Koude Uitsluiting verschijnt op 4 januari 2010


Debuutroman van Marcel van Brouwershaven

DEN HAAG, 20091204 -- Op 4 januari 2010 verschijnt de debuutroman Koude Uitsluiting van Marcel van Brouwershaven. De inspiratie voor het boek vond Marcel in twee boeken: Strohonden van John Gray en Woede en Tijd van Peter Sloterdijk. Centraal staat de vraag wat nu echt fout is. De hoofdpersoon of de familiegeschiedenis? Wie zal het zeggen?

`In een vrij toilethokje keek Bartjan zijn onderbroek voor de zekerheid toch nog eens na. Hij vouwde drie velletjes toiletpapier tot een stevig alternatief voor het, door zijn moeder zo geprezen vochtige en licht ingezeepte puntje van de theedoek, doopte dat in het spoelwater onderin de pot en depte op de natte plek. De capillaire werking deed de rest, wist hij. Bartjan herhaalde de behandeling drie maal en rook daarna aan de stof: water en lijflucht, nauwelijks urine. Dat was goed.'

Koude uitsluiting is het verhaal van Bartjan Jelgersma, een succesvolle senior-hypotheekadviseur van de vestiging Den Haag van een landelijke hypotheekketen. Zijn leven loopt op rolletjes: promotie `in the pocket', prettige auto, eigen huis, hoogopgeleide vrouw met betekenisvol werk en leuke dochter op de kinderopvang. En dan vindt Bartjan een sleutel in het huis van zijn overleden oudtante Antoinette. Met deze vondst komt een tot dan toe voor hem zorgvuldig verborgen gehouden `foute' deel van de familiegeschiedenis naar boven.

Deze roman is in eerste instantie bedoeld voor alle werkende ouders met een eigen huis, een forse hypotheek, een veelbelovende carrière en jonge kinderen op de kinderopvang. Maar ook mensen die zich verantwoordelijk voelen voor een fatsoenlijke samenleving (al dan niet beroepshalve) zullen zich in het boek herkennen. Ten slotte zal de roman aanspreken bij mensen met enig historisch besef, die de gevaren van generalisaties kennen. De roman is geen pleidooi voor of aanklacht tegen hypotheek-adviseurs. Het had even goed een andere vorm van professionele dienstverlening kunnen zijn. De patronen zijn hetzelfde.

Marcel van Brouwershaven (1963) is opgeleid als registeraccountant en bestuurskundige. Na 24 jaar controleren en adviseren en 2 jaar besturen besloot hij eind 2007, na de 2-daagse cursus Literair Debuteren van literair agent Paul Sebes, zijn loopbaan voor de derde keer in een andere richting te wenden. Naast besturen, adviseren en coachen behoorden vanaf dat moment schrijven en publiceren tot het assortiment van zijn bedrijf Andreia|resultaat voor de publieke zaak B.V.

Wordt vervolgd.

Uitgeverij Andreia
Den Haag