Gemeente Smallingerland


Zout op rantsoen

Strooien alleen nog op hoofdroutes!

De gemeente Smallingerland heeft in de afgelopen periode vele tonnen zout aangevoerd, tot wel 90-120 ton per strooidag! Op dit moment kan het bedrijf Frisia Zout B.V. (onderdeel van Esco) in Harlingen niet meer aan de grote vraag voldoen. We moeten op rantsoen, wat met ingang van vandaag betekent dat de gemeente uitsluitend de hoofdroutes kan strooien.

Bij het strooien wordt bovendien minder zout gebruikt. Scholierenfietsroutes worden in het weekeinde niet gestrooid; de strooiwagens komen ook niet meer op parkeer - en bedijfs terreinen. In het centrum wordt alleen het winkelgebied nog gestrooid, ook hier met de helft minder zout.

Zand strooien doet de gemeente als laatste redmiddel als het echt moet, en uitsluitend op specifieke plaatsen zoals een brugdek. Zand strooien veroorzaakt enorm veel schade, o.a. aan auto's, het wegdek en het riool.
De sneeuwschuivers en borstelmachines handhaven uiteraard hun inzet.

Rijkswaterstaat is in overleg met het ministerie om een misschien nog strakkere rantsoenering te bespreken: eerst zout voor de rijkswegen, daarna pas voor gemeentelijke doorgaande wegen. Wordt dus vervolgd. Houdt u voor actuele informatie deze website in de gaten.