomst zonder doemdenken Aan het einde van haar speech zei Jongerius dat ze zich blijft verzetten tegen al dat doemdenken over het terugdringen van de staatsschuld. "In plaats van bezuinigen zou je ook kunnen kijken of je meer geld kunt ophalen. Lastenverzwaring dus." Hierbij denkt ze aan een extra belasting voor de hoogste inkomens en het verhogen van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven.

In 2010 gaat de FNV door met haar eigen moderniseringsagenda. En dat is: lekker werken voor steeds meer mensen, meer aandacht en respect voor vakmanschap en gezond werk, vergroening en participatie. Nieuwe uitdagingen gaat de FNV vol goede moed en optimistisch te lijf. Zonder doemdenken, maar vanuit het motto dat het om de mensen gaat en dat mensen in het middelpunt horen te staan van de economie.