Project Gemeente Westland


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van der Tak

Publicatiedatum: 05-01-2010

In de gastvrijheid van deze prachtige historische ambiance van de Oude Kerk kijken we terug op 2009, maar meer nog spreken we onze verwachting uit voor 2010.
In mijn vorige nieuwjaarstoespraak meldde ik al dat 2009 een lastig jaar zou worden. Dat is het geworden, en nog veel lastiger dan dat we toen dachten. Sterker nog, voor heel wat Westlandse ondernemers, met name tuinbouwgerelateerde bedrijven, stond 2009 in het teken van slechte prijzen, minder opdrachten, het bedrijfsrendement onder enorme druk, verlies en zelfs bedrijfssluiting.
Tijdens werkbezoeken en gesprekken kreeg ik vaak te horen: 't Is van het jaar niks!

Zelfs sterke familiebedrijven hebben personeel moeten ontslaan om niet verder in de rode cijfers te komen. Eén cijfer: op 2,7 miljard euro omzet is ca. 400 miljoen euro verlies geboekt. En we zijn er nog niet!

Hieronder leest u de volledige toespraak:

---

bijeenkomst - 4 januari 2010

Toespraak burgemeester Van der Tak

Dames en heren, goedenavond, hartelijk welkom,
Mag ik u om te beginnen namens onze gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Westland een gezond Nieuwjaar en inspirerend 2010 toewensen.

In de gastvrijheid van deze prachtige historische ambiance van de Oude Kerk kijken we terug op 2009, maar meer nog spreken we onze verwachting uit voor 2010.
In mijn vorige nieuwjaarstoespraak meldde ik al dat 2009 een lastig jaar zou worden. Dat is het geworden, en nog veel lastiger dan dat we toen dachten. Sterker nog, voor heel wat Westlandse ondernemers, met name tuinbouwgerelateerde bedrijven, stond 2009 in het teken van slechte prijzen, minder opdrachten, het bedrijfsrendement onder enorme druk, verlies en zelfs bedrijfssluiting.
Tijdens werkbezoeken en gesprekken kreeg ik vaak te horen: 't Is van het jaar niks!

Zelfs sterke familiebedrijven hebben personeel moeten ontslaan om niet verder in de rode cijfers te komen. Eén cijfer: op 2,7 miljard euro omzet is ca. 400 miljoen euro verlies geboekt. En we zijn er nog niet!

2010 wordt een jaar van doorzetten, door een of meer fusies in de groentesector, door visie en koers houden. Ik hoop en verwacht voor ondernemend Westland van harte dat het de veerkracht zal vinden om uiteindelijk zonder verlies, liefst met een klein positief resultaat, 2010 af te sluiten.
Veerkracht is 1!

De WestlandAgenda als gezamenlijke inspanning van ons bedrijfsleven, VNO-NCW, LTO-Glaskracht en MKB, de banken en de gemeente Westland. Inmiddels vastgesteld door de raad. Een actieplan met een beschikbaar bedrag van 10 miljoen euro. Om daadkrachtig samen te werken en innovatie en kennis te realiseren, onderwijs en arbeidsmarkt te bevorderen en woningbouw te ondersteunen. Die WestlandAgenda is 2.

En Inspiratie is 3, als het gaat om het promoten van het Westlandse product. Van tomaten tot kassenbouw. Van bloemen tot klimaatregeling in gebouwen.
Inspired by Westland, geïnspireerd door Westland, de campagne die ons imago versterkt en Westland aan draagvlak laat winnen. Met die Veerkracht, de WestlandAgenda en Inspired by Westland ben ik ervan overtuigd dat we sterker uit de recessie komen!

Voor 2010 en verder liggen er voldoende uitdagingen. Mag ik noemen: de economische ontwikkeling op het gebied van energie en water, de mainportstatus en de internationalisering van de Greenport. Essentieel om visie en koers te houden.
En als we zó vooruitkijken naar 2010 dan nemen we van 2009 meer mee dan we ons zelf realiseren:

* We hebben ons vijfjarig bestaan als gemeente kernenbreed gevierd met de Elfkernenopera van DarioFo. Een geweldig feest voor meer dan 16.000 bezoekers. Met veel enthousiasme en met een enorme creativiteit en betrokkenheid hebben 1.500 deelnemers het Westlandgevoel waardevol geïdentificeerd en ons respectvol een spiegel voorgehouden. Ja, meer nog, met dit project zijn we sociaal sterker geworden. Een cultureel megafestijn onder leiding van Wilma Sekrève, dat ook in Paleis Noordeinde opgemerkt werd. Wat waren we vereerd met het bezoek van Hare Majesteit de Koningin en wat hebben wij met haar genoten.

