Gemeente Bolsward


Nieuws
05-01-10

Nieuwjaarsreceptie 4 januari 2010

Een paar warme momenten deden de gevoelstemperatuur tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in de Broerekerk stijgen. Tijdens deze bijeenkomst werd namelijk bekendgemaakt wie de Bolswarder Burgerprijs en de Ondernemerstrofee het meest verdiend hebben. Na een terugblik op 2009 en een voorspelling voor 2010, reikte burgemeester W. Chr. Vroegindeweij de burgerprijs voor de laatste maal namens de gemeente Bolsward uit. De heer D. Onclin, voorzitter van Bolsward aan Zet, reikte vervolgens de Bolsward aan Zet Trofee 2009 uit.

Nieuwjaarsspeech

Van harte welkom in deze mooie en sfeervolle Broerekerk. Een bijzondere plek in onze stad waar ook het afgelopen jaar zoveel verschillende ontmoetingen hebben plaatsgevonden. Met de sterren twinkelend boven onze hoofden en de glühwein die onze harten verwarmt, staan wij hier om de nieuwjaarswensen met elkaar te delen.

Mag ik u - namens het gemeentebestuur- allereerst een gezond en gelukkig 2010 toewensen, voor u, voor uw familie en voor allen die u dierbaar zijn.

Folle Lok en Seine. Geluk en Voorspoed!

2010: alweer 10 jaar na het magische jaartal 2000.

Met nieuwe kansen, wensen, dromen, vriendschappen; waarin we opnieuw als burgers van Bolsward onze betrokkenheid op elkaar en op de stad waar gaan maken.


1 januari 2010: vrijdagmorgen. Alsof er geen vuurwerk was afgevuurd: de stad lag er weer spic en span bij, dankzij onze noeste werkers van Stadsbeheer. Bedankt mannen!

2010 is spetterend begonnen met de Nieuwjaarsduik aan de Ugolaan. Onder aanmoediging van veel kijkers waagden de dappersten de duik in het ijskoude water. En dat allemaal voor het goede doel. En 's avonds was het weer swingen en luisteren naar het 10^de Oliebop waar vele Bolswarders hun prachtige muzikale talenten over ons uitstrooiden.

Een geweldige ervaring! Dank aan de organisatie!

2010 wordt in ieder geval een speciaal jaar; een historisch jaar

een jaar waarin we 555 jaar stadsrechten vieren;

waarin we afscheid nemen van de gemeente Bolsward;

waarin er gemeenteraadsverkiezingen zijn, voor ons niet op 3 maart, maar eind november pas!

2009 was -opnieuw- een dynamisch jaar met veel hoogtepunten; met vreugde maar ook verdriet; met de geboorte van nieuw leven, maar ook het verlies van dierbaren.

Een jaar waarin we opnieuw mochten ervaren hoe belangrijk het is in een samenleving te leven waar nog zorg is voor elkaar; waar we de ogen niet sluiten voor wat om ons heen gebeurt; maar waar we er ons ook steeds meer van bewust worden dat het individualisme het dreigt te winnen van die saamhorigheid.

Waar we helaas moeten constateren dat de armoede toeneemt en het fenomeen voedselbanken een soort van gemeengoed aan het worden is. Tegen wil en dank.

Ca. 1.5 miljoen mensen leven onder de armoedegrens van 800 euro per maand.


2.6 miljoen mensen (ca. 16% van onze bevolking) heeft slechts enkele tientjes per week beschikbaar voor voedsel; kleding kan helemaal niet betaald worden.

En daarom verschijnen overal in Nederland voedselbanken waar "als het ware de hand moet worden opgehouden" om aan voedsel te komen.

Dat staat in schril contrast met de 7 miljoen opbrengst in het Glazen Huis en de 65 miljoen euro die de lucht in werd geschoten.

Voedselbanken, een fenomeen dat niet past in onze samenleving. In mijn beleving is dat iets voor een andere wereld. We moeten met elkaar om de tafel.

Het mag niet zo zijn dat er vanwege privacy-overwegingen geen informatie wordt gegeven, dat er instanties zijn die niet bekend zijn met gemeentelijke voorzieningen, waardoor er via reguliere voorzieningen geen adequate hulp gegeven kan worden. Het past niet in onze zorgzame en solidaire samenleving.

