ISSO


PERSBERICHT Rotterdam,9december2009

Herziene uitgaven ISSO-publicatie 75.1, 75.3, 82.1 en 82.3 `Energielabel'

In verband met de wettelijke wijzigingen in de Regeling Energieprestatie Gebouwen (REG) en de Beoordelingsrichtlijn 9500, is de labelmethodiek voor woningen (publicatie 82) en utiliteit (publicatie 75) aangepast.

Noodzaak herziene versie
Berichten in de media, onderzoek, workshops, examens en vragen bij VROM, SenterNovem, ISSO en KBI vormden de aanleiding om de verbeterpunten te inventariseren voor de BRL 9500 en de betreffende ISSO-publicaties. Voor zover deze verbeterpunten/aanpassingen betrekking hebben op de labelmethodiek zijn deze besproken met de verschillende marktpartijen. Aanvullend is door de minister van VROM een oproep gedaan aan betrokken marktpartijen om aanvullende suggesties en commentaar aan te dragen met als doel om per 1 januari 2010 het nieuwe energielabel en de verbeterde energielabelmethodiek in te laten gaan. De geïnventariseerde verbeterpunten zijn inmiddels verwerkt in de BRL 9500 en de ISSO-publicaties.

De aanpassingen/verbeteringen hebben betrekking op de volgende onderdelen:
- verbeterde lay-out van het energielabel (voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen);
- splitsing van het primair energieverbruik op het energielabel in elektriciteit, gas en warmte;
- actualisatie van de bepalingsmethodiek, opnamemethodiek en software;
- vernieuwde weergave van de globale energiebesparende maatregelen op het energielabel;
- waardering van nieuwe technieken.

Terugkomdagen
Om deelnemers van de instructiebijeenkomsten Energielabel Woningen en/of Utiliteit, op de hoogte te brengen van de belangrijkste wijzigingen zal ISSO een aantal terugkomdagen organiseren. Deze zijn gepland in februari en maart 2010 en zullen in Rotterdam plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomst wordt in hoofdzaak aandacht besteed aan de wijzigingen in de labelmethodiek die per 1 januari 2010 van kracht zijn.

Meer informatie
De publicaties zijn (binnenkort) te bestellen via www.isso.nl. Via deze website kan men zich tevens aanmelden voor de terugkomdag.