Ingezonden persbericht


Optreden extreemrechtse bands in Roermond voorkomen

Maandag 4 januari

Deze middag, 4 januari, heeft de Azijnfabriek te Roermond besloten geen podium te willen bieden aan de twee neonazistische blackmetal bands die voor 16 januari geboekt stonden. De AntiFascistische Actie (AFA) had eerder al opgeroepen tot een afgelasting toen onderzoek uitwees wat de ware achtergrond van beide bands was. Behalve AFA hebben ook veel andere mensen die boos en verontwaardigd waren over dit concert met succes hun ongenoegen geuit bij zowel De Azijnfabriek als bij de gemeente Roermond. De betreffende bands, het Russische Temnozor en het Vlaamse Huldrefolk, waren geboekt in het kader van een metalconcert en behoren beide tot het nationaal-socialistische black metal(NSBM) genre waarin zoals de naam al zegt gedweept wordt met het nationaal-socialistische gedachtegoed van Hitler en het Derde Rijk. De feiten logen er niet om bij de bands; cd's werden uitgebracht bij neonazistische platenlabels, op cd-hoesjes stonden duidelijk racistische teksten en afbeeldingen, er wordt samengespeeld met andere neonazi-bands, sympathieën voor andere neonazistische organisaties werden niet onder stoelen of banken geschoven en in interview riep Temnozor zelfs op de aanstaande rassenstrijd te ondersteunen en classificeerde zij het blanke ras als superieur.

Nadat in de voorgaande week ophef was ontstaan over het concert kondigde burgemeester Van Beers van Roermond afgelopen weekend aan de AIVD in te schakelen om te laten onderzoeken of de bands een risico vormde. Uiteindelijk is het de Azijnfabriek zelf geweest die buiten de AIVD en de gemeente om de stekker eruit heeft getrokken. De Antifascistische Actie (AFA) vindt het goed dat de De Azijnfabriek zich niet heeft laten leiden door de AIVD maar op basis van de feiten haar eigen conclusies heeft getrokken. Toch is het feit dat zijzelf deze stap ondernamen enigszins onverwachts aangezien het tijdens de ophef die de bands veroorzaakte en bijbehorende media-aandacht die ermee gepaard ging angstvallig stil bleef bij De Azijnfabriek, héél stil zelfs. Al ruim voor de jaarwisseling had De Azijnfabriek de heldere feiten omtrent deze bands en haar achtergronden op tafel maar actie bleef tot vandaag uit. Alleen op internet lieten organisatoren van dit concert van zich horen, met name in de persoon van Marcel Banzinger die keer op keer Temnozor verdedigde en het optreden juist bleef rechtvaardigen. Overigens zonder veel succes want op het forum van De Azijnfabriek werd al snel duidelijk dat het merendeel van de bezoekers dit concert toch volstrekt afkeurde en het beschamend vonden hoe het Roermondse poppodium zich hierbij afzijdig opstelde.

Hoewel het optreden van De Azijnfabriek geen schoonheidsprijs verdient, en het volstrekt onduidelijk blijft hoe deze bands met een dergelijke achtergrond überhaupt geboekt hadden kunnen worden, is AFA blij met de uiteindelijk genomen stap. 'Door deze bands geen podium te bieden hun verwerpelijke gedachtegoed ten toon te spreiden heeft de De Azijnfabriek een duidelijk signaal afgegeven tegen racisme en fascisme en daar zijn wij heel blij om. Hopelijk nemen andere poppodia een voorbeeld hieraan als zij eveneens geconfronteerd worden met bands die er racistische of discriminerende ideeën op nahouden. Tevens zijn wij erg blij dat veel andere mensen, waaronder veel bezoekers van De Azijnfabriek, ook hun ongenoegen lieten horen. Dit zorgde voor een breedgedragen protest tegen rechtsextremisme'. Aldus een woordvoerder van AFA.

AFA Nederland




Ingezonden persbericht