Gemeente Medemblik

Opnieuw goed jaar voor Museumstoomtram

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik heeft in 2009 124.000 reizigers mogen verwelkomen in stoomtram en boot tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Daarmee heeft het levende museum 5.000 bezoekers meer getrokken dan in 2008 en behoort de Museumstoomtram onverminderd tot de best bezochte particuliere musea in Noord-Holland, buiten Amsterdam.

Kerstweek
Het recordaantal bezoekers van het jaar 2007 werd echter net niet geëvenaard. Nog in de laatste kerstweek konden circa 5.500 reizigers worden verwelkomd. En dit waren er minder dan verleden jaar. Ondanks de vele sneeuwbuien in deze periode reden de stoomtrams naar de Kerstman nog wel, maar was het stoomtramstation in Hoorn voor veel bezoekers onbereikbaar geworden.

Medemblik
Met name de uitgebreide programma's in de vakantieperiodes, waarbij educatieve activiteiten voor kinderen worden georganiseerd en een aantal extra attracties in Medemblik kunnen worden bezocht, trokken opnieuw meer bezoek in 2009. Ook maakten meer bezoekers gebruik van de Museumkaart om met stoomtram en boot te reizen.

Stoomlocomotieven
De zeven gerestaureerde stoomlocomotieven van het museum legden in 2009 zo'n 15.700 kilometer af tussen Hoorn en Medemblik. Locomotief 26 van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij uit 1922 was met bijna 5.000 kilometer op de teller het meest voor de stoomtrams aan te treffen. Locomotief NS 7742 `Bello', de bekendste locomotief van het museum, bracht het tot 1.700 kilometer.