Gemeente Eijsden

Nieuwjaarstoespraak 2010

Geachte aanwezigen, dames en heren,

Dit is een historisch moment. Dit is de laatste nieuwjaartoespraak van de burgemeester van de gemeente Eijsden, van de zelfstandige gemeente Eijsden. Als alles volgens plan verloopt, en waarom zou dat niet, dan is op 1 januari volgend jaar de nieuwe gemeente Eijsden-Margraten een feit. Dan is een, in ambtelijk jargon, overlappende fusie gerealiseerd. Dit betekent overigens niet meer en niet minder dat het hier gaat om een fusie van gelijkgestemde zielen.

Eijsden en Margraten kennen veel overeenkomsten. Zowel Eijsden als Margraten zijn forensengemeenten die hechten aan een goed woon- en leefklimaat voor de inwoners, van zowel de kleinere, landelijke kernen als voor de grotere kernen. Al deze goede waarden willen wij behouden. Dat betekent dat ons beleid er op is gericht dat voorzieningen voor iedereen goed bereikbaar zijn, en dat al onze kernen hun eigen historie en cultuur kunnen behouden. Ook het rijke verenigingsleven is kenmerkend voor beide gemeenten. En dankzij de ligging aan de Maas en in het Heuvelland is er veel te bieden op het gebied van toerisme en recreatie. Gelet op al deze overeenkomsten vroeg onze Belgische buurgemeente Voeren of zij bij de fusie mocht worden betrokken. Maar dat bleek erg omslachtig. Voorlopig zal dat tot een innige samenwerking beperkt blijven. Eijsden-Margraten is een prachtige fusiegemeente. Met veel goeds voor onze inwoners. Al deze goede dingen moeten we koesteren. Zo ook onze beider namen. Doordat wij deze namen handhaven hopen wij dat u zich als inwoner van Eijsden verbonden blijft voelen met de gemeente Eijsden-Margraten. En dat geldt ook voor de inwoners van Margraten.

Maar voor het zover is, zal er nog heel wat water door de Maas stromen en moeten wij nog veel werk verzetten. Er zijn zaken, die wij graag in goede orde willen meenemen naar de nieuwe gemeente. Zoals gezegd hecht de gemeente Eijsden erg aan een goed woon- en leefklimaat. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners zich hier veilig voelen. Onlangs zijn de bevindingen bekend geworden van een onderzoek in de kernen Oost-Maarland, Mesch en Withuis. Dit onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Politie Preventieteam samen met de gemeente, liet zien dat bewoners zich prettig en veilig voelen in hun wijk. Uit dit onderzoek kwamen enkele aspecten naar voren die beter kunnen, zoals te weinig openbare straatverlichting, te hard rijden en er zijn plekken waar men drugsoverlast ervaart. Ik beloof u dat wij deze uitkomsten heel serieus nemen en zullen kijken hoe wij dit kunnen verbeteren.

Een ander belangrijk dossier is ons Centrumplan. De eerste contouren zijn al zichtbaar. Het gebouwencomplex Bakvliet is al gedeeltelijk bewoond, de eerste flats van het Veldje zijn gesloopt. In 2010 worden veel nieuwe woningen in Poelveld opgeleverd. In december 2010 wordt de Brede School, waar wij onlangs de eerste steenlegging vierden, opgeleverd. Als de leerlingen daar zijn ingetrokken, zal het startsein gegeven worden voor de sloop van de beide schoolgebouwen en de voormalige Rabobank, om plaats te maken voor de volgende fase van het Centrumplan.

Iets anders waar wij komend jaar duidelijkheid over willen geven is de herbestemming van het schoolgebouw van Porta Mosana in Gronsveld. Op korte termijn moet duidelijk worden hoe de toekomst van dit gebouw, van het onderwijs op deze plek, er uit gaat zien. Daarnaast willen wij snel helderheid kunnen geven over de vragen die rijzen rondom het gebouw van de Martinusschool in Gronsveld. Onderzoek moet daar uitsluitsel over geven.

In 2010 krijgen enkele sportaccommodaties nieuwe voorzieningen. Onlangs heeft de raad het besluit genomen nieuwe grasvelden, een echte grasmat voor SVME en een kunststof grasmat voor VV Eijsden aan te leggen. Ook willen wij het toerisme een stevige impuls geven. Met de komst van de rondvaartboot die bij wijze van proef iedere vrijdag een paar keer op en neer naar Maastricht vaart, is dit voortvarend opgepakt. Ook de opknapbeurt van enkele hoogstamfruitboomgaarden in Rijckholt en Gronsveld valt onder deze noemer. Ik licht een tip op van de sluier die over enkele plannen ligt. Zo willen wij proberen een wandelpad Bat-Navagne te realiseren. Voor scootmobielen en elektrische fietsen onderzoeken wij of het mogelijk is op diverse locaties in de gemeente Eijsden oplaadpunten plaatsen, zodat mensen met deze voertuigen een mooie route kunnen volgen door alle kernen van Eijsden. Het zou erg mooi zijn als op termijn deze route kan worden verlengd naar de kernen van Margraten. Er zal, met financiële hulp van de gemeente Eijsden, een film verschijnen over een van Eijsdens beroemdste zonen, Eugène Dubois. En ook onze lokale kunstenaars vergeten wij niet. In mei vindt een tentoonstelling plaats van werken van Cor van Noorden. U ziet, in 2010 valt in Eijsden genoeg te beleven.

Wij gaan het jaar in waarin de fusie tussen onze gemeente en de gemeente Margraten nader komt. In dit komende jaar zullen we nog veel onderling moeten afstemmen. Dat vraagt van ons gemeentebestuur en van onze medewerkers veel extra inspanning. Een inspanning die wij graag op ons nemen. Immers, tijdens de verbouwing blijft de winkel gewoon open voor u. Als nieuwe gemeente Eijsden-Margraten blijven wij, samen met onze partners, werken aan oplossingen van onze regionale problemen. Samen kunnen wij ons ook blijven inzetten voor de kansen die deze regio biedt, en samen zullen wij ook onze verantwoordelijkheden nemen. Wat ons samen bindt moet ons sterker maken voor de toekomst. U krijgt in november 2010 de kans uw stem te laten horen. Dan zijn er verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad.

Dames en heren, Wij staan aan de vooravond van een heel nieuw jaar. Een heel bijzonder jaar, met veel uitdagingen en nieuwe kansen. Deze zullen wij met veel enthousiasme oppakken. Een jaar ook van afronden en werken aan een nieuwe start. Wij zullen deze klus afronden met alle respect voor wat in het verleden is opgebouwd. Met respect ook voor de belangen van onze medewerkers en onze inwoners. Ik wens u allen veel geluk en voorspoed in 2010. Dank voor uw aandacht en ik wens u een fijne voortzetting van deze bijeenkomst.