Gemeente Nijmegen

Jacques Delors krijgt eerste Vrede van Nijmegen Penning


04/01/2010

Portrait J. Delors Jacques Delors ontvangt als eerste laureaat de Vrede van Nijmegen Penning. De voormalige voorzitter van de Europese Commissie (1985-1995) krijgt de penning vanwege zijn betekenis voor de opbouw van de Europese eenheid. Delors had daarbij niet alleen oog voor de economische dimensie van de Europese eenheid, maar vooral ook voor de sociale samenhang van Europa en de solidariteit tussen de rijke en arme delen in Europa. Hij heeft een beslissende rol gespeeld na de val van de muur in 1989 en bij de invoering van de euro. Burgemeester Thom de Graaf maakte dat maandagavond 4 januari bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. De penning wordt op 15 maart 2010 in Nijmegen aan Delors uitgereikt, die dan de bijbehorende Vrede van Nijmegenlezing uitspreekt.

De Vrede van Nijmegen Penning wordt in 2010 voor het eerst uitgereikt. De penning zal eens in de twee jaar toegekend worden aan een internationale hoofdrolspeler die zich heeft ingezet of nog steeds inzet voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, Royal Haskoning en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jacques Delors, van 1985 tot 1995 voorzitter van de Europese commissie, was minister van financiën en economie in Frankrijk toen hij benoemd werd tot voorzitter van de commissie. Zijn belangrijkste doel was het creëren van een Europese binnenmarkt. Hij streefde naar het opheffen van de Europese binnengrenzen, omdat in zijn visie economisch integratie voorafgaan zou gaan aan de Europese eenheid. Delors had daarbij niet alleen oog voor de economische dimensie van de Europese eenheid, maar zeker ook de sociale samenhang van Europa en de bevordering van de solidariteit tussen de rijke en arme delen in Europa.

Maar misschien wel zijn belangrijkste rol speelde Delors direct na de val van de muur op 9 november 1989. Europa was in verwarring, zeker nadat de Duitse minister president Kohl in de Bondsdag op 28 november 1989 zijn koers uiteen zette: eenheid en hereniging van de beide Duitslanden. Delors wist de Duitse en Franse belangen tot Europese belangen om te vormen. Hij bereidde vervolgens het Verdrag van Maastricht (1991) voor, waarin het besluit tot de invoering van de Euro werd genomen en waar afspraken werden gemaakt over een gezamenlijke Buitenlandse politiek, die in handen kwam van de Europese Raad.