Gemeente Lingewaal


Nieuwjaarsreceptie Lingewaal 2010 druk bezocht

Op maandag 4 januari 2010 werd traditiegetrouw de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lingewaal gehouden. Ondanks het slechte weer was de opkomst nog hoger dan anders. Naast het uitwisselen van de beste wensen werd met elkaar teruggeblikt op 2009 en vooruit gekeken naar 2010. Burgemeester Van Ruijven - Van Leeuwen hield tijdens de nieuwjaarsreceptie een toespraak. Ook werd er flink uitgedeeld.

Vrijwilligersprijs 2009 Prijswinnaars vrijwilligersprijs 2009.jpg

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd ook de tweejaarlijkse Lingewaalse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze keer werd de prijs gewonnen door het bestuur van Koffiebar Overstag uit Asperen. Dit bestuur, bestaande uit zes personen, zet zich in om jongeren in Asperen van 12 tot 20 jaar op zaterdagavond een goede uitgaansgelegenheid te bieden. Naast het bieden van een uitgaansgelegenheid wordt er wekelijks een andere activiteit georganiseerd. Ook is er jaarlijks een strandwandeling en wordt er een weekendje weg georganiseerd. De maatschappelijke betrokkenheid van de bezoekers wordt onder andere gestimuleerd door hun inzet als verkeersregelaar bij de jaarlijkse Rode Kruis bloesemtocht. Bestuur en bezoekers zorgen samen voor financiële middelen door het houden van bijvoorbeeld een krakelingenactie en jaarmarktactiviteiten. Het bestuur ontvangt als prijs ⬠1.000,-, te besteden aan de eigen vereniging. Voorzitter Johan de Man: âWe vonden het al een hele eer dat we genomineerd waren. We zien deze prijs echt als een aanmoediging voor het werk wat we doen. De hoogte van de geldprijs was voor ons een verrassing, maar we hebben genoeg plannen voor de toekomst, waarbij we dit geld goed kunnen gebruiken.â

Â

De overige twee genomineerden, mevrouw H. Vreekamp uit Spijk en de heer J.H. van der Meijden uit Heukelum, ontvingen ieder ⬠250,-, ook ter besteding aan de eigen verenigingen, respectievelijk De Zonnebloem en IJsclub De Volharding. De prijzen werden mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Vijfherenland, die een bedrag van ⬠500,- beschikbaar stellen.

Â

Koninklijke erepenning voor Soli Deo Gloria Uitreiking erepenning Soli Deo Gloria.jpg

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lingewaal op 4 januari 2010 ontving het koor Soli Deo Gloria uit handen van burgemeester Van Ruijven â Van Leeuwen de Koninklijke Erepenning. Met deze verrassing besluit het koor hun jubileumjaar, waar in 2009 uitgebreid bij stilgestaan is.

Op 1 november 1909 werd het koor Excelsior opgericht. Voor maar liefst 5 cent per week aan contributie kon men lid worden. Al binnen twee jaar, in 1911 werd het koor uitgenodigd om te zingen voor Koningin Emma bij Paleis Soestdijk. Met paard en wagen trok men naar het station in Waardenburg, waar de reis vervolgd werd per trein. In 1920 werd de naam gewijzigd naar de huidige naam Soli Deo Gloria en werd ook een grote ledenwerfactie op touw gezet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het koor onderduiken, om te voorkomen dat het werd aangesloten bij de Duitse Kultuurkamer. Op de eerste Koninginnedag na de oorlog werd de vereniging in volle glorie hersteld met een concert vol vaderlandse liederen. Het koor was zo optimistisch over haar voortbestaan, dat ze haar 40-jarige bestaan een jaar te vroeg, al in 1948, gevierd heeft.

De laatste jaren heeft het koor zich vernieuwd door ook modernere stukken als gospelachtige musicalnummers in het repertoire op te nemen. Het jubileumjaar in 2009 is uitgebreid gevierd met onder meer een concert en de presentatie van een nieuwe cd. Het koor staat bekend om de goede vriendschappelijke sfeer, waar ondanks het gemêleerde gezelschap van een generatiekloof geen sprake is. De groep treedt niet alleen in de kerk op, maar bezoekt ook verzorgingshuizen en neemt deel aan diverse evenementen, zoals Het Fort Zingt.


* 10-01-04 Nieuwjaarsspeech.pdf