Gemeente Wassenaar

Toespraak Burgemeester drs J.Th. Hoekema tijdens Nieuwjaarsreceptie 2010

Dames en Heren,

I wish you all a happy, healthy and blessed New Year. Welcome to you all and that includes all foreigners, be it expats, embassy representatives or whatever. Wassenaar is a hospitable place to be and to live in. I take it your Dutch is so good that you"ll permit me to continue in my native language.

Het afgelopen jaar was eigenlijk geen opgewekt jaar: Koninginnedag, de crisis die nog niet voorbij is, maar vooral ook het persoonlijk leed dat onze gemeenschap heeft getroffen. Ik denk aan de vele dierbaren en bekenden die ons zijn ontvallen, onder wie een oud wethouder en een oud raadslid, maar vooral aan het tragische auto ongeval dat die fatale zaterdag 3 oktober in onze gemeente plaats vond. Dat ongeval kleurde 2009 zwart omdat jonge mensen in de bloei van hun adolescentie het leven verloren. De rouw en de onderlinge betrokkenheid en binding binnen onze gemeenschap was indrukwekkend. Laten wij hen maar ook hun ouders, familie en vrienden niet uit het oog verliezen naarmate het gewone leven zijn loop hervat. Dat leven zal voor hen nooit meer gewoon gewoon zijn.

2010 is het jaar van de verkiezingen op 3 maart. De Wassenaarse politiek is er klaar voor. Nu de kiezer nog. Ik geef u een paar getallen om in de stemming te komen, de opkomstcijfers bij de raadsverkiezingen vanaf 1986 tot en met 2006, zes verkiezingen achtereen . Die cijfers geven een daling aan van vijftien procent. Voor de Tweede Kamer verkiezingen is die neergang slechts 5 %. Een schrale troost is dat de opkomst bij de provinciale staten en de Europese verkiezingen thans onder de 50% ligt, maar teleurstellend is en blijft het. Is all politics dan toch niet local ? Ik haal deze interessante cijfers uit het onlangs verschenen Jaarboek 2009 van de Wiardi Beckman Stichting. Daarin overigens geen antwoord op de vraag naar het waarom van die daling. Men kan speculeren over het Wouter Bos effect in 2006 of de nadering van Paars in 1994. Interessant gegeven is ook dat de drie grote klassieke partijen, PVDA, CDA en VVD in 1986 nog 75% van de stemmen haalden en in 2006 55%. Hoop voor lokale partijen of andere boodschappen ? Een burgemeester staat boven de partijen en ik zal u niet vermoeien met verder politicologisch studiemateriaal al is het mijn oude studievak. De boodschap is-u raadt het vast al- ga stemmen, u maakt het verschil. De Wassenaarse raad verdient het een zo goed mogelijke afspiegeling te zijn van de Wassenaarse bevolking. Het rode potlood is ouderwets goed geslepen, de bussen zijn open tot 21 uur en de jeugd gaat een centje bijverdienen met tellen. Om middernacht 3 maart zie ik u weer hier in de Paauw.

Vorig jaar, dames en heren, sprak ik over het mopperen, zeuren en klagen van vele dorpsgenoten. Ik kreeg daar feedback en commentaar op die ik mij ter harte heb genomen. Niet dat dat mopperen nu achterwege is gebleven in 2009, maar er is daarnaast ook een andere werkelijkheid. Dat is de werkelijkheid van de burenhulp, de betrokkenheid bij de naaste, de zorg voor de ouderen en zieken, de mensen die slecht ter been zijn of anderszins aandacht behoeven, Tafeltje Dekje, het Rode Kruis, de Belbus, de SWOW, de Zonnebloem, de kerken, de verenigingen, de serviceclubs, de voedselbank of gewoon gewone mensen die hun buren of straatgenoten helpen . Alles bijeen is dat een indrukwekkend formeel en informeel netwerk waarbij letterlijk duizenden helpende handen en warme harten dagelijks doende zijn. Nederland maar ook ons dorp kan met recht en reden trots zijn op al die mensen die vaak onzichtbaar en niet expliciet gewaardeerd goede werken verrichten. Voor hen neem ik mijn petje diep af.

Wij kunnen ons werk niet doen zonder medewerking van velen maar ook niet zonder inbreng van u, burgers. Laat ik dat uitwerken. Achter, of liever gezegd naast ons college staat een gemeentelijk apparaat van pakweg 200 mensen waar ik erg trots op ben. De brandweer hoort daar sinds een paar dagen niet meer bij want is net als de politie geregionaliseerd. Ik denk dat dat goed is voor kwaliteit en effectiviteit van de brandweer die wel-wees gerust-helemaal van en in ons dorp is. Die ene ambulance is dat ook. In 2009 maakten we als Wassenaar eindelijk slagen naar het aanrijden binnen de normtijden door de ambulances van Haaglanden, met waar nodig hulp van buiten. We gaan nu snel op weg naar een geïntegreerde veiligheidsregio.

