Raad van State


dinsdag 5 januari 2010
Zitting over de financiële bijdrage die de minister van BZK heeft toegekend aan de gemeente Rotterdam voor de ruiming van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om explosieven op een terrein aan de Planciusstraat in Hoek van Holland. De gemeente heeft op dat terrein projectielen gedetecteerd, verdachte grond afgegraven en afgevoerd naar een zeeflocatie, grond gezeefd en overgedragen aan het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht. De minister heeft geweigerd een deel van de kosten van deze werkzaamheden te vergoeden, omdat het zou gaan om opsporingswerkzaamheden. Bovendien heeft de gemeente deze kosten te laat gedeclareerd, aldus de minister. De rechtbank in Rotterdam heeft in mei 2009 geoordeeld dat het gaat om ruimingswerkzaamheden waarvan de kosten wel op tijd zijn gedeclareerd. De minister komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904414/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Jachthavengebied en Amsterdamse Bos' van de gemeente Amsterdam. Het bestemmingsplan is een nieuwe versie van het eerste plan uit 2002. De stichting 'De Uiterton' verzet zich tegen het bestemmingsplan en komt tegen de goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is eigenaar van een boot in de jachthaven waar al sinds de jaren '70 kinderactiviteiten op worden georganiseerd. Volgens de stichting had het plan regels moeten bevatten voor de ligplaats van de boot , maar heeft het gemeentebestuur dat ten onrechte niet gedaan. (zaaknummer 200902455/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Beuningen om maatregelen te treffen tegen een Chinees-Indisch wokrestaurant aan de Van Heemstraweg in Ewijk. Een omwonende had om de maatregelen verzocht vanwege geuroverlast. Volgens het gemeentebestuur overtreedt het restaurant de milieunormen niet en is er daarom geen aanleiding om handhavend op te treden. De omwonende vindt dat het gemeentebestuur onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de geuroverlast. (zaaknummer 200904570/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois van de gemeente Rotterdam, waarbij aan een inwoner van Rotterdam te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als hij niet stopt met het gebruik van een pand aan de Ossenisseweg in Rotterdam als hennepkwekerij. Volgens het gemeentebestuur is de man huurder van het pand en is hij ook degene die het contract voor levering van energie voor dit adres heeft afgesloten. Omdat het kweken van hennep in strijd is met de wet én met het bestemmingsplan heeft het gemeentebestuur de man opgedragen de hennepkwekerij te ontmantelen. De man bestrijdt dat hij huurder is van het pand. Hij zou zijn bedrijf in juni 2004 hebben beëindigd. Hij heeft toen het pand overgedragen aan iemand anders, maar door administratieve problemen is het niet gelukt om het huurcontract óók over te zetten op een andere naam. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in maart 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 200903375/1)

10.45 uur

Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven van de gemeente Rotterdam, waarbij aan een bedrijf uit Rotterdam te kennen is gegeven dat de kosten van bestuursdwang op hem zullen worden verhaald. Het dagelijks bestuur heeft namelijk in september 2007 een illegale hennepkwekerij aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam direct ontmanteld om brandgevaar te voorkomen. Volgens het dagelijks bestuur is het bedrijf de verhuurder van het pand en daarom verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik van het pand én de kosten van het ontmantelen van de hennepkwekerij. Het bedrijf bestrijdt dit. Volgens hem was alles in orde toen hij het pand verhuurde en waren er geen aanwijzingen dat er illegale activiteiten plaatsvonden. Het is volgens het bedrijf onmogelijk om van alle panden gedetailleerd bij te houden of daar mogelijk illegale activiteiten plaatsvinden. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in maart 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 200903187/1)

12.00 uur

Zitting over het milieuvoorschrift dat het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft vastgesteld voor een windturbine aan de Koudepolderstraat in Hoek. Het gaat om een turbine bij een fotowinkel. Het gemeentebestuur heeft in het voorschrift bepaald dat de winkel de turbine overdag een paar uren buiten werking moet stellen om zogenoemde slagschaduw van de wieken te voorkomen. Volgens een aantal omwonenden levert de turbine gevaar op voor de omgeving en had er meer onderhoud aan de turbine moeten worden gepleegd. In afwachting van de behandeling van hun bezwaren door het gemeentebestuur, verzoeken zij de Raad van State het milieuvoorschrift voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909549/1)

13.00 uur

van Zuid-Holland van de bestemmingsplannen 'Geluidszone Hoekse Aarkade 2008' en 'Gezoneerd bedrijventerrein Hoekse Aarkade' van de gemeente Nieuwkoop. Het laatste bestemmingsplan maakt uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein ten noorden van Ter Aar mogelijk. Zo kan er onder meer een ketelhuis worden gebouwd bij een bedrijf dat dranken produceert. Omdat geluidreducerende maatregelen op het bedrijventerrein niet doeltreffend genoeg zouden zijn, heeft de gemeenteraad besloten de geluidszone bij het bedrijventerrein te vergroten. Dat is in het andere bestemmingsplan geregeld. Een omwonende verzet zich tegen de uitbreiding van zowel het bedrijventerrein als de geluidszone en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is het niet eens met de keuze van de gemeenteraad om de geluidszone te vergroten en vindt de maatregelen om geluidsoverlast van het bedrijventerrein te verminderen onvoldoende. Bovendien is volgens hem niet goed gekeken naar de toename van het verkeer rond het bedrijventerrein. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt hij de Raad van State de bestemmingsplannen voorlopig te schorsen. (zaaknummers 200905316/2 en 200905317/2)

13.00 uur

Zitting over de weigering om de naam van de politieke partij 'Ouderen Partij Zaanstad' te registreren in het kiesregister van de gemeente Zaanstad voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft dit geweigerd omdat de naam van de partij te veel lijkt op de 'Ouderenpartij N-H/VSP' die het centraal stembureau van de provincie Noord-Holland al heeft geregistreerd. De vereniging 'Ouderen Partij Zaanstad' is het niet met de weigering eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat er binnen de provincie meerdere zogenoemde 'ouderenpartijen' zijn , maar nog geen enkele in de gemeente Zaanstad. Zij ziet daarom ook niet in waarom er verwarring zou kunnen ontstaan met de 'Ouderenpartij N-H/VSP'. (zaaknummer 200909667/1)

13.30 uur

Zitting over de registratie van de naam van de politieke partij 'Partij Vrij Utrecht' in het kiesregister van de gemeente Utrecht voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft het verzoek om registratie niet-ontvankelijk verklaard. Dit heeft zij gedaan omdat de Kieswet bepaalt dat politieke partijen alleen ingeschreven kunnen worden als zij een vereniging zijn met zogenoemde 'volledige rechtsbevoegdheid'. Volgens het stembureau voldoet Partij Vrij Utrecht daar niet aan. De vereniging bestrijdt dit en komt tegen de beslissing van het stembureau in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt het onbegrijpelijk dat het stembureau haar partij niet wil inschrijven. Volgens de vereniging heeft zij wél volledige rechtsbevoegdheid, omdat de partij beschikt over statuten die in een notariële akte zijn vastgelegd. (zaaknummer 200910033/1) Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer heeft verleend aan een inwoner van Koel-Windeweer voor het uitbreiden van zijn pluimveebedrijf met een mestverbrandingsinstallatie. In de installatie wordt de kippenmest verbrand die afkomstig is van het pluimveebedrijf. Twee omwonenden zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen stoot de installatie te veel ammoniak, zoutzuur en stikstofoxiden uit. In afwachting van de behandeling van het beroep, verzoeken zij de Raad van State de milieuvergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909511/2)