Gemeente Heiloo


Nieuwjaarstoespraak 2010 burgemeester Hans Romeyn

Nieuwjaarstoespraak 4 januari 2010 in de Witte Kerk in Heiloo Hans Romeyn, burgemeester gemeente Heiloo

Â

Â

Â

Dames en heren,

Â

Ik heet u, namens het gemeentebestuur van Heiloo, van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie in de Witte Kerk.

Â

Dames en heren,

Â

Een nieuwjaarstoespraak is niet alleen een moment om kort terug te kijken naar het vorige jaar, maar juist ook een moment om vooruit te kijken naar het net begonnen jaar.

Â

Als ik naar het afgelopen jaar 2009 kijk, en ik doe een zeer willekeurige greep uit de onderwerpen, denk ik aan discussies over de ruimtelijke invulling van het Campinaterrein, de financiële afwikkeling van het oostelijk gedeelte van het stationsgebied, de stagnerende woningbouw, mede als gevolg van de vervuilde grond in Zuiderloo, de start van de renovatie van het Hoekstuk, de voortdurende discussie over de locatie Rehoboth, wel of geen politiebureau in Heiloo, de openingen van nieuwe schoolgebouwen, maar ik denk ook aan het afblazen van de activiteiten rond het Oranjebal in Ypestein als gevolg van de automobilist die dwars door de afzetting en publiek in Apeldoorn reed om de Koninklijke familie te treffen, met acht doden als gevolg.

Of aan de brand die brasserie Wildschut in december heeft getroffen.

Â

Gelukkig waren er ook genoeg mooie dingen te beleven in Heiloo: evenementen als de 3e editie van Jazz Walk, de Kunstroute waarbij 50! locaties in Heiloo bezocht konden worden, de langste braderie in Noord-Holland (onze jaarmarkt), kunstenaars die hun verhaal vertelden in het Zandzoomgebied en de onvolprezen âUitmarktâ, die toen nog gewoon âUitmarktâ mocht heten.

Â

Het afgelopen jaar zijn bovendien stappen gezet om invulling te geven aan een andere manier van werken binnen de gemeente voor wat betreft de eerste contacten met inwoners en bedrijven.

Het klantcontactcentrum is in de steigers gezet en zal de komende maanden worden afgebouwd.

Dat betekent dat vragen van inwoners en bedrijven, van u dus, zoveel mogelijk worden afgevangen door de medewerkers van het klantcontactcentrum.

Wat we hiermee willen bereiken is dat inwoners en bedrijven sneller antwoord krijgen op hun vragen.

Ook de digitale dienstverlening zal verder worden verbeterd, een nieuwe, beter toegankelijke website van de gemeente zal worden gepresenteerd.

Maar we willen natuurlijk, indachtig wat de Koningin hierover in haar kersttoespraak heeft opgemerkt, niet alleen maar digitale contacten: contacten van mens tot mens blijven ook voor de gemeente Heiloo van groot belang.

Â

De brug naar 2010 is geslagen, u hebt het gehoord.

Â

In 2010 zal nog een groot aantal onderwerpen verder worden besproken, zowel door het college van burgemeester en wethouders als door de gemeenteraad.

Â

Hoe de gemeenteraad en het college na 3 maart aanstaande zal zijn samengesteld is afhankelijk van de gemeenteraadsverkiezingen die op die datum zullen plaatsvinden.

En er valt wat te kiezen, ook in Heiloo. De partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben zich laten registreren en laten, voor zover dat de afgelopen 4 jaar ook al niet is gebeurd, weer van zich horen, willen naar u luisteren. En men laat zich ook zeker zien. Ook vanavond is men zeer goed vertegenwoordigd.

