Ingezonden persbericht


Horten en stoten met de chipkaart

De invoering van de ov-chipkaart gaat zeker niet zonder problemen. Het handige kaartje is al zeker maanden een punt van zorg. Zowel voor de overheid als voor de consument. Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) spoort mbo-studenten aan eigen verantwoordelijkheid te nemen.

De invoering van de ov-chipkaart is zeker geen sinecure. Het blijkt een regie te vereisen gelijkwaardig aan de productie van de film Avatar. Helaas blijft alleen het kassucces tot nog toe uit. Een korte inventarisatie van de huidige stand van zaken.

Stap 1: zorgen dat de chipkaart in huis is bij de student. Dit is redelijk goed gegaan. De meerderheid heeft zijn ov-chipkaart dan ook veilig in huis. Mocht jij hem nog niet hebben dan is het zaak deze als de wiedeweerga aan te gaan vragen. Want het kan zeker wel 2 weken duren voordat je hem in huis hebt.

Stap 2: het activeren van de kaart. Dit wordt eenvoudig het ophalen van je reisrecht genoemd. Er is een indeling gemaakt wanneer je je reisrecht kunt halen op basis van de eerste letter van je achternaam. Dit staat allemaal op www.studentenov-chipkaart.nl. Op deze site staat ook waar je je 'reisrecht' op je kaartje kunt laden. Verwacht niet dat je de eerste keer meteen in je missie slaagt want in sommige steden blijkt het systeem snel overbelast.

Stap 3: het gebruiken van het kaartje. Vervelend is dat niet overal de in- en uitcheck punten functioneren. Het is daarom verstandig om je oude ov-jaarkaart wel gewoon bij je te hebben. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Een reiziger vertrouwd me toe: "Als je gratis wilt reizen is deze maand van chaos wellicht de maand voor jou." Bevestigen ofwel het garanderen van dit advies kunnen wij niet. JOB-voorzitter Geerten: "Ik hoop dat deze invoering echt handig is en dat niet uiteindelijk de student de dupe is. Laten we alles op alles zetten om de invoering te doen slagen. Ga naar www.studentenov-chipkaart.nl en zoek uit wat je moet doen."

==============================================