Het Nationaal Archief


Honderden meters archief worden openbaar
Den Haag, 5 januari 2010
De meest uiteenlopende stukken zijn vanaf vandaag volledig openbaar: het verzegelde archief van Beel, over de gouden koets of de gouverneur van Suriname. Daarnaast zijn onder meer stukken van de ambassades in Rusland en Italië beschikbaar gekomen, net als het archief van de commissie gelijke behandeling (1974-1981).

Elke eerste dinsdag van het jaar is een belangrijke dag voor het Nationaal Archief. Op de eerste dag waarin de studiezaal weer is geopend, komen namelijk archieven vrij, dat wil zeggen: de openbaarheidsbeperkingen vervallen. Dit jaar wordt er extra veel openbaar: honderden strekkende meters archief. Het Nationaal Archief vervult een essentiële rol in de openbaarheid van de overheid. In het archief kunnen onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden met eigen ogen zien wat de overheid aan stukken heeft geproduceerd.

Openbaarheid
De Archiefwet 1995 bepaalt dat archiefbestanden van departementen en andere overheidsinstellingen na twintig jaar worden overgedragen aan het archief. 95 Procent van de overgedragen stukken is direct in te zien. Voor de andere 5 procent geldt dat vanwege privacy, het landsbelang of onevenredige benadeling van derden archieven nog een tijd gesloten blijven, of slechts beperkt openbaar worden. Die beperkingen gelden echter altijd voor een van tevoren vastgestelde periode. En dus vallen jaarlijks archiefdelen vrij.

Overzicht vrijkomende archiefbestanddelen
Omdat er dit jaar heel veel archieven vrijkomen, heeft het Nationaal Archief voor het eerst een complete inventaris op de studiezaal klaarliggen, waarin alle vrijkomende archiefbestanddelen zijn opgenomen.

Bekijk het volledige overzicht van vrijkomende archiefbestanddelen

Inhoud van de bestanden
De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan de orde in de vrijkomende bestanden: Indonesië is een veelvuldig terugkerend thema. Bijzondere archieven zijn afkomstig van de Nationale Actie Steunt Spijtoptanten Indonesië (NASSI, 1949-1969), de N.V. Verenigde Deli Maatschappijen of de Stichting voor Nederlands Onderwijs in Indonesië. Omdat het vijf jaar is geleden dat Prins Bernhard en Prinses Juliana zijn overleden, valt ook een deel van het archief van het Kabinet van de Minister-President vrij. Daarin zijn stukken terug te vinden over de gouden koets, de commissie van drie en archiefmateriaal over Prins Bernhard, waar onlangs al iets over in de pers is verschenen.

Naast deze overheidsarchieven valt particulier archiefmateriaal vrij van verschillende Nederlandse politici. Zo is vanaf vandaag het voormalig verzegeld archief van L.J.M. Beel (1867-1997) in te zien, net als de collecties M.A.M. Klompé, H.A. Korthals, J.G. Rietkerk , G.M. van Aardenne en J.A. van Hamel.