Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Westelijke Mijnstreek Op maandag 4 januari 2010 werd in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht de samenwerkingsovereenkomst Westelijke Mijnstreek ondertekend. Met deze ondertekening voegen de gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein, de Provincie Limburg en stakeholders uit het bedrijfsleven en belangenorganisaties de daad bij het woord om de uitvoering van de vastgestelde regiovisie daadwerkelijk te gaan realiseren.

In gezamenlijkheid vieren de burgemeesters Berry Link (Schinnen), Armand Cremers (Beek), Anton Barske (Stein) en Sjaar Cox (Sittard-Geleen) en gedeputeerde Ger Driessen de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst Westelijke Mijnstreek. (Foto: Provincie Limburg) Uit de zogenaamde regiovisie ruimte voor nieuwe generaties vloeien inmiddels al een paar concrete projecten voort, zoals bijvoorbeeld de A2-zone, de SportZone, Chemelot campus, Landschap Groene Waarden en Zitterd Revisted. Gedeputeerde Ger Driessen: De ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst op 4 januari aanstaande zie ik als een grote stap in de voortgang van het proces. Burgemeester en tevens voorzitter van de Stuurgroep Sjraar Cox vult aan: We spreken hier over een prachtige samenwerking in de regio. Alleen al door het feit dat meer dan 100 volksvertegenwoordigers vóór de regiovisie stemden.

Inmiddels is er een uitvoeringsorganisatie ingesteld bestaande uit ongeveer twintig medewerkers van gemeenten en provincie. In het voorjaar van 2010 wordt een meerjarenuitvoeringsprogramma gepresenteerd. Dit programma kent vier verschillende strategische opgaven: innovatieve bedrijvigheid/A2 zone; transformatie woningvoorraad/herstructurering; sportzone en landschap. Per onderdeel wordt een doorkijk gegeven op de ontwikkelingen en investeringen gedurende de jaren 2010-2014. Voor de uitvoering van deze ontwikkelingen hebben partijen gezamenlijk 50 miljoen euro in een regiofonds beschikbaar gesteld. Daarnaast hebben partijen samen 2 miljoen euro procesmiddelen beschikbaar gesteld voor de voorbereiding van de verschillende programma-onderdelen. De regio Westelijke Mijnstreek is hiermee de eerste regio in Zuid-Limburg die de samenwerking met de provincie op deze wijze middels een overeenkomst vastlegt.

5-1-2010 13:35