Ministerie van Defensie

Nieuwe stap in samenwerking veiligheidsdiensten Uruzgan

4 januari 2010, 20.56 uur

In het Operational Coordination Centre Provincial (OCCP) van Uruzgan bij Kamp Holland heeft vandaag voor de eerste keer een gecombineerde planningsvergadering plaatsgevonden met de verschillende Afghaanse veiligheidsdiensten en de Task Force Uruzgan. Hiermee is de eigen Afghaanse verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Uruzgan opnieuw een stap dichterbij gekomen. Tijdens de eerste gecombineerde planningsvergadering.

Het OCCP functioneert al sinds de presidentsverkiezingen in augustus vorig jaar. Toen werd van hieruit de veiligheidsituatie succesvol gemonitord.

Een gezamenlijk coördinatiecentrum bevordert de samenwerking tussen het Afghaanse leger, politie en inlichtingendienst. ISAF-adviseurs begeleiden hen daarbij. De gecombineerde planningsvergaderingen die vanaf nu wekelijks worden gehouden spelen daarin een belangrijke rol. Uiteindelijke doelstelling is dat deze veiligheidsdiensten zelfstandig de veiligheid in de provincie kunnen garanderen.

Opening eerste vergadering

De eerste vergadering werd geopend door de commandant TFU, brigadegeneraal Marc van Uhm, de commandant 4e Infanteriebrigade van het Afghaanse leger, brigadegeneraal Abdel Hamid, en de commandant van de Afghaanse politie in Uruzgan, generaal Juma Gul. Zij benadrukten opnieuw het belang van een nauwe samenwerking en wezen op de rol die het OCCP daarin kan spelen.