* Denk aan de versterking van onze Westlandse kust die iedere dag vordert. Er ontstaat een prachtig breed strand, dat ook nog eens in vijf jaar tijd van het slechtste tot het schoonste strand van Nederland is uitgeroepen.

* Het Varend Corso brak alle records.

* 2009: het jaar waarin Westlandse bedrijven weer de nodige prijzen in de wacht sleepten. Ik zal ze niet allemaal noemen, op één uitzondering na. Onze eigen Nederlandse Zakenvrouw van het Jaar: mevrouw Meiny Prins, directeur van Priva. Wat een inspirerende ambassadeur voor onze greenport Westland!

* Ook is het echt Westlands dat, ondanks de economische recessie, de acties voor goede doelen blijven slagen. Een kleine greep uit de vele acties: de WollebrandCross 267.000 euro, de Samenloop voor Hoop 155.000 euro, de Alpe d'Huzes 130.000 euro, spierziekte ALS 108.000 euro.

* En dan heb ik het nog niet gehad over onze sporters die allerlei successen en kampioenschappen behaalden. Van voetbal tot tennis. Het zijn er teveel om op te noemen, maar zij worden allemaal gehuldigd tijdens het Westlands Sportgala. Ik kan het niet laten één uitzondering te noemen, namelijk Westlandia dat kampioen werd van de hoofdklasse A.

U ziet, economisch slechte jaren, maar de sociale kracht van Westland staat en toont zich in de kracht van mensen.

Dames en heren,
Zonder te vervallen in 'oliebollenlijstjes' wil ik u graag langs een paar mijlpalen van de Raad en het college in de laatste vier jaar leiden.

* We hebben nu een solide financiële begroting en de lasten voor onze inwoners zijn redelijk stabiel gebleven.
* De besluitvorming over het 3 in 1-project - met de nodige door ons gewenste verbeteringen - is rond. Provincie, stadsgewesten en gemeente Westland zitten op één lijn.

* Met de uitvoering van het Waterplan en de omvorming tot één bestemmingsplan Buitengebied wordt zowel het waterprobleem aangepakt als ruimte vrijgemaakt voor moderne glastuinbouw.
* Werk in uitvoering geldt voor de centrumplannen Monster en De Lier en het herstructureren van glastuinbouwgebieden, zoals de Poelzone.

* De besluitvorming rond de aanleg van de Zandmotor.
* Het vaststellen van het masterplan Onderwijshuisvesting, waarbij we ieder jaar 7,5 miljoen euro investeren in bouw en onderhoud van scholen.

* Eveneens jaarlijks 1,6 miljoen euro vanuit de Kadernota Sport voor vergoeding van 25% van de nieuwbouwkosten van sportaccommodaties en het aanleggen van 2 kunstgrasvelden per jaar.
* Op maatschappelijke gebied zijn er belangrijke besluiten genomen: de sociaal-maatschappelijke visie, het Werkplein en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Maar zeker ook de Kadernota Kunst en cultuur en - bent u er al geweest? - de metamorfose van WestlandTheater De Naald. Dat gaat zijn 25-jarig bestaan in met recordaantallen filmbezoekers.

* We kregen bezoek van een ongewenst dier, een paarse krokodil. Maar die hebben we binnen een jaar weer over onze grenzen weggejaagd. Hij schijnt onlangs gesignaleerd te zijn op de Markt in Delft...

Dames en heren,
2010: het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, met ruimte voor politieke debatten. Waarbij het zeker zal gaan over het nieuwe gemeentehuis en vooral over de plaats ervan.
Discussies die ook beïnvloed zullen worden door de bezuinigingen die de komende jaren moeten plaatsvinden. Die zullen fors zijn, vele miljoenen. Dat betekent duidelijke keuzes maken. Waar wordt geschrapt? Zorg en welzijn? Sport? Veiligheid? Minder overheid? Ik hoop op stevige debatten. Niet de man, maar de bal! Fair discussiëren op basis van argumenten. Wie kiest voor het individuele belang? Wie gaat voor het Westlands belang?

