Gemeente Hellevoetsluis


Bonnenboekje tegen laaggeletterdheid

Uit onderzoek blijkt dat ruim 10 procent van de Nederlandse bevolking laaggeletterd is. De groep blijkt moeilijk te bereiken voor cursussen om deze laaggeletterdheid te bestrijden. Er zijn diverse initiatieven om deze doelgroep te bereiken, want kunnen lezen en schrijven zijn belangrijke voorwaarden om mee te kunnen doen in de maatschappij. Een nieuwe manier om de laaggeletterden naar de cursussen te krijgen is de inzet van een bonnenboekje. Een boekje met vier cursussen; digitaal solliciteren, kind en school, foutloos schrijven en (over)leven in de kredietcrisis. Het Albeda College is in de regio de aanbieder van de cursussen. Via het bonnenboekje wordt geprobeerd meer laaggeletterden aan te trekken en bij de screening te ontdekken. Zodra laaggeletterdheid wordt geconstateerd, heeft het Albeda een inspanningsverplichting om de cursist door te leiden naar de NT1-cursus.
Er gaan in deze pilotperiode bij voldoende deelname twee cursussen van start waaraan ook deelnemers uit andere gemeenten meedoen. Achteraf worden de kosten per gemeente berekend naar aanleiding van het aantal deelnemers uit de betreffende gemeente.
De gemeente Hellevoetsluis gaat de bonnenboekjes verstrekken via klantmanagers van sociale zaken, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de centrale balie in het gemeentehuis.


01/05/2010