Gemeente Loenen aan de Vecht


Breukelen + Loenen + Maarssen = Stichtse Vecht

Per 1 januari 2011 worden de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen samengevoegd tot een nieuwe gemeente. De stuurgroep, met daarin vertegenwoordigers van de drie colleges van burgemeester en wethouders, heeft het advies van Stichting Duurzame Vechtstreek overgenomen. De colleges zullen de gemeenteraden een unaniem raadsvoorstel voorleggen. Bij aanname daarvan zal de nieuwe gemeente `Stichtse Vecht' gaan heten.

Vanaf 29 november 2009 konden de inwoners van de drie gemeenten suggesties inzenden. Er werden meer dan 1.000 reacties ontvangen. Na een screening op dubbele inzendingen en een toetsing aan de criteria bleven er ruim 900 over. In totaal werden er 376 verschillende namen ingebracht.

De meest scorende namen waren:


-
Niftarlake/Nifterlake
(44x)


- Verschillende
`Vechtstreek'-varianten (49x)


- Stichtse Vecht/Stichtsevecht en Utrechtse Vecht (24x)


- Varianten op
`Vechtstroom'
(33x)


- Varianten op de `Vecht' en
`Dorpen' (43x)


- Varianten op `Vecht' en
`Stede(n)' (70x)


- Varianten rond het getal
`Drie' (31x)


- Varianten op `Vecht' en
`Land' (27x)


- Varianten op `Vecht' en
`Oevers' (43x)

De stuurgroep hechtte, naast aan een grote betrokkenheid van de burger en maatschappelijke instellingen, ook aan kwalitatieve advisering door specifieke deskundigen. Daarvoor werd de Stichting Duurzame Vechtstreek i.o., een open platform waarin o.a. historische kringen en bewonersorganisaties gebundeld zijn, gevraagd. De stichting adviseerde unaniem te kiezen voor de naam: `Stichtse Vecht'.

De stichting was van mening dat, gezien het grote aantal inzenders (780 van 902 = 86,5%) dat de Vecht als onderdeel van de gemeentenaam noemde, maar ook omdat de Vecht de verbindende factor is tussen de drie gemeenten, die naam in de naam van de nieuwe gemeente moet voorkomen.

Verder stelt de stichting in haar advies dat de meeste inwoners het cultuurhistorisch erfgoed en het Vechtlandschap als de waardevolle eigenschappen van hun woon- en leefomgeving beschouwt en dat daaraan in de naam `Stichtse Vecht' recht wordt gedaan.

Ook stelt de stichting dat de naam `Stichtse Vecht' precies aangeeft om welk gebied het gaat; Sticht is de oude naam voor de provincie Utrecht en Het Sticht vormt de noordgrens van de nieuwe gemeente. Het in de gemeentenaam opnemen van het woord `Utrecht', wat noodzakelijk is omdat er ook elders in het land nog een rivier is met die naam, wordt zodoende vermeden.

De naam `Stichtse Vecht' voldoet aan de gestelde criteria: is onderscheidend, communicatief sterk en gemakkelijk uit te spreken.

De stuurgroep nam het advies over. Op 5 januari 2010 besloten de colleges deze naam aan de gemeenteraden voor te stellen.
* Naam nieuwe gemeente - totale lijst.pdf