Gemeente Kampen


* Wijzigingen parkeren Binnenstad

Wijzigingen parkeren Binnenstad

05-01-2010
De gemeenteraad heeft in oktober 2008 een raadsbesluit genomen waarbij enkele kaders zijn vastgesteld. Ook zijn er concrete besluiten over het parkeren en de verkeerscirculatie in de binnenstad genomen. Deze kaders en besluiten zijn uitgewerkt in een Plan van Aanpak dat de raad op 25 juni 2009 heeft vastgesteld. Inmiddels zijn enkele besluiten uitgevoerd en zijn er die binnenkort hun beslag krijgen. De besloten maatregelen liggen met name op het gebied van het parkeren. Doel van deze maatregelen is de beperkte parkeerruimte in de stad beter te verdelen en meer parkeerruimte voor bezoekers en vergunninghouders te creëren.

Overzicht wijzigingen parkeren binnenstad:

Verlenging parkeertijd betaald parkeren van 18.00 - 22.00 uur Onderzoek heeft aangetoond dat de binnenstad en binnenstad plus in de avond en nachtelijke uren meer dan vol staat met geparkeerde auto's. Overdag is de capaciteit voldoende maar 's avonds komen auto's zonder vergunning en de zogeheten 2e en 3e auto van een huishouden terug in de binnenstad.
Bezoekers van bewoners, bioscoop, stadsgehoorzaal, kerken, horeca kunnen dan moeilijk een parkeerplaats vinden. Om aan deze doelgroepen parkeermogelijkheden te bieden wordt de tijd dat voor het parkeren moet worden betaald, verlengd tot 22.00 uur, vanaf 18.00 uur. De parkeertarieven voor deze periode worden wel aangepast. Parkeerders kunnen parkeren voor het reguliere tarief per uur. Voor een vast tarief van 3,00,- euro kunnen parkeerders van 18.00 tot 22.00 uur parkeren. De verlenging van de parkeertijd geldt voor alle betaalde parkeerplaatsen en gaat in op 15 januari 2010.

Betaald parkeren in drie Ebbingestraten
Begin 2010 wordt betaald parkeren ingevoerd in de Ebbingestraten. Dit gebied valt nu in het vergunninghoudersgebied. De parkeerautomaten zijn besteld en de verwachting is dat in de loop van januari 2010 de automaten geplaatst kunnen worden. Gebruikers moeten dan betalen voor het parkeren in deze straten. Bewoners die een parkeervergunning Binnenstad plus hebben, mogen parkeren zonder te betalen. De bedoeling is dat bezoekers meer mogelijkheden voor het parkeren krijgen.

Parkeerschijfzone aan de Horstsingel
Het parkeerterrein aan het Burgemeester Berghuisplein heeft een grote capaciteit voor vrij parkeren. Bezoekers van de sporthal en de medewerkers en bezoekers van het stadhuis gebruiken het terrein veelvuldig.
De parkeerplaatsen aan de Horstsingel worden hoofdzakelijk gebruikt door personeel van bedrijven in de binnenstad. Ook is het een goede gelegenheid om als bewoner van de binnenstad/binnenstad plus, de (2e) auto er te parkeren.
Het gevolg is dat dit deel nog wel capaciteit voor de bezoekers van de binnenstad genereert, maar dat de loopafstand wel steeds verder wordt. Om bezoekers wel de gelegenheid te bieden op kortere loopafstand te parkeren, worden de parkeerplaatsen aan de Horstsingel aangewezen als parkeerschijfzone. Hier kan met gebruik van een parkeerschijfzone maximaal drie uur geparkeerd worden. Voor deze maatregel wordt momenteel de procedure voor het verkeersbesluit genomen. De verwachting is dat medio februari 2010 de maatregel in werking treedt.

Bordjes met loopafstand
Op de parkeerterreinen met gratis parkeren Stationsomgeving, Buitenhaven en Burgemeester Berghuisplein wordt een bordje geplaatst om de bezoeker te informeren over de loopafstand naar het kernwinkelgebied. De maatregel is een stukje serviceverlening aan de bezoekers van Kampen.

Parkeren in de Hofstraatgarage
Er is besloten om het parkeren in de Hofstraatgarage aantrekkerlijker te maken voor bezoekers. De helft van de garage was voor uitsluitend vergunninghouders. Nu mogen vergunninghouders, gedurende de tijd dat er betaald parkeren is (9.00 - 18.00 uur), niet in de Hofstraatgarage parkeren. In de avonduren mag dit wel weer, dus ook op koopavond.

Verwijzingssysteem parkeren
Enkele jaren geleden is er een verwijzingssysteem voor het parkeren geplaatst. Vanuit de invalswegen worden de bezoerkers via bebording langs de parkeervoorzieningen geleid. Op de bebording is aangeven of er op de betreffende parkeervoorziening sprake is van gratis of betaald parkeren.

Handhaving van de maatregelen
Invoeren van vermelde maatregelen vergt nogal wat voor de handhavers. Er moet veel meer in de avonduren worden gecontroleerd. Ook moet gekeken worden bij de parkeerschijfzone. De gemeenteraad heeft bij de begroting geld beschikbaar gesteld voor het aanstellen van twee parkeercontroleurs. Het aantal komt daarmee op 6 parkeercontroleurs. Daarmee kan er een intensieve controlefrequentie blijven bestaan.

Verhoging parkeer- en vergunningentarief
Met ingang van 1 januari 2010 worden de parkeertarieven bij de automaten met EUR 0,10 per uur verhoogd. De dagkaart gaat naar EUR 5,00. De tarieven voor de vergunningen worden eveneens verhoogd.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |