Politie Haaglanden

Persberichten 4 januari

Haaglanden, 05-01-2010

Vernieling op heterdaad
Den Haag Twee agenten liepen in hun vrije tijd op zaterdag 2 januari rond 16.00 uur op het Gevers Deynootplein en zagen een vernieling op heterdaad. Twee mannen stonden bij een geparkeerde auto en één van hen schopte tegen de auto. Vervolgens liepen de verdachten de Palace Promenade in, waar zij werden aangehouden voor vernieling en openbare dronkenschap. De heren mochten met een proces-verbaal het politiebureau verlaten.

Ingebroken in tuinhuisje
Den Haag Een getuige hield zaterdag 2 januari rond 22.00 uur een 28-jarige Hagenaar aan en waarschuwde de politie omdat hij vermoedde dat deze man had ingebroken in een tuinhuisje aan de Jaap Edenweg. Politieagenten namen de verdachte over van de man. Bij de fouillering werden allerlei spullen aangetroffen die inderdaad afkomstig bleken uit het tuinhuisje. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Huiselijk geweld
Den Haag De politie hield zaterdag 2 januari een 31-jarige Hagenaar aan, omdat hij ervan verdacht wordt zijn vriendin mishandeld te hebben. Na onderzoek is besloten de verdachte een tijdelijk huisverbod op te leggen in verband met acute dreiging voor het slachtoffer. De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.
De gemeenten in de regio Haaglanden zijn onlangs gestart met de uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod. Dit betekent dat in situaties waarin er een acute dreiging is voor het slachtoffer van huiselijk geweld, door de burgemeester een huisverbod van tien dagen kan worden opgelegd.
De geweldpleger wordt vervolgens door de politie gesommeerd om per direct het huis te verlaten en de huissleutels in te leveren. De pleger mag in deze periode niet in of om het huis komen en ook geen contact hebben met het gezin.
De maatregel zorgt voor een afkoelingsperiode waardoor escalatie kan worden voorkomen. Tijdens deze periode van tien dagen wordt de hulpverlening in de richting van de dader en het gezin op gang gebracht. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of bij een ernstig vermoeden daarvan.

Verdachte huiselijke geweld aangehouden
Den Haag De politie hield zaterdag 2 januari rond 22.00 uur een 27-jarige Hagenaar aan als verdachte van huiselijk geweld. Het slachtoffer verklaarde in haar woning dat zij mishandeld was door haar ex-vriend. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Aanrijding met letsel
Den Haag Een Haags echtpaar raakte zaterdag 2 januari rond 19.00 uur gewond bij een verkeersongeval op de Loosduinseweg. De vrouw, een 43-jarige Haagse, bestuurde de auto. Toen zij een auto wilde inhalen, verloor zij de macht over het stuur en veroorzaakte een botsing. Zowel de vrouw als haar man, een 45-jarige Hagenaar, zijn vervoerd naar het ziekenhuis. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van dit ongeval.

Politie zoekt getuigen doorrijden na aanrijding Zichtenburglaan/Meppelweg
Den Haag - Een 16-jarige bromfietster uit Den Haag reed zondag 3 januari 2010, omstreeks 07.15 uur, met haar bromfiets op de Zichtenburglaan in de richting van de Meppelweg. Bij de kruising met de Meppelweg reed zij, nadat het licht voor haar op groen stond, rechts af de Meppelweg op in de richting van de Lozerlaan.Nadat zij de bocht omging werd zij vanachter aangereden door een personenauto. Hierdoor viel zij met haar bromfiets op het wegdek. De bestuurder van de personenauto die haar aan had gereden, reed met hoge snelheid en met gedoofde verlichting weg over de rijbaan van de Meppelweg in de richting van de Lozerlaan. De bestuurster van de bromfiets heeft ten gevolge van de aanrijding gekneusde ribben opgelopen en een lichte hersenschudding. Haar bromfiets raakte beschadigd.

