Universiteit Leiden

EUR 17 miljoen voor promoties in de geesteswetenschappen

De komende vijf jaar stellen NWO en het Regieorgaan Geesteswetenschappen gezamenlijk EUR 17 miljoen beschikbaar voor
promoties in de geesteswetenschappen. Er vinden vijf jaarlijkse landelijke rondes plaats van elk 15 fte aan promotieplaatsen. De `call for proposals' voor de eerste ronde is gestart.

Promotieprogramma

Het promotieprogramma is bedoeld om de aanwas en de doorstroom van jong talent in de geesteswetenschappen een impuls te geven. NWO financiert twee derde van het programma, het Regieorgaan Geesteswetenschappen neemt een derde deel voor zijn rekening. Het programma biedt de mogelijkheid om aanvragen in te dienen voor reguliere promotieplaatsen maar ook voor de aanstelling van docentpromovendi.

Competitie
Het indienen van aanvragen voor het promotieprogramma verloopt via de faculteiten. De aanvragen worden in competitie beoordeeld. Het Regieorgaan Geesteswetenschappen en het NWO-Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen stellen gezamenlijk een beoordelingscommissie in. De uiteindelijke beslissingen tot toekenning of afwijzingen van voorstellen worden genomen door de voorzitters van het Regieorgaan en het Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen van NWO. Voor het verdere carrièreperspectief van de geselecteerde promovendi wordt flankerend beleid gevoerd.


---

---

Regieorgaan Geesteswetenschappen
In 2008 verscheen het rapport Duurzame Geesteswetenschappen van de commissie Nationaal Plan Toekomst Geesteswetenschappen (Commissie Cohen). In dit rapport werden onder andere problemen als de vergrijzing van de wetenschappelijke staf en onvoldoende doorstroming van jong talent aan de orde gesteld. Minister Plasterk van OCW heeft per 1 april 2009 het Regieorgaan Geesteswetenschappen ingesteld dat moet streven naar duurzame geesteswetenschappen. Vanaf 2011 krijgt het Regieorgaan structureel een bedrag van jaarlijks EUR 15 miljoen te besteden ter versterking van het vakgebied bij de faculteiten. Voor de aanloopjaren 2009 en 2010 heeft Plasterk ook geld gereserveerd, respectievelijk EUR 1,8 miljoen en EUR 9,8 miljoen. Over de besteding van deze middelen is, afgezien van de investering in het promotieprogramma, op dit moment nog niets bekend.


---