Terug naar onze gemeente, waar - gelukkig- door zoveel mensen zoveel verschillende initiatieven worden ondernomen om onze samenleving kleur en inhoud te geven.

Ik noem er een paar:

De Markt voor de Mensenrechten, die in december werd gehouden en waar wij kennis konden nemen van de inventiviteit, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van velerlei mensen, om een leefbaardere wereld mogelijk te maken.

De wijkvereniging De Molendraai die dit jaar zeer actief is geweest op het terrein van energiebewust leven en daardoor de Klimaatprijs van wethouder Brouwer in ontvangst kon nemen.

De Miljeu Wurkgroep Boalsert die tijdens het 20 jarig jubileum hun inzet met een keur aan activiteiten aan ons presenteerde: van een gastcollege op de Marne Campus tot een eco-diner in Bloemkamp. Voor jong en oud een duidelijke boodschap!

Het is maar een kleine greep uit de vele initiatieven die in onze stad worden opgepakt en gerealiseerd. Dank aan al die vrijwilligers en al die initiatiefrijke burgers van onze stad.

Zij/U geeft kleur aan onze samenleving!

Een terugblik 2009; een jaar

° waarin de voorbereidingen voor de bouw van 125 woningen aan de Hartwerdervaart veel belangstellenden trok en de heipalen nu echt de grond in kunnen.

° waarin de 1^e paal van de uitbreiding van de Marne Campus symbolisch werd verankerd.

° waarin gesproken werd over de structuurvisie; het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan; de herinrichting van de binnenstad; de detailhandelsstructuurvisie en de evaluatie van het reclamebeleid.

° waarin het veelbesproken Lytse Marrenplan in het al even veelbesproken Laad en Zaad vertaald gaat worden.

° waarin de basisscholen de Bron en de Blinker - na een grondige renovatie - opnieuw hun deuren konden openen om de schoolgaande jeugd met nog meer plezier onderwijs te kunnen geven in een moderne kleurrijke leefomgeving.

° waarin de gemeenteraad de Cultuurvisie vaststelde en Bolsward als hoedster van kunst en cultuur een extra impuls gaf.

° waarin we een geweldig watersportseizoen hebben gehad mede dankzij de verschillende investeringen aan de watersportvoorzieningen, die de toerist naar onze stad lokten.

° waarin wethouder Pieters het startsein gaf voor het sportbolwerk; het groene hart van de stad.

° waarin de Gysbert Japicxprijs werd uitgereikt in de sfeervolle monumentale raadzaal en de handtekening van Anne Feddema de balk in het Gysbert Japicxhuis sindsdien siert.

° waarin op 4 juli jl. de 9900^ste inwoner, Lotus Ilse Blaauw werd geboren. Zij is een van de 9921 inwoners van onze stad. De 10.000 kan ons niet meer ontgaan! Toch?

° waarin het 75 jarig jubileum van onze prachtige Franciscuskerk werd gevierd. Een jong monumentaal gebouw dat onze stad siert.

° waarin mevr. Aaltje Zijlstra/Hoogenboom haar 100^ste verjaardag in Bloemkamp mocht vieren te midden van het Lemster Mannenkoor en heel veel familie.

° waarin opnieuw vijf medelanders zijn genaturaliseerd, komend uit Turkije, Irak, Egypte en Angola.

° waarin Peter Nauta de Klaas Kingma Sportprijs ontving vanwege zijn bijzondere sportprestaties.

° en de showband Hollandia, die er hun nachtrust voor over hadden en zowel het Fries als het Nederlands record verbraken door 26 uur achtereen onvermoeibaar te "vlaggen".

° waarin in de kleinste galerie van Bolsward " Onder het bordes" door een kleine enthousiaste groep vrijwilligers opnieuw mooie exposities werden gehouden. Een verrijking van de stad.

° waarin Pieter Meeter met het Bolswarder Skutsje opnieuw mooie successen behaalde. 2010 kampioen? Dubbel feest met het 100 jarig bestaan van het Skutsje!!!

° waarin Bierbrouwerij Us Heit verkozen is tot Held van de Smaak en de Bouwgroep Dijkstra Draaisma de Noordelijke Gazelle Award 2009 in ontvangst mocht nemen.

