Gemeente Dongen

Maak meer tijd vrij voor de medemens

Publicatiedatum: 5-1-2010

Ondanks de sneeuwval was de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Dongen op maandagavond 4 januari zéér druk bezocht. Burgemeester Simone Dirven van Aalst deed een belangrijke oproep aan alle inwoners.

Zou het geen mooi voornemen zijn om in het nieuwe jaar 2010 meer tijd te maken voor de banden met onze families, vrienden, buren, voor onze medemens, voor menselijke contacten?

Waarom leg ik dit aan u voor? Wel nu, ik werd gegrepen door een uitspraak van Hare Majesteit, Koningin Beatrix in haar Kerstrede en wel de volgende: Het ideaal van het bevrijde individu heeft zijn eindpunt bereikt. We moeten trachten een weg terug te vinden naar wat ons bindt.
In niet mis te verstane woorden spreekt zij haar bezorgdheid uit over de groeiende vervreemding van elkaar.

Nu zult u denken; tja, dat zegt de koningin en het is een gedachte, een gevoel op macroniveau.
In Dongen hebben we het toch goed voor elkaar. Veel sportclubs, goede maatschappelijk sociale organisaties, wijk- en dorpsraden in alle kernen, de Zomerspelen, harmonieën, een flink aantal carnavalsverenigingen, een prachtig zorg- en wooncomplex De Volckaert en dit is nog maar een kleine greep uit vele activiteiten in onze gemeente. Een dergelijk weelderig en veelzijdig verenigingsleven betekent dat er vele vrijwilligers actief zijn. Dat we veel voor elkaar doen en willen betekenen.

Natuurlijk, dat ben ik helemaal met u eens en met u hoop ik dat dit zo blijft.
Want dit bruisend verenigingsleven is de bakermat voor sociale en maatschappelijke vorming van de komende generatie. Hier leren onze jonge mensen samen te organiseren, samen te werken en samen te delen. Dit is een belangrijke bouwsteen voor het gevoel van samenhorigheid en verantwoordelijkheid.

Samen dingen doen, het is onze slogan. En dat is een hele goeie, want vooral in minder gunstige tijden is het belangrijk dat we samen zaken op kunnen pakken en dan is de oplossing sneller gevonden. Elkaar kunnen en willen vinden en vasthouden. En dat zal de komende jaren hard nodig zijn. Het economisch tij is desastreus gekeerd.

Wat solide en onverwoestbaar had moeten zijn, bleek een zeepbel -de financiële wereld grote bedrijven- . En ook al gaat het met Dongen redelijk goed, we maken wel deel uit van dit groter geheel. Dat voelen we door kortingen op de financiële bijdrage aan de gemeente uit de Rijkskas, stagnatie in de woningbouw en een groeiende werkloosheid.

Maar er is meer aan de hand. We voelen dat ook op andere gebieden andere aanpakken verwacht gaan worden. Het is nog maar de vraag of de manier waarop wij ons locaal bestuur en daarmee de manier waarop wij de burgers, u dus, bedienen nog voldoet aan de wat u van ons verwacht. Is onze locale democratie zo georganiseerd dat we hier nog jaren mee vooruit kunnen?

Om grip te krijgen op deze ontwikkeling, en ik ben daar heel duidelijk in, moeten wij, het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad, forse maatregelen gaan treffen.
Vanochtend hadden we de nieuwjaarsbijeenkomst met het ambtelijk apparaat. En ook op deze bijeenkomst sprak ik deze woorden uit. Een veranderingsproces kunnen en willen we niet alleen samen ingaan. Maar met de Raad en met u.
We moeten niet schrikken of angstig zijn voor dit proces. Nee, het is een uitdaging om een nieuwe tijd in te gaan ! ! ! Ik zou zeggen, een schone taak voor de nieuwe gemeenteraad.

Dan kom ik nu even terug bij de uitspraak van de Koningin. We zijn als individu dan wel bevrijd van oude dogmas, verplichtingen en vaste patronen. Maar alleen lossen we geen problemen op. Daar hebben we de ander voor nodig. En dan is het belangrijk dat de ander geen vreemde is, maar een maatje.

Namens het College van Burgemeester en Wethouders en namens de leden van de Gemeenteraad wenst ik u een PRACHTIG 2010 !