Graag wens ik de lijsttrekkers Theo Duijvestijn van het CDA, Remmert Keizer van Gemeentebelang Westland, John Witkamp van de Lokale Politieke Federatie, Bart Waasdorp van de VVD, Jan Prins van Progressief Westland, Koos Koolstra van ChristenUnie/SGP, Tamara van Riet van D66 en de lijsttrekker van Westland Verstandig met de overige kandidaten heel veel succes toe. We spreken elkaar op de avond van 3 maart!
Waarbij ik nu al kan aangeven dat door het handmatig tellen van de stemmen we 's avonds alleen de uitslag per partij kunnen melden, en pas de volgende dag de voorkeurstemmen.

Dames en heren,
Mag ik in deze nieuwjaarstoespraak een wat kritische blik laten gaan over wat mij stof tot nadenken geeft.

Ik maak mij zorgen over het gegeven dat veel Westlanders denken dat de overheid nog over alles gaat. Maar weet u: de laatste tien jaar zijn veel belangrijke instrumenten van de gemeente overgedragen. Denkt u aan de huisvestingstaken naar woningcorporaties, onderwijstaken naar schoolbesturen, ouderenhuisvesting naar zorginstellingen, openbaar vervoer naar marktpartijen. De rol en positie van de gemeente en vooral die van de gemeenteraad is aanzienlijk veranderd. Zonder dat veel mensen zich dat realiseren.
We zien het wat terug in azijnzure artikelen, vragen en ingezonden brieven, die suggesties wekken zonder de juiste feiten te noemen, zonder hoor en wederhoor toe te passen. Vaak is het papegaaien zonder de feiten te checken.

Feit is dat de verzorgingsstaat, waar de overheid een dikke vinger in de pap had, is ingewisseld voor meer vrijheden voor burgers, voor bedrijfsleven en voor maatschappelijke organisaties. Meer vrijheid is altijd welkom, maar bij meer eigen verantwoordelijkheid zetten we maar al te vaak een vraagteken. Ontevredenheid lijkt in een economisch slecht jaar toe te nemen.
Voor de overheid, de gemeente, de gemeenteraad, betekent dit dat zij wat aan gezag verliest. Het lijkt erop dat gezag nu en hier steeds meer geassocieerd wordt met 'daar wil ik niet bij horen'. Terwijl een samenleving - ook hier in Westland - niet zonder gezag kan.

Kijk naar de afgelopen jaarwisseling. Beter beheersbaar, daardoor wat rustiger dan voorgaande jaren. De feesten hebben gewerkt. Maar ook met meer aanhoudingen (in totaal 37 voor en tijdens de jaarwisseling, waarvan 16 in de oudejaarsnacht), door grenzen te stellen, met gezag op te treden.
Goed werk van de 160 politieagenten, de 70 brandweermensen en de vele medewerkers van de gemeente.

Kort en goed: gezag. Dat is dus niet meer vanzelfsprekend, Of, zoals de Britse socioloog Frank Furedi zegt: "Als het gezag afkalft, dreigt het openbare leven te worden ondermijnd en maakt het plaats voor morele stuurloosheid."

Dat betekent dat ook wij als Westland ons achter de oren mogen krabben en met inspiratie aan de slag moeten gaan om vertrouwen te winnen:
* Door economische en duurzame coalities aan te gaan met het bedrijfsleven en organisaties, zoals bij de WestlandAgenda;
* Door maatschappelijke verbanden te leggen met al die Westlanders in de sport, zorg en welzijn, cultuur, die onze sociale kracht zijn;

* Door te komen tot een andere overheid, die bruggen slaat, visie en koers houdt, die door vakmanschap de houding van een dansende olifant aanneemt.

Van onze inwoners mogen we verwachten dat zij zich ook meer bezinnen op hun optreden in het publieke domein. Zie het gedrag op straat, in een park. Zie de vaak volstrekt respectloze (en vaak anonieme) reacties op internetsites van kranten. Het kritisch volgen van de overheid is meer dan zeggen wat je denkt. Vrijheid is 1, verantwoordelijkheid nemen is 2.

Dames en heren, tot slot,
U ziet hier de banieren: Inspired by Westland, laat je inspireren door Westland.
Mag ik u veerkracht toewensen, geef vertrouwen. Maar bovenal: maak 2010 tot een inspirerend jaar!