Â

Dames en heren,

Â

Tijdens de raadsvergadering van november jl., waarin de begroting 2010 werd behandeld, begon één van de fractievoorzitters de bijdrage als volgt: âDe begroting 2010 leest als een strip van Asterix en Obelix: het kleine Heiloo tegen de grote boze buitenwereld.â

Â

De avonturen van Asterix en Obelix spelen zich af in een dorpje in Gallië, het huidige Bretagne. Terwijl de rest van Gallië veroverd is door Julius Caesar, weet alleen Asterix' geboortedorp de Romeinen te weerstaan dankzij een toverdrankje dat de Galliërs onoverwinnelijk maakt.
De aanwezigheid van de Romeinen in de omgeving staat garant voor veel hilarische gevechten.

Â

Volgens een woordvoerder van de politie was het voor de politie, op enkele incidenten na, een rustige jaarwisseling. Een echtpaar uit Heiloo zal weinig goede herinneringen aan het begin van 2010 overhouden.

Ze wilden om 00.20 uur vuurwerk afsteken op de Kloosterhof, toen de man en zijn zwangere vrouw belaagd werden door een groep jongeren en werden geslagen.

Â

In Heiloo is het gelukkig die nacht verder redelijk rustig gebleven.

Â

In Den Haag was die nacht toch nog het nodige geweld.

Dat ontlokte burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag op nieuwjaarsdag de verzuchting dat hij met ânul gevoel van tevredenheid terugblikt op de jaarwisseling. âAbsurdâ, zei de burgemeester andermaal over de inspanningen die overheden en hulpdiensten moeten verrichten om de nieuwjaarsviering âbeheersbaarâ te houden.

Â

Dames en heren dit is helaas geen incident. De laatste tijd is er nogal wat onrust in het Stationsgebied. Dat baart mij grote zorgen.

Afgelopen dinsdag heb ik daarom een gesprek gehad met de eigenaren van de horeca in het gebied. Die overleggen zal ik de komende weken voortzetten om de rust in het gebied weer terug te krijgen.

Overigens zal ik daarbij ook de andere ondernemers en bewoners van het gebied betrekken.

Â

Het is toch te gek voor woorden dat wanneer de politie wil optreden tegen openbare ordeverstoringen men zich tegen de politie richt?

En, dames en heren, er is anders dan bij Asterix en Obelix, geen sprake van hilarische gevechtenâ¦.Integendeel!!!

Â

Ik heb, net als mijn collegaâs uit Noord-Holland-Noord en een aantal fracties uit onze gemeenteraad, mijn zorgen geuit, over de bezuinigingen bij de politie.

Â

Bezuinigen bij de politie is een slechte zaak.

Maar als we niet meer geld krijgen zullen we ook bij de politie de tering naar de nering moeten zetten. Ik heb daar grote zorgen over.

Wij zijn niet de enige regio of gemeente die wordt getroffen door de bezuinigingen.

Wij moeten in onze regio, in Heiloo, uitkijken dat we niet in een situatie terechtkomen dat we geen speelruimte meer hebben om het politiebeleid af te stemmen op de veiligheidsprioriteiten in onze eigen gemeente.

Een collega van mij zei over de bezuinigingen op de politie dat hij nog liever heeft dat het kabinet extra kort op het gemeentefonds dan op de politie. âDan kan ik tenminste aan mijn burgers uitleggen dat we het voetbalveld een paar jaar later aanleggen, maar dat intussen wel de agent op straat blijft,â zo zegt hij.

Â

Overigens ben ik niet verbaasd als we ook als gemeente Heiloo worden geconfronteerd met kortingen op het gemeentefonds, onze grootste inkomstenbron via het Rijk.

Ook Heiloo zal een aandeel moeten leveren in het terugbrengen van het financieringstekort dat is ontstaan als gevolg van de keuzes van het kabinet om de gevolgen van de economische crisis zoveel mogelijk op te vangen.

