ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Het ministerie van BZK zoekt (ICT-)bedrijven voor ICT~Haalbaarheidstoets OT2010

28 december 2009

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat een ICT~Haalbaarheidstoets uitvoeren en wil hiervoor de dialoog aangaan met bedrijven die kennis en ruime ervaring hebben met telefoniedienstverlening (vaste en mobiele telefonie). De ICT~Haalbaarheidstoets is een product van ICT~Office en heeft als doel de kwaliteit van ICT-projecten bij overheidsorganisaties te verbeteren. De toets levert een advies op, dat in een vroegtijdig stadium aangeeft of het gewenste ICT-project tot een succes kan leiden en hoe de kans op succes vergroot kan worden.

Sinds het jaar 2000 maakt een groot aantal overheidsorganisaties gebruik van gezamenlijk aanbestede overeenkomsten op het gebied van telecommunicatiediensten. In 2006 heeft het programma OT2006 gezorgd voor opvolging van deze overeenkomsten. Per oktober 2010 eindigen de eerste van de door OT2006 aanbestede overeenkomsten, dit zijn vaste en mobiele telefonie. Om die reden is het programma OT2010 gestart.

De strategische keuzes die binnen het programma OT2010 gemaakt worden en de doelstellingen die worden beoogd, zijn vastgelegd in het Strategiedocument (zie www.ot2010.nl). Dit Strategiedocument vormt daarmee de basis voor de verdere uitvoering van OT2010. Voordat gestart wordt met de daadwerkelijke aanbesteding worden een aantal van de in het Strategiedocument vastgelegde uitgangspunten en ambities aan de markt voorgelegd via de ICT~Haalbaarheidstoets.

De scope van deze ICT~Haalbaarheidstoets betreft de aanbesteding van de volgende vier clusters:

1. Vast: Aansluitingen voor telefonieverbindingen met het openbare netwerk (PSTN) op vaste locaties.

2. Inbound: De inkomende verkeersstromen via vaste aansluitingen waarbij de ontvanger een rol speelt bij de daarmee samenhangende kosten (08xx, 09xx en 14xxx verkeer), voor zover het grote volumes betreft.

3. Mobiel: Spraak en/of Data aansluitingen voor mobiele gebruikers inclusief voorzieningen voor het verbeteren van de dekking en capaciteit van draadloze toepassing in gebouwen.
4. EUD: End User Devices voor mobiel gebruik (inclusief speciaal beveiligde PDAs) en nader te definiëren aanvullende diensten die hier betrekking op hebben (bijvoorbeeld software updates, logistieke diensten, beveiligingsvoorzieningen, enz.).

De uitgangspunten en ambities die samen hangen met de clusters Vast (1), Inbound (2) en Mobiel (3) worden in een workshop voorgelegd aan de markt. Het cluster EUD (4) wordt in een aparte workshop aan de markt voorgelegd. Dit onderscheid wordt gemaakt vanwege de verschillende benodigde kennis en expertise voor beide groepen clusters.

Vragen

Met behulp van de ICT~Haalbaarheidstoets wil het ministerie van BZK een aantal ambities en uitgangspunten uit de strategie, in twee workshops, voorleggen aan de markt.

In workshop 1 worden de volgende deelvragen die betrekking hebben op de clusters Vast (1), Inbound (2) en Mobiel (3) besproken met de markt:

* Welke mogelijkheden/specifieke mechanismen per cluster, ziet de markt om gedurende de looptijd, zowel qua functionaliteit als qua prijs, marktconformiteit te waarborgen?

* Welke mogelijkheden ziet de markt om gedurende de looptijd (diensten)innovatie te stimuleren? Welke noodzakelijke randvoorwaarden dienen ingevuld te worden om dit te waarborgen?
* De overheid wil goede (mobiele) communicatievoorzieningen, bij voorkeur techniek en provider onafhankelijk, zodat invulling wordt gegeven aan het principe van any place, any time en any device. Welke mogelijkheden/suggesties ziet de markt om dit, mede vanuit een oogpunt van optimale continuïteit en (in house/outdoor)dekking, op een efficiënte en adequate wijze te realiseren?

* Welke mogelijkheden/alternatieven ziet de markt om op een efficiënte en adequate wijze de overheid gebruik te laten maken van:

- Video- en audioconferencing

- Gebruik van belprofielen

- Inkomend verkeer via vaste aansluitingen (inbound)
* Welke risicos (en kansen) ziet de markt ten aanzien van deze aanbesteding en welke risicobeperkende maatregelen worden aanbevolen?

In workshop 2 wordt de volgende vraag die betrekking heeft op het cluster EUD (4) besproken met de markt:

* Welke mogelijkheden ziet de markt om op een efficiënte en adequate wijze toegevoegde waarde te leveren in de vorm van logistieke services (distributie, plaatsen SIMs, registratie van toestellen e.d.), leveren en installeren van software (beveiliging, navigatie e.d.)?

Workshops

Het ministerie van BZK en ICT~Office houden woensdag 20 januari 2010 twee workshops in Den Haag. (ICT-)bedrijven met kennis van telefoniedienstverlening (vaste en mobiele telefonie) en die als potentiële inschrijver worden beschouwd kunnen in aanmerking komen om hieraan deel te nemen.

Voor workshop 1 wordt gezocht naar bedrijven die ervaring hebben met het landelijk leveren van vaste verbindingen en bedrijven die beschikking hebben over een landelijk dekkend draadloos netwerk. Vanuit de vraagstelling wordt nadrukkelijk ook gezocht naar bedrijven met expertise op het gebied van in house/outdoor dekking.

Voor workshop 2 wordt gezocht naar twee groepen marktpartijen; partijen die off the shelf devices leveren en marktpartijen die ook aanvullende diensten leveren (logistieke services, leveren en installeren van software, etc.).

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich voor deelname aan één van beide workshops via e-mail aanmelden bij Mark Hartman, Manager New Business van ICT~Office. De uiteindelijke keuze voor de uit te nodigen partijen ligt bij het programma OT2010.

Kijk voor meer informatie over de ICT~Haalbaarheidstoets op www.haalbaarheidstoets.nl. Meer informatie over OT2010 vindt u op www.ot2010.nl.