Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Nieuwjaarstoespraak 2010 door L.J.P.M. Frissen, Commissaris van de Koningin in Limburg
Dames en heren,

Velen zien de overheid niet meer als baken waar de samenleving op kan koersen.

Liggen veranderdrift en bureaucratie, de droom van een gelijke samenleving en de plaag van de transactiestaat daar niet aan ten grondslag? Is de overheid niet autistisch en sluit zij zichzelf op? Gaat de continuïteit niet verloren door aanhoudende veranderzucht. En verliest de burger niet het zicht op deze bestuurlijke mallemolen?

Vragen die wetenschappers zich stellen in het onlangs verschenen boek De tien plagen van de staat. Het doet denken aan de tien plagen van Egypte, zoals we kunnen lezen in het boek Exodus, hoofdstukken 7 t/m 12.

Misschien is er reden tot scepsis. Door cumulatie van crises ligt onze illusie van zekerheden aan diggelen. Het is een sport om het overheidshandelen belachelijk te maken, waardoor het vertrouwen in de overheid ondermijnd wordt. En met een overheid zonder vertrouwen kan de samenleving niet functioneren. Vertrouwen dat extra op de proef wordt gesteld als de geloofwaardigheid, openheid, kwaliteit of onkreukbaarheid van overheidsdienaren in het geding is. Onze gezamenlijke inspanning is nodig om de integriteit van het openbaar bestuur te waarborgen.

De wereldwijde economische crisis heeft diepe sporen getrokken. Winstmaximalisatie en zelfverrijking als absolute doelen leidden tot hevige kritiek. De greep op het economische leven werd overgelaten aan een piramidespel. Het prikkelen van de drang naar consumptie was de drive. Kritiek op de agressieve machtshonger was er nauwelijks. Gelukkig voelen wij nu de behoefte aan nieuwe oriëntaties. Op zoek naar een nieuw evenwicht tussen markt, overheid en samenleving.

Markt en overheid kunnen niet zonder de energie van mensen om hun functies duurzaam te vervullen. Een energieke aanpak met een gezonde dosis zelfvertrouwen, geloof in elkaar en in de toekomst. Mensen die geloven in creativiteit en hard werken aan producten en diensten. Mensen die werken bij bedrijven en instellingen die met open vizier en oprecht in de samenleving staan. Vele bedrijven in Limburg timmeren aan die weg en zijn gepassioneerd aan de slag om de trends van de toekomst te trotseren.

Bijvoorbeeld in de groene economie die veel nieuwe banen kan scheppen. De energiesector en de maakindustrie, op het gebied van hoogtechnologische materialen en life sciences, en de nieuwe wereld van het eindeloos recyclen van grondstoffen. Daar waar wij onze menselijke en artificiële intelligentie inzetten, zijn er kansen één van de welvarendste regios van Europa te blijven. Een groot deel van de motivatie daarvoor moet uit onszelf komen. Geloof in eigen kunnen is er op tal van plekken.

Dat voel ik in vele gesprekken met jonge Limburgse kunstenaars, ondernemers en politici. Limburg is hún dierbaar oord. Ik geloof in die jonge Limburgers die zelfbewust de wereld in kijken en die hun hart verpand hebben aan Limburg. Die slim en hard willen werken. Die hun privileges niet voor zichzelf willen houden maar in dienst stellen van de Limburgse samenleving. Pessimisme, leedvermaak en gebrek aan vertouwen helpen ons niet verder. Dat is ook geen antwoord op de krimp waar Limburg mee geconfronteerd worden. Het gaat er om hoe wij onze arbeidsproductiviteit vergroten, hoe wij nieuwe technologieën kunnen introduceren, hoe wij de kwaliteit van het onderwijs kunnen verbeteren..

