FNV KIEM

CreAwards: erkenning voor leren in de creatieve industrie

dinsdag 05 januari 2010

Komend voorjaar worden ze voor de eerste keer uitgereikt: de CreAwards. Prestigieuze prijzen voor erkende leerbedrijven én professionele praktijkopleiders die bijzonder goed werk verrichten op het gebied van leren in de praktijk. Tot 1 februari aanstaande kunnen zij zich aanmelden of worden voorgedragen. Een deskundige jury wijst vervolgens de winnaars aan.

Erkenning voor leren in de creatieve industrie. Dat is de belangrijkste reden voor GOC om de CreAwards te organiseren. Het is een logisch vervolg op GrafimediaMasters, de verkiezing die GOC de afgelopen jaren organiseerde voor de grafimediabranche. Het werkterrein van GOC is de afgelopen jaren sterk gegroeid en omvat inmiddels de gehele creatieve industrie. De nieuwe CreAwards doen daar recht aan. Ze zijn een steun in de rug voor leerbedrijven en leermeesters die investeren in jong talent en daarmee in de toekomst van de creatieve industrie.

Drie genomineerden
Een representatieve vertegenwoordiging van diezelfde creatieve industrie vormt de jury van de CreAwards. In februari beoordeelt deze jury alle aanmeldingen en stelt per categorie drie genomineerden en één winnaar vast. Aan het juryoordeel liggen objectieve criteria ten grondslag, eventueel aangevuld met interviews met direct betrokkenen, zoals medewerkers, stagiairs/leerlingen en stagebegeleiders van de scholen. Daarmee kan de jury zich een goed beeld vormen van hoe het leren in de praktijk plaatsvindt in het voorgedragen leerbedrijf en onder de voorgedragen praktijkopleider.

Landelijke verkiezing
Praktijkleren is een vanzelfsprekendheid in de creatieve industrie. De grafimediabranche is groot geworden dankzij het leerlingstelsel waarin leermeester en gezel garant stonden voor continuïteit in het personeelsbestand van de bedrijven. In de nieuwe loten aan de GOC-stam, waaronder reclame, vormgeving en webdesign, speelt het opdoen van kennis en ervaring in de praktijk eveneens een grote rol. De CreAwards geven hieraan erkenning. Ieder kenniscentrum organiseert voor zijn branche een eigen verkiezing. De winnaars uit iedere bedrijfstak zijn direct ook kandidaat voor de brancheoverkoepelende landelijke verkiezing, die georganiseerd wordt door het COLO.

Meer informatie, onder meer over de aanmeldingsprocedure en de beoordelingscriteria is te vinden op www.creawards.nl