Van de auto die de bromfietster aanreed is bekend dat het een donkerkleurige personenauto betrof, type hatchback. In verband met het onderzoek naar de identiteit van de bestuurder van genoemde auto worden getuigen opgeroepen contact op te nemen met bureau Loosduinen via tel. 0900-8844 of melding te doen via Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000.

Alcoholcontrole
Den Haag Bij een alcoholcontrole op de Noordwestbuitensingel zondag 3 januari tussen 19.00 uur en 22.00 uur controleerde de politie 386 voertuigen. Eén automobilist had teveel gedronken en werd aangehouden.

Wanbetaler
Leidschendam Een 22-jarige fiscale wanbetaler liep zaterdag 2 januari op een bijzondere manier tegen de lamp. Hij stond fout geparkeerd bij winkelcentrum Leidsenhage en had op die manier andere autos ingeparkeerd. Surveillerende politieagenten schoten te hulp en trokken het kenteken na, in de hoop de eigenaar te kunnen bereiken. Uit de controle bleek echter dat de eigenaar van de auto te boek stond als fiscaal wanbetaler, en de belastingdienst dus wel interesse in hem had. Zijn auto werd daarop weggesleept en in beslag genomen.

Gevallen door gladheid
Voorburg Een 17-jarige Voorburgse bromfietsster kwam op zaterdag 2 januari omstreeks 20.00 uur ten val op de Nassaustraat. Het wegdek was door opvriezing glad geworden. De Voorburgse raakte daardoor uit balans. Zij liep ten gevolge van de val een pijnlijke knie en elleboog op. Zij kon na behandeling door ambulancepersoneel weer verder. Een 83-jarige Voorburger kwam op zaterdag 2 januari omstreeks 19.45 uur ten val bij een tramhalte aan de Mgr. Van Steelaan. De man liep daarbij een hoofdwond op. Hij werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.
Een 56-jarige Voorburgse fietser kwam op zaterdag 2 januari omstreeks 20.15 uur ten val op de Marcellus Emantslaan. Onduidelijk was of de Voorburger ten val is gekomen door de gladheid of dat een epileptische aanval de oorzaak was. Het slachtoffer werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Drie autos uitgebrand
Leidschendam Politie en brandweer kregen op zondag 3 januari om 05.40 uur meldingen dat aan de Oude Bleijk drie autos in brand stonden. De brandweer kon niet voorkomen dat de autos uitbrandden. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Vermoedelijk is één auto in brand gestoken, waarna het vuur oversloeg naar de autos ernaast. De politie roept getuigen van de branden - en mensen die informatie hebben over de brandstichter - op zich te melden via het algemene politienummer 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan met de M-lijn (Meld Misdaad Anoniem). Het telefoonnummer is 0800-7000.

Te veel
Wassenaar Op de Zijdeweg hielden politieagenten vrijdagochtend 1 januari een 18-jarige Wassenaarder aan voor rijden onder invloed. De beginnend bestuurder reed rond 09.00 uur op zijn snorfiets en blies bij controle 475 ugl. Dit terwijl voor beginnend bestuurder maar 88 ugl is toegestaan.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Twee mannen aangehouden
Wassenaar - In Duinrell hielden politieagenten vrijdagavond 1 januari twee Poolse mannen aan voor bedreiging en mishandeling. Om nog onbekende reden bedreigden zij verschillende kennissen met een schaar, en deelden zij enkele klappen uit. De mannen van 28 en 24 jaar zijn ingesloten. De politie onderzoekt de toedracht.