Het provinciaal bestuur wil samen met u werken aan een toekomst waarbij trends, trots en traditie met elkaar versmelten. Trends, trots en traditie als verbindingslijn tussen projecten en uitdagingen in Parkstad en Maastricht, tussen Greenport Venlo en Chemelot. Vertrouwen in elkaar en met elkaar is daarbij essentieel. Zijn we bereid samen de schouders eronder te zetten? Zijn we bereid afstand te nemen van het geklaag dat wij alles te verliezen hebben en niets te winnen? Als wij helderheid verschaffen, knopen doorhakken, verantwoordelijkheid nemen, dan is de basis gelegd voor succes in de toekomst. De wereld om ons heen verandert snel, of wij willen of niet. De moed om te veranderen is essentieel.

Veranderen zonder risicos is onmogelijk, veranderen zonder zekerheid ook niet. Wij hebben zoveel te winnen als wij onze nieuwsgierigheid stimuleren. Open belangstelling tonen voor ontwikkelingen aan de andere kant van de wereld, honger hebben naar het nieuwe. De Limburgse geschiedenis bestaat toch in werkelijkheid uit eeuwenlange beïnvloeding door andere culturen? Er is geen tijd ons vast te klampen aan een behoudend zelfbeeld. De wereld draait door. Wij vertegenwoordigen geen unieke en onveranderbare cultuur. Het komt aan op aanpakken of uitstellen, bouwen of breken, motivatie of doemdenken, vertrouwen of wantrouwen.

Tenslotte. De inrichting van het Huis van Thorbecke staat weer ter discussie. Stromingen in dit land denken dat de problemen binnen de publieke sector beter kunnen worden opgelost zonder de provincies. De bestuurlijke spaghetti in de Randstad speelt daarbij een belangrijke rol. De positionering van de Europese instituties heeft gevolgen voor de rol van de lidstaten. Nederland, aldus bestuurskundige Leo Klinkers, tast zichtbaar in het duister over de aard en de omvang van haar taken en over hoe die ten uitvoer te brengen. De bestuurlijke dichtheid is een vaak gehoord argument van beleidsmakers in Den Haag om tot een grondige renovatie van het Huis van Thorbecke te komen.

De paradox is echter dat diezelfde beleidsmakers doorgaan met de ontwikkeling van nieuwe bestuurslagen. De veiligheidsregios zijn daarvan voorbeelden. En de regionale omgevingsdiensten dienen zich aan. Het ontbreken van een directe democratische legitimatie bij beide, zijn voorbeelden van staatsrechtelijke botontkalking. Deze term is afkomstig van de historicus en filosoof Frank Ankersmit in de eerder genoemde bundel De tien plagen van de staat. Het aanzwellende financieringstekort bij de Rijksoverheid leidt echter zonder twijfel tot een herbezinning van taken. Het provinciaal bestuur loopt daar niet voor weg. Wij willen daarover met Rijk en gemeenten afspraken maken. Terug naar de kerntaken waar de provincies van oudsher hun meerwaarde hebben bewezen. Ik blijf er overigens op wijzen dat het opnieuw ontdekken en articuleren van euregionale gemeenschappelijkheid een uitdaging van de bovenste plank blijft.

Dames en heren,

Ik ga afsluiten met u allen een gezond en heel gelukkig Nieuwjaar toe te wensen.

Ik begon met een verwijzing naar de de tien plagen van Egypte. Ik eindig met het Bijbelverhaal van Jozef in datzelfde oude Egypte, volgens Genesis, hoofdstukken 37 t/m 50. Het gaat over de zeven vette en zeven magere jaren, nadat Jozef als slaaf door zijn broers verkocht was aan kooplieden. Jozef werkte zich in het oude Egypte op door aan de Farao zijn dromen te verklaren. En ontwikkelde zich als een wijs bestuurder die het land door de crisis moest leiden van de zeven magere jaren. Joop van de Ende brengt voor het eerst in de Nederlandse danstheaters de musical Joseph van het duo Tim Rice en Andrew Lloyd Webber op de planken. Eén van de hoofdrolspeelsters is de Limburgse Renée van Wegberg. Zij zal nu voor u één van de musicalhits en enkele andere liederen ten gehore brengen.

5-1-2010 16:14