D66

maandag 4 januari 2010

Schaake teleurgesteld over uitstel bezoek Iran

Europarlementariƫr Marietje Schaake is teleurgesteld dat de Iraanse autoriteiten een gepland bezoek van een EU delegatie op het laatste moment heeft afgezegd.

gemiste kans

Een groep leden van het Europees Parlement, onderwie Schaake, zou van vrijdag 8 januari tot en met zondag 10 januari een werkbezoek aan Iran brengen. Te weinig voorbereidingstijd zou de reden voor het uitstel zijn. Volgens Schaake toont deze last minute afzegging aan dat het regime in Teheran niet de wil heeft om de dialoog met de internationale gemeenschap aan te gaan. "Het is een gemiste kans op een vruchtbaar overleg tussen Europa en de mensen in Iran."

druk

Schaake vindt daarnaast dat de regering van president Ahmedinejad met uitstel van het bezoek aantoont niet over de mensenrechten in het land te willen praten.

De afgelopen weken is veel druk op de leden van de delegatie uitgeoefend om niet te gaan. Ondanks dat hoopt Schaake dat er binnenkort een nieuwe datum wordt bepaald omdat het volgens haar van belang is dat de Europese Unie een signaal van solidariteit afgeeft aan de bevolking.