EU EC Enterprise


Meer over de EU - Instellingen van de EU - 04/01/2010

Lissabonverdrag prioriteit van het Spaanse voorzitterschap

Logo van het Spaanse voorzitterschap © eu2010.es

Economisch herstel, de rol van de EU in de wereld en burgerrechten staan eveneens hoog op de Spaanse agenda.

Spanje heeft op 1 januari het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen. Het wil in de eerste plaats werk maken van het Verdrag van Lissabon.

Dat verdrag is vorige maand in werking getreden en belooft allerlei veranderingen die de besluitvorming efficiënter moeten maken en de EU meer invloed in de wereld moeten geven. Zo krijgt het wisselende voorzitterschap van zes maanden een facelift voor een optimale samenwerking met twee andere, door het verdrag gecreëerde functies, die van EU-voorzitter en die van hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken. Spanje krijgt als eerste land onder het nieuwe verdrag de kans een nieuwe koers uit te zetten.

In de komende zes maanden zal Spanje trachten de EU een grotere rol in de wereld te geven. Daarbij zal het nauw samenwerken met de nieuwe EU-president Van Rompuy om de Europese eenheid uit te dragen en de EU met één stem te laten spreken.

Spanje zal ook worden betrokken bij het opzetten van het EU-ministerie van buitenlandse zaken en het corps diplomatique (de Europese dienst voor extern optreden) onder leiding van hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton.

Op grond van het Verdrag moet het EU-voorzitterschap nauw samenwerken met zijn twee opvolgers, België en Hongarije. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijk programma van 18 maanden van deze drie landen.

Omdat de werkloosheid in de EU in 2009 op 9,3% is uitgekomen (in Spanje zelfs 19,3%), ligt het accent duidelijk op economisch herstel. Een nieuwe Europese strategie voor groei en banen en een beter toezicht op het internationaal financieel stelsel staan hoog op de lijst van prioriteiten. Spanje wil ook meer aandacht geven aan seksegelijkheid.

De bevordering van het Europa van de burger maakt de Spaanse agenda compleet: de EU moet dichter bij de gewone man komen te staan dankzij de invoering van het petitierecht door het Verdrag van Lissabon.

Spanje hoopt ook vooruitgang te boeken op de gebieden energiezekerheid, klimaatverandering en immigratie.


* Website van het Spaanse voorzitterschap