° waarin de raad op 20 april jl. unaniem haar stem uitbracht voor het herindelingsontwerp Súdwest Fryslan en daarmee de volgende stap zette in de realisering van de nieuwe gemeente per 1 januari 2011.

De stad Bolsward is klaar voor haar toekomst.

In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan de bouw van de gemeente. Er zijn vrijwel geen onderhoudsachterstanden; de schoolgebouwen hebben de afgelopen jaren een stevige make-over ondergaan. Samen met heel veel instanties en verenigingen wordt doorlopend gewerkt aan het nog beter maken van de verschillende voorzieningen. Niet voor niets sprak onze Commissaris van de Koningin, de heer Jorritsma, daar in november tijdens het werkbezoek aan Bolsward lovende woorden over.

Maar helaas, dat haalt de krant niet!

Bolsward ligt middenin het gebied van de nieuw te vormen gemeente; op een kruispunt van wegen; goed bereikbaar en met een hoog voorzieningenniveau. En... met een ambitieuze en creatieve bevolking..... soms wat al te voortvarend,

Hoewel... Je kunt maar niet vroeg genoeg beginnen met het slaan van een eerste paal...

Inmiddels is de bouw wel stopgezet; want zonder bouwvergunning kan er in Bolsward niet gebouwd worden.

2010 is het jaar waarin de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân vaste vorm gaat krijgen.

Waarin tegelijkertijd het werk in en voor de eigen gemeente door onze ambtenaren zal blijven doorgaan; met evenveel enthousiasme en toewijding als in de afgelopen jaren.

Wij hebben betrokken, creatieve en inspirerende ambtenaren die op en na 1 januari 2011 nieuwe kansen krijgen om vanuit hun eigen kwaliteiten de nieuwe gemeente verder vorm te geven. Wat een uitdaging. Om jaloers op te worden...

Tijd voor een paar feiten:

In 2009 werden 105 baby's geboren; 453 mensen vestigden zich in onze stad en er vertrokken er 353; 107 mensen overleden. Resultaat: 98 mensen versterkten onze stad en daarmee kwamen wij op een aantal inwoners van 9921. Op naar de 10.000

Uit de CBS cijfers kwam naar voren dat er 1386 alleenstaanden in Bolsward wonen; 241 éénoudergezinnen en 2549 samenwonenden, met en zonder kinderen.

4707 mensen hebben werk; en 252 mensen zijn op zoek naar werk.

De politiecijfers over 2009

= 123 gevallen van diefstal zijn geregistreerd;

= 40 gevallen van geweld en/of bedreiging;

= 98 vernielingen en 89 registraties van overlast;

= 17 gevallen van huiselijk geweld en

= 6 registraties van drugs overlast.

De brandweercijfers over 2009

= 95 meldingen;

= waarvan 67 brandmeldingen( 37 automatische brandmeldingen);

= 16 gevallen van hulpverlening;

= 8 x inzet bij branden buiten Bolsward.

Politie en brandweer; de mannen en vrouwen die samen de zorg hebben voor onze veiligheid.

In één veiligheidsgebouw samen met de ambulancezorg, beroepspolitie en vrijwillige brandweer. Zo is het georganiseerd. En dat levert de laatste tijd opnieuw discussie op. Bij de politie viert de afrekencultuur hoogtij, in plaats van "hoe kunnen we leren van onze fouten".

Er worden "dappere" uitspraken gedaan over verdergaande samenwerking/fusie van de politie. Waar het om moet gaan is de kwaliteit van de politieman/vrouw; is de betrokkenheid waarmee de diender zijn of haar werk doet; is het gezicht van de politie op straat. En daar is niks mis mee, alleen... We hebben te weinig blauw op straat.

Een korpschef met een echt "blauw hart" gaat dáár voor!

Bij de brandweer is er discussie over mogelijke regionalisering, vanwege de vorming van veiligheidsregio's .

Wordt het de opmaat naar een nationale brandweer?

Er wordt met bevoegdheden geschoven, maar het geld moet wel uit de gemeente komen. Blijft er dan nog wel een taak voor de lokale overheid? En... wordt de inzet en betrokkenheid van de vrijwillige brandweer hierdoor niet te veel op de proef gesteld?