Jongeren met drugs aangehouden
Westland/Naaldwijk De politie hield zaterdag 2 januari om 18.30 uur een 22-jarige man uit Monster en een 25-jarige Naaldwijker aan op verdenking van drugsbezit. Agenten zagen de 22-jarige in een auto rijden over de Grote Woerdlaan. Voor een routineverkeerscontrole gaven de agenten de man een stopteken. In plaats van te stoppen reed de bestuurder met verhoogde snelheid door richting de Zand en Waterweg. In die omgeving raakten de agenten de automobilist kwijt. Korte tijd later zagen zij de man over het trottoir van de Grote Woerdlaan lopen. Hij werd direct aangehouden en bleek enkele papiertjes met drugs bij zich te hebben. De auto werd later op de Kleine Woerdlaan aangetroffen. De 22-jarige bestuurder had daarbij een aanrijding met een geparkeerd voertuig veroorzaakt. De 25-jarige Naaldwijk werd ook in de omgeving aangehouden. De politie nam de auto in beslag en stelt een onderzoek in.

Inbrekers aangehouden
Rijswijk Een medewerker van een supermarkt aan het Bogaardplein zag vrijdag 1 januari om 13.20 uur een man in een auto rijden, die hij herkende als verdachte van een inbraak die nacht. Hij belde de politie, die de automobilist aanhield. De 23-jarige Hagenaar had in zijn auto goederen liggen die waarschijnlijk van de inbraak afkomstig zijn. Hij zit nog vast voor verhoor.

Buurman bedreigt buurvrouw
Rijswijk Een 38-jarige man bedreigde zondag 3 januari om 00.15 uur zijn buurvrouw met een mes. De 43-jarige buurvrouw was bij hem langsgegaan om te klagen over geluidsoverlast. De situatie escaleerde en hij bedreigde haar met een mes. Politieagenten hielden de man aan. Hij zit nog vast voor verhoor.

Alternatieve feestverlichting
Delft Bewoners van de Spoorsingel meldden zondag 3 januari dat hun buren een vreugdevuur in de achtertuin hadden ontstoken. Politieagenten gingen poolshoogte nemen en troffen een groep studenten aan, die naar eigen zeggen een feestje hadden geprobeerd op te leuken. Toen de agenten aankwamen nam het vuurtje inmiddels grotere vormen aan. De agenten vorderden dat de studenten het vuur direct uitmaakten. Dat deden ze.

Proces-verbaal voor slippende automobilist
Zoetermeer - Een 20-jarige Zoetermeerder kreeg zondag 3 januari twee processen-verbaal vanwege zijn rijgedrag. Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 02.15 uur Over de Olof Palmeweg rijden, in de richting van de Oostweg. Hoewel het wegdek glad was en de man in een slip raakte, deed hij kennelijk geen enkele poging om zijn auto tot stoppen te brengen. De auto kwam tot twee keer toe tot stilstand, waarna de bestuurder opnieuw gas gaf. De agenten zagen en hoorden dat de auto met een onverminderd hoog toerental al slippend de kruising op gleed terwijl het verkeerslicht op rood stond. De agenten troffen de auto met de bestuurder aan op de Wattstraat. Desgevraagd verklaarde de man dat hij vanwege de ijzel en de weersomstandigheden niet kon voorkomen dat hij in een slip raakte. Omdat de agenten niet de indruk hadden gekregen dat de man daadwerkelijk geprobeerd had zijn voertuig te stoppen, deelden zij hem mede dat hij twee processen-verbaal zou krijgen: één voor het negeren van het rode verkeerslicht en de tweede voor zijn gevaarlijke verkeersgedrag.

Jongeren aangehouden
Zoetermeer - De politie in Zoetermeer hield zondag 3 januari een groep Zoetermeerse jongeren aan naar aanleiding van een incident in de nieuwjaarsnacht. Op het Fivelingo werd toen zwaar vuurwerk afgestoken, waarbij twee ruiten sneuvelden. Ook werden twee bewoners belaagd door een groep jongeren. Tussen een aantal bewoners en de groep jongeren spelen al langer problemen. De bewoners deden aangifte en de recherche stelde een onderzoek in. Een officier van Justitie gaf toestemming de jongeren buiten heterdaad aan te houden. De zes, een meisje en twee jongens van 15 en 16 jaar en drie meerderjarige jongens van 19, 20 en 21 jaar, zitten vast voor verhoor.