Ingezonden persbericht

Op 5 januari 2010 in OBA-live: Kadir van Lohuizen

Dinsdag 5 januari 2010 van 19.00-21.00 uur radio 5
Presentatie: Abdellah Dami

Kadir van Lohuizen is net terug uit Istanbul waar hij fotojournalisten heeft getraind aan de Academy of Photography. In OBA Live zal hij het hebben over het leven en het werk van de fotojournalist die soms zijn leven in de waagschaal stelt om die ene veelzeggende prent te schieten.

Filmmaker Mongi Farhani bespreekt in de Islamitische Canon de poëzie van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. De dichter, beschouwd als de stem van bezet Palestina, won in 2004 de Prins Claus Prijs. Vorig jaar overleed hij.

In de Kwestie van de Week beargumenteert Yousef Azghari dat Marokkanen de Nederlanders hebben ingehaald wat betreft het open staan voor andere culturen. Waar in Nederland krampachtig wordt gezocht naar de eigen identiteit is het nu mode om in Marokko uitbundig kerst te vieren.

Eerkwesties hebben niet alleen betrekking op vrouwen maar ook op jonge mannen die opgroeien in een cultuur waarin de familie-eer een belangrijke rol speelt. De organisatie MOVISIE onderzocht in de publicatie Respecteer hoe jonge mannen hier betekenis aangeven in een individualistische samenleving. Onder andere Adem Baskaya vertelt zijn verhaal.

De mishandeling van kinderen in moskeeën zoals in Den Haag toont dat er op pedagogisch gebied veel verbeterd kan worden. Maar hoe wijdverspreid zijn deze misstanden, en wat moet er gebeuren om het pedagogische klimaat in moskeeën te verbeteren? Maar er zijn ook tekenen van emancipatie: vroeger werd niet getornd aan de positie van de imam. Over deze zaken spreken we met Dr. Trees Pels, onderzoekster aan het Verwey Jonker instituut en Habib El Kaddouri van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN).

Live muziek
Live Muziek is er van Turkse percussie virtuoos Alper Kekec. Samen met zijn trio zal hij de sterren van de hemel trommelen.
OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud op de website van obalive.

OBA Live is een dagelijkse talkshow over samenleving, religie, cultuur en politiek. Ook wordt er elke dag live-muziek ten gehore gebracht rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek).
OBA Live is ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.