De politie heeft, helaas, de handen vol aan de woninginbraken. Leken we de aanslagen op de winkels eindelijk onder controle te hebben, het is de laatste week flink raak in zowat heel ons dorp. Het is mijn inzet en belofte voor 2010 om daar met u en met de politie een eind aan te maken. U kunt als burger het nodige doen door goede preventie
- de gelegenheid maakt de dief. Dat is echter , helaas, niet voldoende. Het inbrekersgilde is brutaal en dringt met braak in huizen binnen. Het effect daarvan op bewoners is fors, de integriteit van je huis, je prive sfeer die je dierbaar is, wordt aangetast. Er wordt hard gerechercheerd maar ook hier hebben we u nodig: let op uw buren en uw buurt, speel geen agent, maar wees alert.

Oudjaar was ook hier om met collega van Aartsen te spreken "beheersbaar". We zijn en blijven een dorp. Toch ook bij ons wat brandjes en "gedoe". Meer dan gedoe, en zeer ernstig, is een geval van bedreiging van een politieagente, door twee "dames"; Deze zouden door de molen van het supersnelrecht zijn gegaan gisteren maar zijn met een dagvaardiging voor 18 januari heengezonden. We kunnen en gaan dit slechte gedrag naar hulpverleners niet tolereren.

Ik spreek ook over die 200 gemeenteambtenaren die buiten en binnen hun werk trouw en met grote inzet verrichten. Dat gebeurt soms in weer en wind, in regen en kou zoals ik gisteravond glibberend op mijn fiets in de van Hogendorpstraat mocht zien: alweer die auto"s van de gemeente. Ik ben daar trots op. Die trots geldt de hele gemeentelijke organisatie. In een jaar zonder vaste gemeentesecretaris en met veel uitdagingen na een grote reorganisatie is de dagelijkse dienstverlening op goed niveau een prestatie van formaat. Die dienstverlening is nog lang niet volmaakt, en de ambities zijn groot: we willen u, burgers, bedrijven en instellingen steeds beter en sneller bedienen, van bestemmingsplannen op Internet tot de bekende bouwaanvragen. U weet dat niet alles tegelijk kan, of zelfs dat niet alles kan of mag. Besturen is keuzes maken, prioriteiten stellen en met een flinke bezuiniging in de begroting 2010 verwerkt ook op gemeentelijk personeel is het passen en meten, kiezen en soms nee zeggen. Met zwaar weer op komst en een forse korting op het Gemeentefonds in 2010 en 2011 voor de boeg zijn we er nog niet vrees ik. De kunst is keuzes te maken die de lokale economie en de perspectieven op opleiding en werk verbeteren: elke werkloze is er een te veel, maatschappelijke uitsluiting kan funest zijn.

Dingen aanpakken gaat beter en efficiënter als je het als gemeente samen met een ander of anderen doet. Dan maak je immers waar dat je eerste overheid bent en verminder je je kwetsbaarheid. De samenwerking met Voorschoten, krijgt meer en meer vaart en volume. Dat is geen vrijblijvende zaak. Op basis van de besluiten van deze zomer pakken we door: de afdelingen personeel en organisatie zijn al samengevoegd , en Financien en ICT volgen. Velen in de organisaties van de twee gemeentes ontlenen hieraan energie en plezier. En uiteindelijk willen we die energie en dat plezier ook aan u burger, teruggeven want besturen doe je niet voor je zelf maar voor de inwoners van je gemeente.

Het moment van beoordelen, berekenen en afrekenen op 3 maart nadert. Het college heeft met verschillende personen en in verschillende politieke kleurschakeringen u, gemeenteraad, en u, burger mogen dienen vanaf het voorjaar van 2006. Het lijkt eeuwen geleden en in elk geval voor mijn tijd hier. In die jaren is er niet alleen flink gereorganiseerd, maar ook hard gewerkt aan het opknappen van Wassenaar, maar ook aan het financieel gezond houden (variant : maken... ) van Wassenaar, het verdedigen van ons groene , veilige en rustige karakter. In die strijd voor het groen werken we niet alleen met Voorschoten maar ook met Leidschendam Voorburg als pact van Duivenvoorde gemeentes. We probeerden ook voor de medemens te zorgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning . We sluiten ons niet op in ons dorp en ook niet in ons land, als trotse Millenniumgemeente.

We vechten voor een goede Rijnland route en proberen sluipverkeer te weren en het verkeer in goede, soms nieuwe-de 3 Assen-banen te leiden. De drie Assen zullen iets vertraagd worden opgeleverd, maar het geld blijft gelukkig beschikbaar. Het liefst willen we alle inwoners van Wassenaar een prettige, schone, veilige , rustige en aantrekkelijke leefomgeving bieden. We staan niet voor niets heel hoog in de Top 100 van meest aantrekkelijke gemeentes. Als u daarvoor goede ideeen heeft, kom op ermee, want de komende paar maanden is uw kans. Over enige tijd staat hier een nieuw college, wie weet met vertrouwde of nieuwe gezichten. Neem deel aan het feest van de democratie en geef de nieuwe raad een zo groot mogelijke legitimatie.

Maar voor alles wens ik u allen een goed, gelukkig, gezond en gezegend Nieuwjaar. Dank u.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070
E: gemeente@wassenaar.nl