Politie Hollands Midden

Jaaroverzicht 2009: start van overvallenteam

Politie gaat overvallen in regio te lijf

Politie Hollands Midden, 04-01-2010 o Korpschef Jan Stikvoort van Politie Hollands Midden stond tijdens de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 2009 stil bij de stijging van het aantal overvallen in de regio. Een zorgelijke ontwikkeling is de stijging van het aantal overvallen op vooral woningen en winkels. Omdat het een enorme impact heeft op de slachtoffers start ons korps deze week met een speciaal overvallenteam bestaande uit 10 personen.

Met de start van het overvallen-team hoopt Politie Hollands Midden dat overvallers snel kunnen worden aangehouden en kunnen worden voorgeleid. In 2009 hebben we veel meer overvallers kunnen aanhouden; 76 in 2009 tegen 50 in 2008. Hiermee zijn al veel overvallen opgehelderd. Het overvallenteam richt zich ook op het voorkomen van overvallen, bijvoorbeeld samen de detailhandel. Het aantal overvallen in 2009 steeg naar 89 (60 in 2008.) De stijging kwam vooral door overvallen op woningen (van 11 naar 21) en winkels (van 24 naar 41).

Ridders te voet Het afgelopen jaar is de nadruk van recherche-onderzoeken steeds meer komen te liggen op het ontnemen van financieel gewin uit criminele activiteiten. Dit uiteraard naast de strafrechtelijke aanpak. In totaal werd in 2009 beslag gelegd op ruim 4 miljoen. Dit bedrag is opgebouwd uit het ontnemen van diverse luxe goederen, zoals autos, sieraden en kunst. Ook is van diverse 'patsers' hun dure auto's afgepakt omdat ze niet konden aantonen hoe ze aan die voertuigen zijn gekomen. Stikvoort: Met deze aanpak geven we een signaal af: misdaad loont niet. Wij maken die 'patsers' als het ware ridders te voet. Deze aanpak gaan we in 2010 intensiveren.

Woninginbraken stijgen Na een aantal jaren van daling steeg in 2009 het aantal woninginbraken met circa 300 naar 2.838. Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor deze stijging. Om de stijging tegen te gaan, heeft het korps in 2009 onder meer de Automatic Number Plate Recognition (ANPR) ingezet bij nachtelijke controles. Hoewel dit niet direct is terug te zien in de cijfers, heeft dit wel geleid tot het voorkomen van meer inbraken. Politie Hollands Midden heeft mede dankzij de ligging (veel snelwegen kruisen door het gebied) veel last van rondtrekkende bendes. Door de nachtelijke controles zijn veel van deze inbrekers wel staande gehouden, maar omdat ze (nog) niets strafbaars hebben gedaan, werden ze veelal weer vrijgelaten. In 2009 werd ook een aantal lokale insluipers aangehouden. Dit waren over het algemeen gelegenheidsdieven die door openstaande deuren en ramen binnenkwamen. Mede om dit fenomeen tegen te gaan, heeft het korps in 2009 de preventieactie met 'Witte Voetjes' uitgevoerd.

58 uithuisplaatsingen na huiselijk geweld Voor Politie Hollands Midden blijft het aanpakken van geweld de hoogste prioriteit hebben. Korpschef Stikvoort: In 2009 is het aantal geweldsincidenten wederom afgenomen met bijna zeshonderd naar ruim 6.100. Dit aantal is wat mij betreft nog steeds te hoog. Het aantal huiselijk geweldszaken steeg in 2009 met 600 naar 3.525. In dit kader zijn afgelopen jaar 51 daders van huiselijk geweld uit huis geplaatst. Sinds 1 januari 2009 heeft de overheid de mogelijkheid daders van huiselijk geweld tijdelijk uit huis te plaatsen om de hulpverlening op gang te brengen.

Overige cijfers: winkeldiefstallen stijgen weer In 2009 steeg het aantal winkeldiefstallen met ruim 500 naar 1.703. Ook het aantal aangehouden winkeldieven steeg flink naar 865. Het aantal vernielingen daalde in 2009 wederom fors (van 13.331 in 2008 naar 11.193 in 2009). Een mogelijke oorzaak van de daling ligt in de professionele informatiehuishouding met een belangrijke rol voor wijkagenten. In 2009 kwam het aantal verkeersdoden uit op 20, in het jaar ervoor vielen er nog 23 te betreuren. Het afgelopen jaar daalde het aantal fietsendiefstallen met 4% naar 6.018. Het aantal aanhoudingen van helers/dieven van (brom-)fietsen daalde met 8% naar 221. Een intensieve aanpak van fietsendieven en -helers die twee jaar geleden werpt haar vruchten af. De pakkans van fietsendieven en helers wordt door deze aanpak vele malen vergroot.