Gemeente Zoetermeer

Reactie van de gemeente op meldingen van slechte bereikbaarheid door gladheid

De afgelopen weken zijn er bij de gemeente veel meldingen binnengekomen over de slechte bereikbaarheid van Zoetermeer vanwege gladheid door sneeuwval. De gemeente wil hier graag op reageren. Verder informeren wij u over de laatste stand van zaken naar aanleiding van de berichten dat het zout opraakt in Nederland en dus ook in Zoetermeer.

In het weekend voor de kerstdagen is er in Zoetermeer veel sneeuw gevallen. Behalve een witte kerst leverde het dikke pret op voor de kinderen. Helaas werden de wegen door de hevige sneeuwval in korte tijd slecht begaanbaar. In de regio Zuid-Holland viel in Zoetermeer de meeste sneeuw. Vanaf de eerste sneeuwval op zondag is de gemeentelijke gladheidbestrijdingsdienst met alle beschikbare middelen, grote en kleine vrachtwagens met strooiapparatuur (13 stuks) en sneeuwploegen, in de weer geweest. Er werden (binnen de norm) veel overuren gedraaid.

Al snel echter bleek dat deze maximale inzet niet was opgewassen tegen de extreme weersomstandigheden. Vanaf maandag 21 december concentreerde alle inzet zich op de Hoofdwegenstructuur om deze sneeuwvrij te maken. Die dag zijn met behulp van vier extra ingehuurde shovels de doorgaande wegen `ijsvrij' gemaakt. Met het oog op de kerst werd hard gewerkt aan de bereikbaarheid van winkelcentra en zorginstellingen. Ook de EHBO post van het Lange Land ziekenhuis en de toegangswegen tot politie en brandweer waren in de strooiroute opgenomen. Al met al is de gemeente, zowel overdag als 's nachts, met alle beschikbare middelen in de weer geweest om de gladheid door sneeuwval en ijzel te bestrijden. Het gemeentelijk strooibeleid dat stamt uit 2005, wordt naar aanleiding van de overlast die deze grote hoeveelheid sneeuw teweeg heeft gebracht, tegen het licht gehouden.

Op 4 januari werd Zoetermeer weer getrakteerd op een aantal centimeters sneeuw. Gelukkig konden de hoofdwegen en de fietspaden bij de doorgaande wegen nu aanzienlijk beter berijdbaar worden gehouden. Hierdoor is de zoutvoorraad in Zoetermeer wel flink geslonken. Zoals in de landelijke pers al is aangegeven, wordt ook Zoetermeer de komende dagen niet bevoorraad. Daarom doen we nu zuinig met strooizout. Dat betekent dat in principe alleen nog op de hoofdwegen gestrooid wordt tot de zoutvoorraad weer is aangevuld. De zoutzakjes op de wijkposten zijn niet meer verkrijgbaar en zelf zout scheppen is ook niet meer mogelijk. De volgende lading zout wordt naar verwachting op donderdag 7 januari afgeleverd in het zoutdepot.

De gemeente heeft alternatieve bestrijdingsmiddelen geprobeerd, zoals zand. Behalve op de hoofdwegen is zand op de andere wegen niet te gebruiken omdat de riolen hierdoor verstoppen. Borstelen van het wegdek is in de Dorpsstraat geprobeerd, maar werkt niet. De gemeente onderzoekt nu of wegen ijsvrij gemaakt kunnen worden met hete lucht.