Gemeente Leeuwarden

Nieuwjaarsboodschap: 'samen de schouders eronder'

Bron: Gemeente Leeuwarden (05-01-2010)

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Leeuwarden heeft burgemeester Ferd Crone uitgesproken dat hij trots is op de resultaten die de gemeente het afgelopen jaar heeft bereikt.

De eerste van de in totaal plm. EUR 1,5 miljard aan investeringen in de Friese hoofdstad zijn inmiddels daadwerkelijk zichtbaar (Nieuw Zaailand, Provinciehuis Fryslân, infrastructurele projecten). Veel arbeidsplaatsen in de private sector zullen behouden kunnen blijven. Net als in het afgelopen jaar zullen er volgens Crone voor een duurzame toekomst investeringen worden gedaan op het gebied van bijvoorbeeld watertechnologie en duurzame energie (Wetsus, Dairy Valley bij Ny Bosma Zathe, Groene mobiliteit: elektrisch rijden en groen gas). Naast bezuinigingen zijn investeringen minstens zo belangrijk in de nodig om de gevolgen van de economische crisis zoveel mogelijk het hoofd te bieden. Burgemeester Crone roept het kabinet dan ook op om investeringen die nodig zijn (in de Kenniseconomie en duurzame energie) te ontzien bij de bezuinigingen. Hij vindt ook dat gemeenten goed moeten kijken naar manieren om efficiënter te werken om daar bezuinigingen mee te realiseren. Crone vindt dat burgers en bedrijven die zichtbaar profijt hebben van investeringen van de overheid daar ook best meer voor mogen betalen: "Samen de schouders eronder".

Samenwerken met omliggende gemeenten
Met de convenant "Kroon van Fryslân" krijgt de samenwerking in de Stadsregio Leeuwarden een nieuwe impuls. Met name de economische ontwikkeling in het gebied zal hierdoor versterkt worden. Burgemeester Crone reageert positief op de uitnodiging van Boarnsterhim voor verdere samenwerking. Crone ziet hierin een grote kans om de mogelijkheden van het watersport en -recreatiegebied rond Grou te versterken. Een aantal partijen in Leeuwarderadeel heeft gekozen voor intensieve samenwerking met Leeuwarden. Crone wacht de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarderadeel af voor overleg over de beste vorm van samenwerking. Crone is blij dat ook elders in de provincie van onderop wordt gedacht aan samenwerking. Hij is positief over de Provincie Fryslân die de gemeenten daar actiever bij wil ondersteunen.

Optredens tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst Traditioneel speelde het Frysk Jeugdorkest en opende met het Frysk Volkslied, waarna een stuk van Johan Strauss werd gespeeld. Een lid van het jeugdorkest speelde solo: het Leeuwarder pianotalent Didel Bish speelde een pianoconcert van Chopin. Zij is finaliste van het Prinses Christina concours. De Parnananas-band (15 jeugdige man/vrouw sterk) van Creativiteitscentrum Parnas in Leeuwarden speelde de sterren van de hemel. Operazangeres Netty Otter zong het nieuwe " Liwadder Lied" onder begeleiding van pianist Johan Bijholt. Het Leeuwarder Homokoor " Onder Anderen" verwelkomden de bezoekers met een aantal liederen. Tot slot speelde Elske De Wall met band een aantal nummers en sloot samen met het Frysk Jeugdorkest de avond.