Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Sportieve ideeën op Maassilo-sessie

Er waren vooral IJsselmondse jongeren met leuke ideeën

Buurten die tegen elkaar voetballen. Of laser-gamen. Of, ook leuk, een parcours voor crossfietsen. Dwars door Rotterdam-zuid.

De jongeren die 14 december naar de Maassilo kwamen, hadden ideeën genoeg om sportief bezig te zijn. De bijeenkomst heette Het Stadionpark brengt jongeren in beweging en was bedoeld voor alle jongeren van 16 tot 25 jaar die op Zuid wonen. Toch waren er bijna uitsluitend jongeren uit IJsselmonde aanwezig. Zes projecten die al min of meer waren voorbereid door de organisatie vielen daardoor een klein beetje in het water.

Daarvoor in de plaats gingen jongeren uit IJsselmonde er eens goed voor zitten om hun ideeën op een rij te zetten. De komst van een Stadionpark is wat hen betreft een prima aanleiding om gekke, leuke en sportieve activiteiten op te zetten.

Iets dat niet standaard is
Achmed El Achmed: Wij willen het liefst iets organiseren dat niet standaard is. Een pretpark kan iedereen verzinnen. Zoiets willen we dus niet. Maar sporten op opblaasattributen bijvoorbeeld. En wipe-out, een hindernisbaan dus, lijkt me ook wel wat. Maar dan wel zo dat er twee leeftijdgroepen terecht kunnen. Een groep van 16 tot 25 jaar en een groep voor de jongere kinderen. Kunnen we dan na afloop van het sporten ook gaan barbecueën?, vroeg een ander zich af. Samir Obiaza uit IJsselmonde was de jongste van het stel (Ik ben bijna 12). Maar hij deed wel zn best om juist voor jongere kinderen dicht bij huis iets te organiseren: Ik wil iets met een zwembad doen en met laser-gamen. Maar dan moet zon evenement wel naar ons toekomen, anders is het te ver weg en kunnen jonge kinderen daar niet zo makkelijk komen.

Meidenactiviteiten
Ook meiden uit IJsselmonde lieten van zich horen. Jongerenraadslid Dajandra Sno: Wij willen meer meidenactiviteiten en meer dansen. Maar ook theater en muziek. En ook meer blijvende activiteiten, zoals een meidenclub het hele jaar door.
Massah Rustom (ook van de Jongerenraad) vond meer meidenactiviteiten prima. Maar waarom moeten het altijd van die echte meidendingen zijn, zoals dansen? Laten we ervoor zorgen dat meiden ook eens met een crossfiets een parcours kunnen rijden. Of boksen of fitness. Massah had meer nuttige tips die activiteiten voor zowel meiden als jongens tot een succes kunnen maken: Meiden en jongens gaan nu niet zo snel naar fitness omdat het te duur is of omdat ze niet zo snel van hun abonnement af kunnen komen. Dus als we iets willen organiseren op dat gebied moet het goedkoop zijn.

Finale in De Kuip
Presentator Tommy van der Male sprak na afloop van een redelijke opkomst. Jongerenwerkers doen nu hun best om de ingebrachte ideeën samen met de jongeren verder uit te werken. En, vooruit, dat mogen ook best wel activiteiten zijn die niet sprankelend, maar gewoon leuk zijn. Fahad Zeadi: Mwaah, met buurten tegen elkaar voetballen is ook wel leuk. En dan een finale in het Feyenoordstadion (De Kuip).