Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


belangstelling voor Ontwerpwedstrijd

---

Enorme belangstelling voor Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen

Ruim 700 aanmeldingen

17 december 2009

Op 5 januari 2010 start de Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. De belangstelling is ver boven verwachting! Zo'n 60 teams van professionals en studenten gaan de uitdaging aan een drijvende woning te ontwerpen die zelfvoorzienend is en volgens het Cradle-to-Cradle*principe wordt gebouwd.

Het daadwerkelijke aantal deelnemende teams valt mogelijk nog hoger uit. In totaal hebben zich 700 deelnemers aangemeld. Niet iedereen heeft al een team gevonden. Daarom worden individuele deelnemers nu aan elkaar gekoppeld tot extra teams. De teams moeten bestaan uit minimaal twee studenten en twee professionals.

Jury

De wedstrijd is een zogenaamde ideeënprijsvraag. De teams worden uitgedaagd een innovatief totaalplan voor de woning te bedenken: van ontwerp tot duurzame energiehuishouding, water, riolering en afval. De woning mag niet worden aangesloten op de openbare nutsvoorzieningen. Bouwmaterialen moeten volledig herbruikbaar zijn. Milieuwethouder Marijke Vos, Cradle-to-Cradle-expert Kees Noorman en directeur Waternet Roelof Kruize nemen plaats in de jury. Een Toetsingscommissie van technische experts ondersteunt de jury. De winnaars worden begin april bekend gemaakt.

Doel van de wedstrijd

Met de wedstrijd wil stadsdeel Oost-Watergraafsmeer de ontwikkeling van duurzaam bouwen en leven een impuls geven. Een belangrijk doel van de wedstrijd is het vergroten van de kennis over duurzaam bouwen en energiehuishouding. Deelnemers krijgen daarom tijdens de wedstrijd drie maal een Masterclass over de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast wil het stadsdeelbestuur met de wedstrijd het bewustzijn bij zijn inwoners van milieuvriendelijke oplossingen voor energie, water en afval vergroten.


* Over Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen, die door William McDonough en Michael Braungart naar voren is gebracht in het boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002). Zij bepleiten volledig nieuwe uitgangspunten voor het ontwerpen en ontwikkelen van producten op basis van veilige en volledig herbruikbare grondstoffen. Zo kan afval voedsel worden in een oneindige kringloop.

Meer informatie over de wedstrijd