Â

Dames en heren,

Â

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam verwoordde dat als volgt:

âAls de markt minder wordt, kloppen meer mensen bij de gemeente aan, maar ook de overheidsportemonnee wordt dunner. De economische crisis is allang niet meer een crisis van, voor en door de markt. Door de forse bezuinigingen waar we als rijk en gemeenten voor staan, zullen er scherpe keuzes moeten worden gemaakt. Het gemeentebestuur brengt de mogelijkheden nu in kaart, het is daarna aan de politiek om die keuzes te maken. Met een paar efficiencymaatregelen alleen redden we het niet. Wat dat betreft gààn de gemeenteraadsverkiezingen begin maart ergens over.â

Ik ben het van harte met hem eens.

Â

Natuurlijk willen alle partijen, vanuit hun eigen politieke visie, het allerbeste voor iedereen en alles in Heiloo. Ik denk dat het goed is daarbij na te denken hoe we dat kunnen doen met minder geld.

Â

Wat we in ieder geval kunnen doen is ons, nog meer dan voorheen, richten op een goede, betere samenwerking met onze omliggende gemeenten.

Â

Inmiddels laten de 8 colleges van b&w in Noord-Kennemerland een onderzoek doen, dat er op gericht is te kijken of de samenwerking, die er al is, enerzijds verdiept kan worden naar een strategisch niveau met vragen als âWat voor regio willen we zijn en welke kwaliteiten hebben de gemeenten daarin te biedenâ en anderzijds de vraag âhoe de bestaande samenwerking verder verbreed kan wordenâ.

Als voorwaarde aan dat onderzoek hebben wij gesteld het behoud van onze eigenheid. Uitgangspunt blijft âdoe lokaal wat lokaal kanâ.

Â

Het is dus anders dan in de strip van Asterix en Obelix: âhet kleine Heiloo tegen de grote boze buitenwereld.â Het is wel zoals Asterix en Obelix proberen samen te werken. Misschien zijn wij wel alleen Asterix en de andere gemeenten samen Obelix.

Samen zijn zij, wij tot grote daden in staat.

Â

De tegenpartij van de Galliërs bestaat uit Julius Caesar, die ervan baalt dat hij niet heel Gallië kan veroveren zolang het dorp van Asterix stand weet te houden.

Â

Ik geloof niet echt dat wij een âtegenpartijâ hebben, maar de regionale samenwerking moet, mijns inziens, wel doorgaan. Een toverdrank hebben wij niet, maar wij kunnen, door goed samen te werken, samen meer bereiken en toch als gemeente Heiloo onze zelfstandigheid bewaren.

Â

Vorig jaar zei ik daarover in mijn toespraak het volgende:

Â

âHeiloo is een politiek stabiele gemeente, een gemeente die financieel gezond is en waar mensen een hoge mate van zelfredzaamheid hebben en, daar waar nodig, voor elkaar klaar staan. Een gemeente als Heiloo, hoewel misschien klein in de ogen van sommigen, moet worden gekoesterd! De keuze om zelfstandig te blijven stelt wel eisen aan het gemeentebestuur. Kwaliteit hoort daarbij uitgangspunt te zijn.

U moet erop kunnen blijven vertrouwen dat wij ons werk goed doen.â

Â

Wat mij betreft blijft dit gelden.

Â

Tenslotte nog het volgende:

Â

De laatste column die van de hand van Cilay Ãzdmir in het dagblad Trouw op 29 december jl. verscheen kreeg als titel:

âWaar is het positieve Nederland uit mijn kindertijd toch? â

Aan het einde van zijn ingezonden brief in hetzelfde dagblad van 2 januari 2010 reageert de heer Willem van Erp uit Houten op de column als volgt:

Â

âOok al ziet het er soms anders uit, dat geef ik toe, toch verwacht ik dat we de komende jaren langzaamaan en noodzakelijkerwijs tot bezinning zullen komen. We weten allemaal dat het ontbreken van beleefdheid, fatsoen, respect en tolerantie nog nooit tot een positieve samenleving heeft geleid. Nu dan wel?â

Â

Dames en heren,

Â

Die beleefdheid, dat fatsoen, dat respect en die tolerantie gun ik u allen, ons allen, in Heiloo. Ik wens u dat, naast geluk en gezondheid, allen toe in 2010 én in Heiloo!!

Â