2010 wordt een historisch jaar, een jaar waarin opnieuw de geschiedenis van Fryslân en van Bolsward wordt geschreven. Een jaar waarin de gemeente Bolsward plaats maakt voor een nieuwe gemeente. Een jaar waarin wij samen 555 stadsrechten zullen vieren en herdenken.

Waarin we de tradities hoog houden door de diversiteit aan evenementen, die de historie van onze stad doen herleven. Waar de vele vrijwilligers het leven in de stad klank en kleur geven.

Hulde en dank daarvoor.

Bolsward een stad om trots op te zijn. Een stad om aan te blijven werken. En dat willen wij ook. Het College, de Raad, u als betrokken burgers.

2010 een nieuw jaar is begonnen; een bijzonder jaar; een jaar met nieuwe uitdagingen; met nieuwe kansen en nieuwe ambities; een jaar waarin we de puntjes op de "i" zetten om de gemeente meer dan schoon op te leveren. Een jaar waarin wij opnieuw met elkaar, met al die vrijwilligers laten zien waar een kleine stad groot in kan zijn.

Tot slot:

Bolsward heeft een veelzijdig ondernemersklimaat; dat merk ik steeds weer tijdens de regelmatige bedrijfsbezoeken. Ook in de jaarlijkse contacten tussen raad en ondernemers blijkt de gemotiveerdheid om de stad samen vorm te geven.

De betrokkenheid bij de stad is groot; dat blijkt uit de deelname aan de verschillende klankbordgroepen in het afgelopen jaar. Gemotiveerde ondernemers, die ver over de grenzen heen hun stad "promoten"; ware ambassadeurs zijn!

Daarom ben ik blij dat dit jaar weer de Ondernemerstrofee 2009 zal worden uitgereikt door de voorzitter van Bolsward Aan Zet, de heer Dries Onclin.

Maar voor het zover is mag ik nog een andere prijs uitreiken.

Uitreiking Burgerprijs

Vrijwilligers, die de klank en de kleur van onze stad zijn.

Het doet mij groot plezier om ook in 2010 de burgerprijs te mogen uitreiken, voor het laatst in de geschiedenis van de gemeente Bolsward.

Een prijs die is ingesteld door de familie Bölger.

Heel fijn dat u, als afgevaardigden van uw familie hier aanwezig wilt zijn.

Want u, uw familie heeft ervoor gezorgd dat 1x in de 2 jaar de Burgerprijs kan worden uitgereikt. Dit jaar zal de prijs naar een organisatie gaan.

De commissie die het voorbereidende werk heeft gedaan.

Mevr. Ellen Wermelink; mevr. Doet Boermans; de heer Jan Bosma en de heer Harm Wijnia hebben uit een aantal genomineerden het College een advies gegeven.

Uiteraard is dit advies opgevolgd.

"Zij hebben zich zeer verdienstelijk gemaakt in het stimuleren van de sport. Al die vrijwilligers die zich bijna dagelijks inzetten voor de toekomst van die sport: de jeugd, de jonge garde, die pas begint en vol vuur aan het sporten is zaterdag in, zondag uit. De begeleiders, waarvan er nooit te veel kunnen zijn die zich dagelijks inzetten en anderen enthousiast proberen te maken".

Het totale jeugdvoetbal in Bolsward, want daar hebben we het over.

Het College heeft op advies van de commissie besloten dit jaar de Burgerprijs uit te reiken aan het totale jeugdvoetbal in Bolsward, het jeugdvoetbal van Bolswardia, Cab en van Res

Graag nodig ik Ronald Wolke (RES); Arno Wip (JVB) en Vincent Haagsma (vv JVB) uit om de bijbehorende oorkonde de cheque en de bloemen in ontvangst te nemen.

Met de hartelijke felicitaties van het gemeentebestuur.

En dan geef ik nu graag het woord aan de heer H. Bölger.

Uitreiking Ondernemerstrofee 2009

En dan is nu het woord aan de voorzitter van Bolsward aan Zet, de heer Dries Onclin.

De ondernemerstrofee 2009 werd uitgereikt aan Visser Transporten Bolsward.
relevante downloads

* 05-01-2009 Uitreiking Burgerprijs en Ondernemerstrofee.pdf (88,97 KB)

Zie het origineel