Openbaar Ministerie

Nationale opsporingslijst vanavond gepubliceerd

5 januari 2010 - Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps landelijke politiediensten (Klpd) publiceren dinsdagavond 5 januari de Nationale Opsporingslijst, een lijst met dringend gezochte verdachten en veroordeelden. Op de lijst, die geregeld zal worden geactualiseerd, staan op dit moment acht personen vermeld. De lijst wordt gepubliceerd op www.nationaleopsporingslijst.nl. De lijst is ook via www.politie.nl te raadplegen. Het AVRO-programma `Opsporing verzocht' zal dinsdagavond 5 januari om 21.45 uur op Nederland 1 uitgebreid aandacht aan dit onderwerp besteden.

Van de acht personen op de lijst (drie onherroepelijk veroordeelden en vijf verdachten) worden de personalia, de foto en het feit waarvan ze verdacht worden danwel waarvoor ze veroordeeld zijn gepubliceerd. Politie en OM vragen het publiek om tips over de verblijfplaats van deze acht personen.

De lijst is een belangrijk opsporingsmiddel om verdachten voor de rechter te brengen of veroordeelden op te pakken zodat zij hun straf kunnen uitzitten. Niet alle gezochte personen staan op de lijst. De lijst richt zich op zaken waarin politie en OM de hulp van de burgers in willen roepen voor tips over hun verblijfplaats. Niet alle zaken lenen zich voor een opsporingsbericht, soms is de opsporing meer gebaat bij andere opsporingsmiddelen die politie en OM kunnen inzetten. Publiciteit is vaak goed, maar soms is `opsporing in stilte' effectiever.

Drie personen op de Nationale Opsporingslijst zijn aangeleverd door het Team Executie Strafvonnissen (TES). Dit team, dat deel uit maakt van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BRNON) en opereert onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle, spoort veroordeelden op die voortvluchtig zijn.

De acht personen die nu op de lijst staan voldoen aan de criteria die hiervoor in de Aanwijzing opsporingsberichtgeving (zie www.OM.nl) worden vermeld. Hieronder worden deze criteria puntsgewijs vermeld.

Voor onherroepelijk veroordeelden geldt dat:

* de hoofdofficier toestemming moet geven;
* de veroordeling moet betrekking hebben op een delict met een strafbedreiging van acht jaar of meer;

* de inzet van andere opsporingsmiddelen biedt onvoldoende uitzicht op aanhouding.

Voor verdachten geldt:

* de voorzitter van het College van procureurs-generaal moet toestemming geven;

* er moet minimaal sprake zijn van ernstige bezwaren (er is juridisch sprake van ernstige bezwaren als er meer is dan alleen een vage verdenking van betrokkenheid bij het plegen van een strafbaar feit);

* de verdenking moet betrekking hebben op een ernstig misdrijf (bijv. strafbedreiging acht jaar of meer);

* er is recidivegevaar (uitsluitend vereist als de verdenking betrekking heeft op een feit met een lagere strafbedreiging dan 12 jaar);

* de inzet van andere opsporingsmiddelen biedt onvoldoende uitzicht op aanhouding op korte termijn.