Gemeente Dantumadeel


Dantumadiel kiest voor kansen in 2010

Op een gezellige en drukbezochte nieuwjaarsreceptie in De Kruisweg blikte burgemeester Arie Aalberts terug op 2009 en keek vooruit richting het komende jaar. "Het jaar zal in het teken staan van het moeten maken van moeilijke politieke keuzes", luidde het begin van de nieuwjaarstoespraak. De burgemeester ging verder in op de komende gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 en op de financiën.

Geen kreet, maar bewuste keuze
De gemeente Dantumadiel heeft de begroting voor 2010 de naam 'Kiezen voor Kansen' meegegeven. "Het is geen kreet, maar een bewuste keuze, een belangrijk uitgangspunt". Er is in de laatste jaren gekozen om een gezonde financiële huishouding neer te zetten, onder meer door een lastenstijging die beperkt blijft tot de inflatie, bestemmingsplannen actueel te houden en de dienstverlening op een goed niveau neer te zetten. "Het zijn allemaal dingen die u niet ziet, maar die u als het niet goed gaat wel merkt. Het is de basis van de elke organisatie die goed moet zijn, zowel organisatorisch als financieel", lichtte burgemeester Arie Aalberts nog toe.

De kansen die er liggen zijn gericht op de voorzieningen, onderhoud van riolering tot sportvelden, het begeleiden van mensen naar werk en de kinderen en jongeren maximale kansen te bieden. Dantumadiel wil dynamisch worden, waar ook jonge mensen en gezinnen graag willen wonen om dat het "gewoan bysûnder" goed is om er te zijn.

Burgemeester Aalberts sloot zijn nieuwjaarstoespraak af met enkele positieve noten uit 2009. Zo werd Dantumadiel door de Bestuursacademie uitgeroepen tot innovatiefste gemeente van Nederland in de categorie kleinere gemeenten, bestempelde de VNG Dantumadiel als financieel sterkste gemeente van Fryslân en scoort het personeel van Dantumadiel hoog in het kader van integriteit. De burgemeester richtte zich tot slot nog tot de aanwezigen. "Ik daag u uit om actief met ons mee te doen. We dagen u uit om, ook ondanks het moeilijke ecomische tij, mee te kiezen voor kansen. We dagen u uit om allen, elk op uw eigen terrein, na te denken waar nog niet benutte kansen liggen. Welke kansen ziet u?"

Overzicht 2009
Na zijn nieuwjaarstoespraak liet burgemeester Aalberts nog enkele fraaie beelden zien van wat er in 2009 allemaal gebeurd is in Dantumadiel. De vrijwilliger van het jaar, de dag van de leerplicht, de eerste paal van De Wingerd, de eerste paal van het gezondheidscentrum in De Westereen, de opening van De Kruisweg, de bouw van het MFC in Rinsumageast en de Hoeksterloane zijn slechts een greep uit deze gebeurtenissen.
Nieuwjaarsreceptie

(Foto: Germ Westra)
Nieuwjaarsreceptie1

(Foto: Germ Westra)