Gemeente Heumen

Toonfrequentstoring in Gelderland en Flevoland

Een toonfrequentstoring zorgt in Gelderland en Flevoland voor problemen bij de omschakeling van hoogtarief en laagtarief stroom en de openbare verlichting. De omschakeling werkt niet meer door storingen in de toonfrequentinstallaties in Nijmegen (2) en Lelystad (1).

Sinds 22 december zijn in Gelderland en in de oostelijke en zuidelijke Flevopolder geen toonfrequentzenders meer in bedrijf. Daardoor geldt in het zuidelijk deel van Gelderland nu het laagtarief en in het noordelijke deel van Gelderland én in oostelijk en zuidelijk Flevoland het hoogtarief. Ook het in- en uitschakelen van de openbare verlichting loopt via de toonfrequentinstallaties. In verband met de openbare veiligheid is besloten de openbare verlichting standaard aan te zetten, waardoor de verlichting ook overdag brandt.

De storing is een gevolg van de kortsluiting die op 12 december in Nijmegen ontstond nadat onverlaten een ijzeren staaf op de transformator van onderstation Dukenburg (Nijmegen) hadden gegooid. Door de kortsluiting raakte één van de toonfrequentinstallaties in Nijmegen defect en werd de installatie in Lelystad beschadigd. Vandaag bleken alle drie installaties niet langer bruikbaar te zijn. Het is nog niet duidelijk hoelang de storing gaat duren. Er wordt momenteel keihard gewerkt de kapotte installaties te repareren.