Politie Hollands Midden

Aanhoudingen tijdens de jaarwisseling voor de snelrechter

Leiden/ Benthuizen, 05-01-2010 o Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft 4 januari zeven verdachten uit de regio Politie Hollands Midden voor de supersnelrechter gebracht in verband met misdrijven gepleegd tijdens Oud & Nieuw. Met dit lik op stuk-beleid wil het Openbaar Ministerie het wangedrag tijdens de jaarwisseling hard aanpakken. Daarom worden er ook hogere straffen geëist dan anders.

Benthuizen; afsteken vuurwerk richting publiek en agenten

Een 22-jarige man uit Zoetermeer is voor de supersnelrechter verschenen op verdenking van poging zware mishandeling van twee politieagenten. De man vuurde in Benthuizen vuurpijlen af in de richting van een groep mensen en een paar agenten. Toen twee politieagenten op de fiets (bikers) in de richting van de verdachte fietsten, vuurde hij een pijl in hun richting af. Hierbij vloog de pijl rakelings langs het hoofd van een van de twee agenten. Een van deze agenten had een camera op zijn helm. De beelden die werden gemaakt zijn getoond in de rechtszaal. De verdachte ontkende express op de agenten te hebben geschoten, maar de rechter achtte hem schuldig aan poging zware mishandeling. De officier van justitie eiste vier maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk en huisarrest tijdens de volgende jaarwisseling. De rechter legde ook deze straf op. Daarnaast moet de Zoetermeerder aan allebei de agenten een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Leiden; geweldpleging en vernieling

Ook moesten vier minderjarigen zich vandaag voor de supersnelrechter verantwoorden. Twee 17-jarigen en een 16-jarige verdachte uit Leiden moesten voorkomen voor openlijke geweldpleging tijdens de jaarwisseling. De politierechter besloot om deze zittingen aan te houden omdat er mogelijk camerabeelden zijn. De drie moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

De vierde verdachte (ook 17 jaar uit Leiden) werd aangehouden nadat hij ruiten ingooide van een portiek aan de Surinamestraat in Leiden. De officier van justitie eiste 40 uur werkstraf, twee weken voorwaardelijke jeugddetentie en huisarrest tijdens de volgende jaarwisseling. De politierechter veroordeelde de jongeman tot een werkstraf van 30 uur.

Leiden; vuurwerk richting agenten afgeschoten

Een 18-jarige man uit Leiden is voor de supersnelrechter verschenen omdat hij ervan werd verdacht dat hij op oudjaarsnacht in Leiden vuurwerk richting twee politieagenten heeft afgeschoten. Dit gebeurde toen een vriend van de verdachte werd aangehouden door de politie. De verdachte bemoeide zich met deze aanhouding en werd door de agenten gesommeerd weg te gaan. In plaats van te vertrekken, stak hij een Romeinse kaars aan en richtte deze op de twee agenten. De politieagenten werden vervolgens geraakt door vuurballen. Toen hij werd aangehouden verzette hij zich. De officier van justitie eiste 4 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk, een huisarrest voor de komende jaarwisseling en een schadevergoeding voor de twee betrokken agenten. De rechter vond de eis van het OM aan de hoge kant omdat de verdachte geen strafblad had en ook omdat er persoonlijke omstandigheden meewogen. Zij legde de verdachte dan ook een taakstraf op van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Daarnaast heeft hij een huisarrest voor de komende jaarwisseling.

Volgende week worden er nog meer snelrechtzittingen gehouden. In maart en april zijn er themazittingen voor strafbare feiten gepleegd tijdens Oud & Nieuw.