Openbaar Ministerie

Onderzoek naar mislukte terreuraanslag

5 januari 2010 - Arrondissementsparket Haarlem

De Koninklijke Marechaussee Schiphol doet sinds 26 december 2009 onderzoek naar de Nigeriaanse verdachte A. die op 25 december 2009 tijdens een Northwest/Delta-vlucht van Amsterdam naar Detroit heeft geprobeerd aan boord een explosief te laten ontploffen. Het gaat hierbij om een onderzoek naar het op Nederlands grondgebied (Schiphol en het KLM-toestel waarmee de verdachte van Lagos naar Schiphol is gevlogen) met een terroristisch oogmerk voorbereiden van het doen verongelukken van een vliegtuig.

Het rechercheteam is, met ondersteuning van de Nationale Recherche, bezig in kaart te brengen wat de verdachte tijdens zijn verblijf op Schiphol heeft gedaan: waar hij is geweest, met wie hij heeft gesproken en of hij van zijn route in het transfergebied is afgeweken.

Men doet onderzoek door alle beschikbare camerabeelden in het transfergebied en in winkels te bekijken. Het gaat tot nu toe om ruim 200 uur beeldmateriaal. Verder zijn de vliegtuigstoelen van het KLM-toestel van Lagos (Nigeria) naar Schiphol, waar de verdachte op en bij heeft gezeten, in beslag genomen voor forensisch onderzoek. Daarbij wordt gekeken of er sporen van explosieven te vinden zijn. Ook zijn er heel veel getuigen gehoord die met de verdachte in aanraking zijn geweest, onder wie crewleden van de vlucht Lagos-Amsterdam, securitymedewerkers, incheckmedewerkers en schoonmaakpersoneel.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte via Ghana heeft gereisd voordat hij via Lagos op Schiphol is gekomen. Verder is gebleken dat hij na aankomst op Schiphol een uur in de transferruimte is gebleven en zich rond 07: 00 uur heeft gemeld bij de gate, waar hij een profile-gesprek en een securitycheck heeft gehad en vervolgens is verbleven in de zogeheten clean area van de gate in afwachting van het vertrek van zijn vlucht naar Detroit.

Het onderzoek heeft tot op dit moment geen aanwijzingen opgeleverd dat de verdachte op Schiphol contact heeft gehad met mogelijke handlangers, de transferruimte heeft verlaten of opvallend gedrag heeft vertoond. Het lijkt er vooralsnog op dat hij de explosieven al bij zich droeg voordat hij op Schiphol landde.

Op dit moment wordt nog gewacht op de resultaten van het NFI-onderzoek naar de vliegtuigstoelen en worden de laatste beelden bekeken. Ook moeten nog diverse passagiers worden gehoord die op de vlucht Lagos-Amsterdam zaten. Daarnaast vindt intensief overleg en informatie-uitwisseling plaats met de Verenigde Staten.

In het onderzoek werken vijftien rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee nauw samen met experts van de Nationale Recherche van het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten), beeldfile-analisten van het Nationaal Forensisch Instituut en met de luchthaven Schiphol, die de meeste beelden ter beschikking heeft gesteld ten behoeve van het onderzoek. Het Openbaar Ministerie, locatie Schiphol, werkt verder nauw samen met de Amerikaanse autoriteiten.