Gemeente Lingewaard


Vrijwilligers Gemeenschapshuis Huissen-Zand verkozen tot vrijwilligersgroep 2009

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lingewaard op maandag 4 januari 2010 heeft burgemeester De Vries de prijswinnaars bekend gemaakt van de verkiezing van de vrijwilligersgroep 2009. De prijswinnaars ontvingen een attentie en een cheque die naar eigen inzicht uitgegeven kan worden.

Dit jaar waren zes groepen voor de prijs genomineerd: Pastoraatgroepen van de Rooms Katholieke Parochie De Levensbron; Natuur- en vogelwerkgroep Bemmel van Stichting Lingewaard Natuurlijk; Vrijwilligers van Gemeenschapshuis Huissen-Zand; Verkeersregelaars van Wandelsportvereniging Nooit te Ver Huissen; Kostersgroep van de Protestantse Gemeente Huissen; Vrijwilligers van De Zonnebloem afdeling Huissen.

Uit deze groepen heeft de selectiecommissie drie groepen voorgedragen voor een prijs:

1. Eerste prijs: Vrijwilligers van Gemeenschapshuis Huissen-Zand;
2. Tweede prijs: Vrijwilligers van De Zonnebloem afdeling Huissen;
3. Derde prijs: Natuur- en vogelwerkgroep Bemmel van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Alle genomineerde groepen dragen bij aan een continu aanbod en aan individuele ontplooiing van mensen.
De drie prijswinnende groepen onderscheiden zich door de omvang van de vrijwilligersgroep, de continuïteit van hun inzet en de zelfredzaamheid van hun organisatie.

De vrijwilligersgroep van Gemeenschapshuis Huissen-Zand onderscheidt zich door een groot zelfregelend vermogen. Het gemeenschapshuis is 35 jaar geleden gestart doordat de bewoners een oud schoolgebouw van de sloop redden en omvormden tot centrum van het gemeenschapsleven in Huissen-Zand. Daarmee hebben zij naast het vergroten van de sociale samenhang en leefbaarheid in hun buurt meteen ook een bijdrage geleverd aan het behoud van cultureel erfgoed. Wekelijks maken gemiddeld 600 bewoners (van jong tot oud) gebruik van het gemeenschapshuis, van vroeg tot laat. Dit wordt geheel mogelijk gemaakt door de lokale gemeenschap, zonder terug te vallen op een externe organisatie of externe fondsen.

De ruim 50 vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Huissen bezoeken periodiek een groot aantal mensen die ziek of gehandicapt zijn en verzorgen daarnaast talloze activiteiten om deze mensen een gezellige tijd te bezorgen in contact met anderen. Hiermee dragen zij bij aan het vergroten van de leefwereld van veel mensen en voorkomen daarmee eenzaamheid en sociaal isolement. Met name het directe menselijke contact dat door deze groep mogelijk gemaakt wordt is voor de jury een doorslaggevend argument om deze groep te nomineren voor een prijs.

De Natuur- en Vogelwerkgroep Bemmel bestaat twintig jaar en is inmiddels onderdeel van de Stichting Lingewaard Natuurlijk. De inzet van de circa 50 vrijwilligers is niet direct zichtbaar, maar uit zich in een goed onderhouden uiterwaardenlandschap. Hierdoor bieden zij een omgeving voor recreatie en natuureducatie voor alle inwoners van Lingewaard en passanten en dragen daarmee bij aan de leefbaarheid van onze gemeente. Daarnaast bieden zij educatie vanuit het Dijkmagazijn en op scholen.

(Geplaatst: 5 januari 2010)