DBC Onderhoud

Uitlevering DOT-koppeltabellen op schema
05-01-2010 14:11

Uitlevering DOT-koppeltabellen op schema DBC-Onderhoud levert koppeltabellen uit waarmee ziekenhuizen, universitaire centra, categorale zorginstellingen en ZBCâs hun DBC-productie kunnen vergelijken met productie van zorgproducten. De uitlevering geschiedt in twee fasen. Vanaf december heeft een beperkt aantal koploperinstellingen reeds toegang tot hun koppeltabellen. Hun ervaringen zijn vervolgens van groot nut voor de overige instellingen, die de koppeltabellen in de tweede helft van januari ter beschikking krijgen.

Â

Uitlevering in twee fasen
In een nieuwsbrief van de NVZ uit december 2009 staat dat de uitlevering van de conversietabel zou zijn uitgesteld. De landelijke conversietabel voor het DOT-pakket januari 2010 is echter al in juni 2009 gepubliceerd en behoeft geen aanpassingen. Met deze landelijke conversietabel zijn reeds goede financiële analyses te maken. De nu volgende koppeltabellen maken nog meer op de instelling toegesneden analyses mogelijk. De uitlevering hiervan is in nauw overleg met de NVZ in de genoemde twee fasen opgedeeld. Doel hiervan is een zo soepel mogelijke implementatie, waarbij instellingen gebruik kunnen maken van reeds opgedane ervaringen van een beperkt aantal koploperinstellingen.

Â

Wat kunt u met de koppeltabel?
Met de koppeltabel kunt u zelf de verrichtingen uit de bronregistratie koppelen aan de zorgproductcode uit de koppeltabel. Door te aggregeren kunt u DBC-profielen of DOT-profielen construeren. Zo verkrijgt u inzicht in uw lokale casemix en lokale profielen. Met de profielen kunt u oorzaken van uitval onderzoeken. Door profielen en casemix te koppelen aan lokale kostprijzen of productprijzen, kunt u financiële effectberekeningen voor uw instelling maken. Op 15 januari levert DBC-Onderhoud bovendien de eerste concepttarieven DOT uit. Hiermee kunnen zorginstellingen nog meer inzicht opbouwen in de financiële impact van de invoering van DOT per 1 januari 2011.

Â

Zijn dit definitieve tabellen?
DBC-Onderhoud zal de koppeltabellen een aantal keren actualiseren. Hiermee wordt het mogelijk om op het niveau van de individuele zorginstelling de impact te zien van de nieuwe registratieregels en de impact van de definitieve versie van de productstructuur.

Â

Informatiebijeenkomst op 18 januari
DBC-Onderhoud organiseert op 18 januari een informatiebijeenkomst over de financiële impact van DOT. Tijdens deze bijeenkomst komen ook de koppeltabellen en de concepttarieven DOT aan bod. Deze middagbijeenkomst is echter reeds volgeboekt. Daarom organiseert DBC-Onderhoud op 18 januari een extra ochtendbijeenkomst. Voor deze bijeenkomst kunt u zich hier aanmelden.

Â

Lees ook dit nieuwsbericht over de concepttarieven.