Politie Hollands Midden

Leiden - Gastvrijheid in december

Leiden, 04-01-2010 o In de rubriek Hoe gastvrij ben jij? geven wij iedere maand een overzicht van de inbraken in studentenwoningen in Leiden. Dit keer de maand december. In de maand december is er zes keer ingebroken in een studentenkamer en studentengebouw en werd er één poging tot inbraak gedaan.

Begin december werd er in de kantoorruimte van studentenvereniging Catena aan de Kolfmakersteeg ingebroken. Onder andere geld en twee computers werden meegenomen. De daders kwamen binnen via het raam. Er is aangifte gedaan.

Een 22-jarige student kwam er begin december achter dat een insluiper zijn kamer aan het Galgewater binnen was geweest. Zijn laptop was gestolen. Ook van een 21-jarige huisgenoot was de laptop gestolen. De insluiper is waarschijnlijk via het raam binnengekomen. Beiden hebben aangifte gedaan.

Aan de Groenhovenstraat is op 5 december ingebroken bij een 21-jarige studente. De dader is via de brandtrap de gezamenlijke huiskamer van de studentwoning binnengedrongen en vervolgens wist hij op de kamer van de 21-jarige studente te komen. Haar laptop is meegenomen. Een medebewoner zag de man de gezamenlijke huiskamer uit komen en vroeg hem wie hij was. Ik heb bij iemand die beneden woont geslapen , antwoordde hij. De huisgenoot dacht dat het wel goed zat en liep verder. De man ging vervolgens naar beneden.

De huistelevisie van een studentenhuis aan de Breestraat werd tijdens de kerstdagen uit het huis gestolen. De voordeur was niet op slot gedraaid, dus vermoedelijk is de inbreker middels flipperen binnengekomen. Een 21-jarige student heeft namens het huis aangifte gedaan.

Een 21-jarige studente kwam op eerste kerstdag in haar studentenhuis aan de Groenhovenstraat toen zij zag dat er was ingebroken. Haar kamerdeur stond open, terwijl zij deze had gesloten toen zij wegging. De voordeur zat niet in het nachtslot, dus waarschijnlijk is de inbreker door flipperen binnengekomen. De kamer van de studente zat niet op slot omdat deze kapot was. Zij had daarom al haar waardevolle spullen uit de kamer gehaald en op een veilige plek neergelegd. Er was niks uit haar kamer gestolen.

Overzicht studentenwoninginbraken 2009 In 2009 heeft de politie 61 aangiftes van studenten gekregen voor poging tot inbraak of inbraak. Een inbreker dringt veelal een studentenhuis binnen door bijvoorbeeld een niet goed afgesloten raam of door flipperen, omdat de deur niet op het nachtslot zit. Vaak missen studenten hun laptop. Het advies van de politie aan studenten is daarom om de kamerdeur altijd op slot te draaien, ramen te sluiten en waardevolle spullen goed op te bergen.

De volgende keer in: hoe gastvrij ben jij? De maand januari.

Politie Hollands Midden Logo UL Leiden

Zowel Politie Hollands Midden, de gemeente Leiden als de universiteit van Leiden spannen zich in om inbraken te voorkomen. Door studenten te wijzen op de inbraakrisicos hopen we dat studenten maatregelen nemen tegen insluiping en inbraak.