Gemeente Etten-Leur

Strooizout geraakt ook in Etten-Leur op

Strooizout geraakt ook in Etten-Leur op

De gemeente Etten-Leur geraakt, net als andere gemeenten in het land, door haar voorraad strooizout heen. Vanwege de winterse omstandigheden kan er geen nieuwe aanvoer plaats vinden. Zo het er nu naar uitziet, wordt het laatste strooizout uit de opslagloods op de gemeentewerf woensdagochtend uitgereden. Een nieuwe voorraad is pas aan het einde van de week te verwachten.

Het tekort aan strooizout is ontstaan, omdat leverancier Eurosalt uit Moerdijk niet tijdig kan leveren, ondanks de contractuele afspraken.

Door de aanhoudende winter met vorst en sneeuw is de vraag naar strooizout zowel bij Eurosalt als bij Akzo Nobel enorm toegenomen en geraken ook deze bedrijven "uitverkocht", mede omdat er voorrang wordt gegeven aan leveranties aan Rijkswaterstaat en aan de provincies.

Er zijn inmiddels wel schepen met strooizout onderweg vanuit het buitenland, maar deze worden niet eerder dan eind deze week verwacht. Hierna kan er weer uitgeleverd worden.

De gemeente Etten-Leur heeft in de achterliggende periode tot dinsdagochtend 9.00 uur zo'n 365 ton strooizout verbruikt. Het gemeentebestuur vindt het strooien met zand geen alternatief. Zand strooien heeft alleen maar effect op een dunne laag sneeuw om de rijbaan stroef te maken. Op een opgevroren weggedeelte heeft strooien met zand geen resultaat, omdat er geen dooiende werking optreedt. Daarbij komt dat de zoutstrooiers niet voorbereid zijn om zand te strooien, hetgeen de nodige storingen en uitval van het materieel kan veroorzaken. Daarnaast is er kans op verstopping van de riolering door zand bij dooi.

Tot het moment dat er weer strooizout beschikbaar is, probeert de gemeente volgens het bekende scenario van gladheidsbestrijding de wegen vrij te houden van sneeuw door te schuiven en te borstelen. Bij opvriezing heeft deze inspanning echter weinig tot geen resultaat.

Het gemeentebestuur vraagt inwoners om begrip voor de situatie en waarschuwt om extra voorzichtig te zijn als zij de straat op gaan. Daarbij doet het gemeentebestuur ook de oproep aan inwoners om het trottoir bij de eigen woning zoveel mogelijk sneeuwvrij en begaanbaar te houden.

20100105\pwm\0615

Zwemmen+schaatsen
Er zijn 5 vacatures
Alfahulp per 1-1-2010

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl