Gemeente Alphen aan den Rijn

Voortzetting acht projecten na 2011 gewenst

Programma Investeren in Mensen (PIM):

Samenwerkingspartners, leden van de raadscommissie en ambtelijke deskundigen vinden acht nieuwe projecten zo belangrijk voor het welzijn van onze inwoners, dat voortzetting na 2011 gewenst lijkt. Dit is de uitkomst van een serie opiniërende debatten. Daarnaast is gekeken welke projecten eventueel afgebouwd zouden kunnen worden om deze nieuwe projecten te bekostigen. In de voorjaarsnota 2011-2015 zal de raad een definitieve keuze maken.

Structureel
Acht projecten die met de inzet van PIM-gelden uitgevoerd worden, hebben de potentie structureel te zijn. Dit zijn het brede school/kinderwerk, schoolmaatschappelijk werk, Jeugd en Veiligheid (Het Overleg, project ouders tegendraadse jeugd en Goede Maatjes), outreachend jongerenwerk, Alphenpas, schuldhulpverlening, wijkgericht werken en de combinatiefuncties. De kosten voor structurele voortzetting van deze projecten zijn naar verwachting 915.000.

Heroverweging
Vervolgens is gekeken op welke themas binnen de begroting heroverwogen kan worden. Het gaat dan om themas waarbij geen sprake is van een wettelijke taak of waarbij de taak boven het wettelijk niveau wordt uitgevoerd. Op basis van de speerpunten van PIM kwamen 17 projecten hiervoor in aanmerking. Voorgesteld wordt de heroverweging te richten op zeven themas: schoolzwemmen, lokaal welzijnsbeleid, sociaal-cultureel werk, leerlingenvervoer, lokaal onderwijsbeleid, indicaties individuele Wmo-voorzieningen en de sociale werkvoorziening. Naar verwachting kan de voorgestelde ombuiging circa
1.170.000 opleveren.

Vervolg
In 2010 worden zowel de acht projecten als de zeven themas geëvalueerd. Vervolgens kan de gemeenteraad in de voorjaarsnota 2011-2015 definitief besluiten waarop de gemeente in 2012 gaat besparen en welke projecten subsidie blijven ontvangen.

PIM
De gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan de vernieuwing van de sociale agenda met inzet van het Programma Investeren in Mensen (PIM). Het doel is een krachtige sociale impuls te geven die jarenlang doorwerkt. De gemeenteraad heeft hiervoor een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met dit geld worden nieuwe projecten gestart of goedgekeurde projecten versneld uitgevoerd. PIM heeft vier speerpunten: jeugd, zorg en welzijn, zelfredzaamheid en sociale samenhang.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen