Gemeente Alphen aan den Rijn

Een schoner Alphen komt niet vanzelf

Dit jaar heeft Gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie ontvangen voor een project om zwerfafval binnen de gemeente tegen te gaan. Het project loopt tot in het voorjaar van 2011. De eerste verbetermaatregelen zijn inmiddels in gang gezet en de eerste tussenrapportage aan het college is afgerond.

Anders werken
Het bestrijden van zwerfafval vraagt inzet van verschillende partijen. Het beeld is bepalend. Hoe ervaart iedereen de openbare ruimte? Ligt er storend zwerfafval? Hondenpoep? Hoeveel afval drijft er op het water? En als het schoongemaakt wordt, hoe snel is diezelfde plek dan weer aan de beurt? Schoon is subjectief, een persoonlijke ervaring. Om hiermee te kunnen werken, is de hele gemeente al lang geleden geïnventariseerd en is overal een schoonheidsgraad aan gekoppeld. Die schoonheidsgraden geven de ambities weer die de gemeente nastreeft in de kwaliteit van groen, de straten en het water. De medewerkers van de gemeente zijn gestart met een nieuwe werkmethode voor reiniging, om hier beter aan tegemoet te kunnen komen.

Inzetten op medewerking inwoners
De winkeliers van De Atlas ondertekenden in november een convenant met de gemeente om het zwerfafval rond hun winkels aan te pakken. Maar de Gemeente Alphen aan den Rijn richt deze campagne voor een schonere woonomgeving op alle inwoners, en in het bijzonder op scholieren, jongeren, winkelend publiek en ondernemers. De campagne omvat onder andere voorlichting, handhaving en het uitbreiden van voorzieningen, zoals afvalbakken om onze leefomgeving schoner te maken en te houden. Voor verdere acties zoekt de gemeente aansluiting bij andere gemeentelijke en landelijke acties. Scholen kunnen door het gebruik van verrassende lespakketten het keurmerk Schone School verdienen. Daarnaast zullen ook acties samen met inwoners plaatsvinden. De gemeente maakt er echt werk van. Inwoners van deze gemeente mogen trots zijn op hun openbare ruimte, maar de gemeente gaat meer voorlichten, controleren en handhaven, en extra afvalbakken plaatsen.

Houd het gewoon schoon
De overheid wil Nederland zichtbaar en meetbaar schoner. In het Impulsprogramma zwerfafval sporen bedrijfsleven, gemeenten, rijksoverheid en andere betrokkenen elkaar aan om zwerfafval gezamenlijk intensiever en efficiënter aan te pakken. Samenwerken is doeltreffender en maakt de boodschap herkenbaarder: houd het gewoon schoon.
Bent u benieuwd wat u kunt doen? Kijkt u dan op www.nederlandschoon.nl.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen