Curacaose griend "Captain Sully" getransporteerd naar nieuwe thuis

04/01/2010 21:31

Dolphin Academy Curacao

De griend die bekend staat als "Captain Sully" werd in de vroege maandagochtend getransporteerd naar zijn nieuw thuis in Sea World, San Diego, Californië (V.S.). Hiermee komt een eind aan een epische rehabillitatiepoging die zes maanden lang plaatsvond op het eiland Curacao.

Sully werd door zijn verzorgers in een stretcher geplaatst en vervolgens met behulp van een kraan uit zijn lagune bij Jan Thielby gelift om te landen in een op maat gemaakte transport box waarin hij in het water ligt op een speciale schuimmatras. Achterop een flat-bed truck ging de reis vervolgens richting luchthaven Hato waar zijn container aanboord een FED-EX Airbus A-300 geladen werd. De aankomst in Sea World San Diego wordt verwacht in de vroege avond.

Sully wordt tijdens zijn reis vergezeld door George Kieffer, president van de Southern Caribbean Cetacean Network (SCCN) en de hoofdverzorger van de walvis op Curacao. Kieffer zal de komende week in San Diego blijven om er samen met de Sea World verzorgers, trainers en dierenartsen voor te zorgen dat de transitie naar de nieuwe leefomgeving van het jonge dier zo comfortabel mogelijk verloopt.

Onder de supervisie van de SCCN; met ondersteuning en samenwerking met het Curacao Sea Aquarium, Dolphin Academy en het Curacao Dolphin Therapy Center; met de toewijding van vele vrijwillige verzorgers; en met de grootmoedige gastvrijheid van Zanzibar Beach en Restaurant en Scuba Do Dive Center . . . overleefde de griend een stranding, werd hij weer gezond, ervaarde hij twee pogingen tot terugkeer in het wild en is hij nu op weg naar een toekomst samen met twee vrouwelijke grienden onder permanente menselijke zorg.

De beslissing om Sully te verhuizen was geen lichte. De SCCN heeft alle beschikbare opties diep overwogen alvoor zijn bestemming te kiezen.

Sinds de stranding van Sully op 14 juli 2009 was het doel van zijn verzorgende team om zijn gezondheid en fitheid te verbeteren en hem in staat te stellen naar het wild terug te keren. Een poging daartoe om 1 september 2009 toonde dat Sully geen intentie had om alleen te leven terwijl hij de SCCN boot terug volgde naar Jan Thiel gedurende een afstand van meer dan 13 km en een snelheid van meer dan 40 km/u. Op 5 november werd Sully naar een groep soortgenoten geleid. Alhoewel hij gedurende meer dan een uur samen was met de groep slaagde Sully er niet in de groep te volgen na zonsondergang en keerde hij wederom terug naar de baai samen met zijn verzorgers. Deze reis boekte meer dan 70 km en duurde acht en een half uur.

Dit gebeuren liet de SCCN met één van vier opties voor Sully. Twee daarvan - euthanasie of het alleen achterlaten op zee - werden nooit overwogen. De andere twee opties zouden Sully in menselijke zorg plaatsen bij of het Curacao Sea Aquarium of een andere zoölogische setting waar al andere grienden aanwezig waren.

Het Sea Aquarium is ontworpen voor menselijke interactie met tuimelaardolfijnen en voorziet weinig extra ruimte voor het houden van een griend in de groei. SeaWorld, San Diego huist al grienden en staat bekend om de hoge kwaliteit van dierenzorg. Aldus heeft de SCCN toestemming gevraagd aan zowel de Amerikaanse als Antilliaanse autoriteiten om Sully te verhuizen.

Einde Bericht

Voor meerdere of hoge resolutie foto's gelieve contact op te nemen met annabelle@dolphin-academy.com

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.sccnetwork.org

http://www.dolphin-academy.com